Méltatlanul elfeledetett szépirodalom: ezeket olvassák nyáron a világ leghíresebb emberei

Legyen szó dúsgazdag vállalkozókról, sikeres sztársportolókról, vagy kreatív művészekről - számos világhírű ember számolt be arról, hogy a karrierjében milyen fontos szerepet töltött be egy-egy könyv, amit elolvasott. Sokan klasszikus műveket emelnek ki, mint életük múzsáját - ami kiváló inspiráció lehet számunkra is így nyáron, amikor talán több időnk van belelapozni a világirodalom nagyjaiba. 

Háborús regény háborús időszakban

Anna Kendrick amerikai színésznő Erich Marie Remarque legendás regényét, A nyugaton a helyzet változatlan-t ajánlotta olvasásra, ami a mostani háborús pszichózis tükrében talán sokak számára egészen kijózanítóul hathat a nyáron. A legendás komikus, Bill Murray nem is önmaga lenne, ha nem Huckleberry Finn-t nevezte meg volna kedvend könyvéül, Mark Twain regénye messze nem csak gyermekek számára bír üzenetértékkel. 

A Harry Potter filmek nyomán világhírűvé vált Emma Watson A kis herceg kapcsán merül rendre nosztalgiába, de például az Egyesült Államok korábbi First Lady-je, Michelle Obama egy ízben azt nyilatkozta, hogy vele Toni Morrison Salamon-éneke szerettette meg az olvasást.

Gyerekként még kötelességként tekintett az olvasásra, de ez a mű tényleg magával ragadta úgy, hogy egyszerűen képtelen volt letenni.

De ha már First Lady-k, Hillary Clintonra, saját elmondása szerint a Karamazov testvérek gyakorolta a legnagyobb benyomást, Dosztojevszkij grandiózus regénye sokak lelkét magával ragadja mind a mai napig. 

1984, mint kézikönyv?

Ugyancsak korunk aktualizálta a Trónok harca sztárjának, Kit Haringtonnak a kedvenc könyvét, George Orwell 1984-ét sokan ma inkább egyfajta útmutatóként kezelik, mintsem disztópikus elrettentés gyanánt. De Lebron James világhírű kosárlabdázó például egy gengszteresebb mű felé húz, Mario Puzo Keresztapa című regénye nem csak filmen klasszis.

A világ leggazdagabb emberei sem fukarkodnak, ha könyveket kell ajánlani: Mark Cuban például Ayn Rand Az ősforrás című 1943-as regényét emelte ki, amiért az objektivizmus teóriáját dolgozza fel egy építész szemén keresztül. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója Vergiliustól az Aeneis-t ajánlja, ami a trójai háború történetén keresztül az alvilág mélységeibe is elrepíti az olvasóit. Bill Gates a klasszikus művek közül kifejezetten a J.D. Salinger által írt Zabhegyezőt javasolta, amit még 13 évesen olvasott el először, állítása szerint a mű azért zseniális, mert

kiválóan ragadja meg a fiatal olvasóinak kissé zavart, kilátástalan de ugyanakkor gazdag lelki világát. 

Na és a Biblia?

A számolás joga című film sztárja, Taraji P. Henson egy New York Times Betseller könyvet említett, ami leginkább hatással volt az életére. Ez ugyan nem klasszikus irodalom, de talán a listánkban lehet helye. A több évtizedes párterapeuta szakmai múlttal rendelkező Gary Chapman házaspárok sokasága számára ad kulcsfontosságú tanácsokat az Öt szeretetnyelv című könyvével, amelyben azt veszi végig, hogy az emberek milyen különféle módon képesek kimutatni és érzékelni a szeretetet. A színésznő úgy fogalmazott, hogy

a házasságában ez a könyv kinyitotta a szemét, hogy miként viszonyuljon a párjához úgy, hogy ő is érezze, hogy szeretik. 

Kissé furcsának tűnhet az irodalmi művek közé sorolni, de ha már olvasnivaló, mindenképp érdemes megemlíteni a Bibliát is, ami a mai napig emberek milliói számára jelent hitet, reményt, inspirációt, felemelkedést. Serena Williams, világklasszis teniszező nyilatkozta egy ízben azt, hogy számára ez a szent könyv olyan tanításokat, útmutatásokat adott a karrierje során, ami teljesen feltöltötte a legnehezebb pillanatokban.

"Az emberek mindig más könyveket említenek ilyenkor, de nekem a legjobb tanácsokat az életem során mindig a Biblia adta"

- nyilatkozta a 23-szoros Grand Slam győztes teniszbajnok.

Minden kedves olvasónknak további jó olvasgatás, kellemes nyarat kívánunk!