Rádmosolyog elhunyt ükapád: deepfake videókban keltené életre őseinket egy génkutató cég

A geneológiára szakosodott vállalat, a MyHeritage egy új funkciót jelentett be oldalán, ami az úgynevezett deepfake technológia segítségével az elhunyt rokonokról készült fotók segítségével keltené életre őseinket.

_117310625_screenshot2021-02-26at12_20_49.png

A funkció a DeepNostalgia nevet kapta, még a cég is beismerte, hogy kissé bizarrnak találhatják némelyek a projektjüket, ám sokak számára ez inkább "varázslatos" élményt jelent majd.

Kamu videó a szomszéd néniről

A deepfake technológia lényege tulajdonképpen abban áll, hogy megfelelő fotók segítségével egy program tulajdonképpen mozgóképet képes alkotni bárkiről olyannyira élethűen, hogy azt egyre nehezebb megkülönböztetni a valóságtól. Megfelelő odafigyeléssel például

bármilyen mondatot adhatunk Donald Trump, Lebron James, vagy akár a szomszéd néni szájába is.

Nem véletlen, hogy egyes kormányok már most dolgoznak a deepfake technológia törvényi szabályozásán, különösen amiatt, mert a pornóiparban előszeretettel alkalmazzák azt egy-egy világhírű celeb arcmásának "kölcsönzésével".

 

Nem fog beszélni az elhunyt rokon

A MyHeritage teljesen más oldalról kívánja felhasználni a technológiát, mint mondják - azt nem is teszik lehetővé felületeiken, hogy a felhasználók szavakat adhassanak őseiknek a szájába, így csak "némafilmeket" lehet alkotni a rokonok fényképei segítségével.

Az izraeli cég célja az, hogy

az ügyfeleik nosztalgia céljából "életre kelthessék" felmenőiket.

A cég egyébként több példát is mutatott már szemléltetésként: életre keltettek több történelmi figurát is, többek között Viktória királynőt, vagy épp Abraham Lincolnt.

 

Komoly veszélyt rejt magában a technológia

Az internetezők egyelőre vegyesen fogadták a projektet. Egyesek "csodálatosnak" és "meghatónak" tartják, másoknak viszont komoly aggályaik vannak a funkció felől.

Nem alaptalanul, hiszen egyre többen arra használják fel a modern technológiát, hogy félrevezessék az embereket a különféle álvideókkal. Legutóbb decemberben például az angol királynő szájába adtak egy alternatív karácsonyi üzenetet.

(MyHeritage, BBC)