Luxusbunkerek: Így készülnek a leggazdagabbak a világ végére

Ha valaki egy apokalipszis-bunkerre gondol, akkor egy betonszoba jut eszébe emeletes ágyakkal és konzervkajával. Holott pár év alatt a világvége menedékek kialakítása is óriásit változott. Lessen be a legmenőbb luxusbunkerekbe!

http-_2f_2fcdn_cnn_com_2fcnnnext_2fdam_2fassets_2f170307123818-the-oppidum-czech-republic.jpg

A globális megsemmisülés fenyegetését ma épp úgy lehet érezni, mint anno a Hidegháborúban, de a modern bunkerek jócskán eltérnek a 20. századi társaiktól.

A sor vállalat érzi már a minden veszéllyel megbirkózni képes építmények utáni keresletet. Legyen az globális járvány, egy aszteroida, vagy épp a 3. világháború. Ráadásul egyre nagyobb az igény arra, hogy a kényelmi funkciók a másik oldalon ugyanúgy megmaradjanak.

"Az apád és nagyapád bunkere nem volt valami kényelmes" - mondja Robert Vicino ingatlanfejlesztő, a Vivos vezérigazgatója. A cég luxusmenedékeket épít a világ minden táján. "Szürkék voltak, fémből, mint valami hajó, vagy a katonaságnál. Az igazság az, hogy az emberiség nem egy ilyen spártai és sivár környezetben akar túlélni."

deldakota1.jpg

(A dél-dakotai VivosxPoint)

Világvége-ipar

A világ elitje, brókerek, sztársportolók, techguruk (pletykák szerint Bill Gatesnek minden ingatlana alatt van egy ilyen bunkere) sora döntött úgy, hogy saját titkos bunkert tervez magának, családjának és a stábjának.

Gary Lynch, a texasi Rising S Company vezető menedzsere elmondta, 2016-ban 700 százalékkal nőtt a földalatti luxusbunkerekre leadott rendelések száma 2015-höz képest. A novemberi elnökválasztást követően 300 százalékkal gyarapodtak tovább a megbízások.

A cég által kialakított acélvázas bunkereit több generációra tervezték, mindegyikben legalább egy évre elegendő élelmiszert lehet tárolni. Miközben sokan csak egy menedéket akarnak maguknak, mások az apokalipszist közösségben kívánják átvészelni.

http-_2f_2fcdn_cnn_com_2fcnnnext_2fdam_2fassets_2f170307122428-vivos-europa-one-germany.jpg

(A németországi Vivos Europe One)

A közösségi bunkerek fejlesztői az Egyesült Államok és a Szovjetunió által kialakított katonai létesítményeket alakították át sok helyen. Ezeket a megerősített erődítményeket úgy alakították ki, hogy ellenálljanak a nukleáris katasztrófáknak, rakétatámadásoknak, vagy akár a biológiai fegyvereknek is. Csúcsminőségű áramellátással és víztisztító rendszerrel vannak ellátva. A legtöbb ilyen helyiség több évre elegendő élelmiszert rejt magában, valamint olyan hidroponikus kerteket is kialakítottak, amiben lehet növényeket is termeszteni. A fejlesztők azon is dolgoznak, hogy jól kialakított közösségi struktúra is alakuljon a hosszútávú túlélés szempontjából, doktorokkal és tanárokkal pl.

deldakota2.jpg

(A dél-dakotai VivosxPoint)

A dizájnerek bárkája

Ez egyik ilyen menedékhálózat a Vivos xPoint, a dél-dakotai Black Hills-en helyezkedik el és 575 katonai bunkert foglal magában, amiket még 1967 építettek a hadsereg raktáraként. Ezeket úgy alakították át, hogy képesek legyenek elszállásolni 5000 embert. Minden bunkert átlagosan 25 és 200 ezer dollár közötti összegből alakítottak ki. Attól függ, hogy a tulajdonosoknak milyen igényeik voltak.

A hálózat egy kisebbfajta városként üzemel, van benne színház, osztályterem, kert, orvosi klinika, fürdő és edzőterem is. Akik igazán a top luxusra vágynak, számukra ott van a Vivos Europa One, amit csak a "modern Noé bárkájaként" emlegetnek. Ez egy németországi hidegháborús raktárépület. A szilárd kőzetből kivésett szerkezet 34 privát lakást foglal magába, egyenként 2500 négyzetméterrel. Ezeket tovább lehet bővíteni 5000 négyzetméterre.

kansassurvivalcondo1.png

(A kansasi Survival Condo)

A lakosztályok egészen addig üresen állnak, míg a tulajdonosok a saját ízlésük szerint és igényeik szerint be nem rendezik azokat. Sok helyiségben már található moziterem, privát medence és edzőterem is. A cégvezető némileg egy földalatti jachthoz hasonlítja a szobákat, még azt is tanácsolja, hogy a hajóbelsőket kialakító szakembereket bízzák meg a belső dizájnnal a tulajdonosok.

Felkészültek az atombombára is

Larry Hall kansasi apartmanjai két elhagyatott Atlas rakétsilóból lettek átalakítva, amit a hadsereg még a 60-as években alakított ki. Ezeket kifejezetten a nukleáris katasztrófák ellen fejlesztették ki.

cseh1.jpg

(A cseh The Oppidium)

A luxusbunkereknek megvan az ára is. A fent említett Survival Condo 3600 négyzetméteres penthouse-a 4 és félmillió dollárnál kezdődik. A tulajdonosok bármikor meglátogathatják a bunkereiket, figyelmen kívül hagyva, hogy történt-e bármilyen katasztrófa.

Krízishelyzet esetén a bunkerek lakói a szerződés értelmében munkakötelesek. A közösség fennmaradása érdekében napi 4 órai melóról a szerződésben foglaltak alapján gondoskodniuk kell.

cseh2.jpg

(A cseh The Oppidium)

Hosszú távú luxus

Ha szólóban akarja valaki túlélni a világ végét, akkor Csehországban a The Oppidumban ezt könnyen megteheti. A leírás szerint ez "a világ legnagyobb milliárdos bunkere". A szupertitkos épületet egykor a szovjetek építették 10 éven keresztül a 80-as években.

Az ingatlan most egy föld feletti épülettel és 77 ezer négyzetméternyi földalatti résszel egészült ki.

Ha irodát keresel Budapesten, keresd itt!