A hét legnagyobb hiba, amit elkövethetsz karácsonykor

A karácsony a szeretet ünnepe, a meghitt családi pillanatoké, amelyet könnyedén be tud árnyékolni a készülődéskor, vagy a szentestén elkövetett hibák sorozata. Ezeket elkerülendő, felsoroltunk néhányat - mit ne tegyél semmiképpen sem karácsonykor. 

Politizálni az ünnepi vacsoraasztalnál

Legyen szó Gyurcsányról, vagy Orbánról, az ukrajnai háborúról, az oktatás-egészségügy rejtelmeiről, esetleg a helyi politikai feszültségekről - garantáltan képes megmérgezni még a legmeghittebb hangulatot. Legalább az év ezen pontján próbáljunk meg uralkodni magunkon és kerülni a megosztó témákat. Vitatkozni bőven ráérünk a maradék háromszázhatvanakárhány napon. 

Utolsó pillanatra hagyni az ajándékvásárlást

Mindig megfogadjuk, hogy ilyet többet soha nem teszünk, aztán peregnek a napok és megint az utolsó pillanatra marad az ajándékbeszerző körút. Ekkor nem csak az a gond, hogy garantáltan sokat költünk, garantáltan hasztalan ajándékokra, de cserébe a maradék idegszálaink is elpattannak a közlekedési káoszban és a zsúfolt bevásárlóközpontban. Szóval most még nincs késő: tessék mély levegőt venni, és higgadtan átgondolni, kinek milyen ajándékot érdemes venni. (Sokszor az együtt töltött meghitt pillanatok többet érnek bármilyen csúnyapulcsinál).

Veszekedés a karácsonyfával

Bár megvan a maga bája az utolsó pillanatban megvásárolt és felállított karácsonyfának, sokunk gyerekkora telt azzal, hogy az édesapánkat hallgattuk, ahogy szidja a kiválasztott fenyőfát, amiért az nem fér bele a tartóba, hogy szúrhat ennyire, miért nem képes egyenesen állni. És 24-én nincs is nagyobb hangulatgyilkos egy házban, mint egy felnőtt férfi, aki egy fával kötözködik. Szóval tessék most beszerezni a fenyőt - ameddig még a csotrogány kinézetűek mellett néhány csinos példányt is kifoghatunk.

A családi fotózás kényszere

A karácsony közeledtével ellepik a közösségi oldalakat az ismerőseink mesterkélten beállított fenyőfás, fényfüzéres családi képei, így önkéntelenül is azon kapjuk magunkat, hogy be akarunk szállni a "kinek van szebb családja a fenyőfa mellett" c. versenybe, így családi küldetésként bele is vetjük magunkat a vad fotózásba. Ezzel önmagában nincs is gond, egészen addig, amíg ezt nem borzasztó nyűgként és kényszerként éli meg a család - máskülönben maximum a békesség és szeretet illúzióját tudjuk kiposztolni az oldalainkra. Azt meg minek.

Teljesen hasztalan kacatot venni ajándékba

Az ajándékozási kényszer képes már napokkal előre megölni a hangulatát a karácsonyra. Az ajándékozás lényege az, hogy kifejezzem a szeretetemet, figyelmességemet a másik felé. Ha ez kényszerré válik, akkor értelmét veszíti az egész. A "csak tudjuk le valahogy" típusú ajándékozásnál fut bele az ember abba a csapdába, hogy a szomszéd gyereknek, ovis csoporttársnak, a harmadunokatestvérnek olyan olcsó, műanyag játékkacatot szerez be az ember - amivel tuti biztosan egy percet sem fog játszani a megajándékozott gyerkőc. Minek költeni valamire, ami fixen a kukában landol, és aminél tutibiztosan sokkal jobb ajándékokat kap a szüleitől, nagyszüleitől. Ha már muszáj ajándékozni, hasznosabb az édesség, vagy olyan ötletes megoldás - amire nem megy el minden pénzed, de legalább van valamennyi értelme. 

Túltolni a karácsonyt

Nyilván embere válogatja, kinek hol húzódik meg az a bizonyos határ, de a heteken át unalomig ismételt karácsonyi slágerek mellett az állandóan villogó színes fényfüzérek, és a ZS-kategóriás karácsonyi Hallmark-filmek kombinációja előbb utáltatja meg velünk és a környezetünkkel ezt a jobbra érdemes időszakot, mint szeretnénk. A kevesebb néha több. 

Ne pusztulj bele! 

Az év ezen időszaka a pihenésről, feltöltődésről szól. Ha veszekedések, idegesség, szitkozódás, végkimerülés övezi a sütés-főzést, faállítást, ajándékbeszerzést - akkor a lényeg veszik el. Ez főként az édesanyáknak szól, akik képesek az egész ünnep minden feladatát a vállukra venni, túlvállalni magukat, és "mártírhalált" halni a családi öröm oltárán, de a legnagyobb öröm egy vidám, kedves édesanya és a sok nevetés, nem pedig egy hatodik fogás a meglevő öt mellé. 

Szerinted van ezeknél nagyobb hiba, amit el lehet követni karácsonykor? Írd meg kommentben, mire érdemes figyelni.