Extra lábhely ingyen? Nyolc repülési tipp kezdőknek

Kevés a hely, drága a kaja és a telefon is lemerült. Íme néhány javaslat, hogyan ne rontsd el a nyaralásodat még azelőtt, hogy elkezdődne.

airport-g7de93e21c_1920.jpg

Épp csak kettőt pislogott az ember szilveszter után, s máris vége a májusnak, nyakunkon a nyár. A pihenését már a legtöbben - nagyon is bölcsen - jó előre megtervezik, nem kevesen repülőre is szállnak, hogy kipihenjék a dolgos hetek, hónapok fáradalmait.

 

Habár a rutinos utazók számára jónéhány tipp és trükk ismert lehet, mégis érdemes megfontolni az alábbi jótanácsokat, ha az ember repülőútra vállalkozik. Az elkeveredett csomagok, kényelmetlen ülések, repülőtéri káosz még az előtt gallyra vághatja a nyaralást, hogy az igazán elkezdődött volna. Ezzel a néhány ötlettel viszont mindez talán elkerülhető:

Csináld meg a check-in-t online

Általában a legtöbb légitársaság lehetőséget ad arra, hogy a felszállást megelőző napon az utas online is becsekkolhasson. Ez általában alig vesz igénybe 1-2 percet, viszont a másnap történő reptéri sorbanállást könnyedén megspórolhatod (amennyiben nincs feladandó csomagod). Induláskor azonnal mehetsz a biztonsági átvilágításra. Az viszont fontos, hogy vagy legyen kinyomtatva a beszálló kártyád, vagy csak mentsd le a telefonodra, a QR-kódra ugyanis szükséged lesz.

Válaszd ki okosan a helyedet a repülőn

A legtöbb járaton feláras, ha te akarod kiválasztani a széket, amin ülni szeretnél, de ha elég leleményes vagy és szerencséd is van, akkor akár felszállást követően is elfoglalhatod az üresen maradt székek valamelyikét.

Ha sietned kell például egy másik járatra történő átszállásnál, érdemes minél közelebb ülni a bejárathoz. Ha nem akarsz felárat fizetni, de szükséged lenne helyre, akkor a folyósó mellett lehet több szerencséd, de bámulatos látvány fogadhat az ablak mellett is repülés közben, a fotókat meg büszkén mutogathatod az ismerősöknek.

Extra lábhely ingyen?

Nem mindig megoldható, de bizonyos járatoknál és személyzetnél érdemes rákérdezni arra, hogy van-e szabad hely a vészkijáratok mellett. Ezek általában tágasabb helyek, már ami a lábrészt illeti, és sokszor nem adják el azokat a székeket. Viszont a légitársaságoknak mindenképp kell oda ültetniük utasokat - mert kell lennie valakinek, aki vészhelyzet esetén az ajtókat kinyitja.

Nem mindig válik be, de egy próbát felszálláskor mindenképp megér. Csak kérdezz rá!

Öltözz rétegesen!

Elég nagy hőmérséklet különbség lehet a járatokon és odakint. Így érdemes rétegesen öltözködni, így egy erősebb és hűvösebb légkondi esetén sem vacogod végig az utat. Nem egyszer láttunk utasokat kabátba bújni, miután felszálltak a gépre a 40 fokból.

Persze melege is lehet az embernek, ha túlöltözik - a légkondit, viszont jobb esetben magad is be és ki is tudod kapcsolni gombnyomással, vagy tekeréssel.

Utazópárna a profiknak

Aki utazott már repülővel, az tudja, hogy milyen hihetetlenül kényelmetlen tud lenni a pihenés és alvás különösen a fapados járatokon. Érdemes ezért előre beruházni egy nyakpárnára, vagy a leleményesebbek egy puha pulcsival is megoldhatják a dolgot. Minden aprócska előre gondolkozás javíthat a kényelmi érzetünkön.

Valahol tanácsolták azt is, hogy egy tornazsákszerű csomagba több ruhádat is belecsomagolhatod, így helyet is tudsz spórolni a bőröndödben. Mivel van lehetőséged párnát felvinni pluszban a repülőre, fel kell hogy engedjék a kézipoggyászod mellett.

Gondoskodj a szórakozásról!

Ha az ember egy szűk helyen ül órákon keresztül, nagyon hamar nyomasztó tud lenni az unalom, főleg, ha nehezen megy a pihenés. Ha csapatban utaztok, jó ötlet lehet kártyázni egyet, vagy telefonra olyan játékot letölteni, amit lehet közösen is játszani. De egy könnyed olvasmány, vagy készülékekre letöltött film és sorozat mellett is villámgyorsan eltelik az idő. Ne felejtsd el előre maxra feltölteni a készülékeidet - nem minden repülőn van fedélzeti töltési lehetőség!

De aki nyitottabb ilyesmire, beszélgetni is érdemes a mellettünk ülő ismeretlenekkel - egy jó társalgásnál kevés dolog üdítőbb.

A kézipoggyász

A fedélzetre minden utas felvihet egy légitársaság által megszabott méretű és súlyú kézipoggyászt. Ezt érdemes okosan megpakolni - belerakni a legfontosabb iratokat, pénzt, esetleg némi ruházatot, laptopot, könyvet és bármit, ami gyorsan kellhet. Ezt érdemes alaposan átgondolni még indulás előtt, mert nagyon kellemetlen lehet, ha valami nincs “elől”, pedig pont kellene.

Egyél előtte, alatta

A fedélzeten való étkezés általában nagyon korlátozott és drága, ha ott szeretnél vásárolni. Ehelyett viszont egyrészt érdemes még utazás előtt eleget enni, és kisebb snacket, gyümölcsöt, szenvicset csomagolni az útra és ami a legfontosabb: elegendő folyadékot. Ezt azonban a legtöbb esetben csak a reptéren tudod megvenni, mivel a poggyászodban folyadékot nem vihetsz fel biztonsági okokból a gépre.

Költséghatékony módszer lehet még az is, ha kulacsot viszel, amit aztán mosdóban, vagy külön vízes blokknál megtöltesz.

 

Még bizonyára rengeteg fontos tipp, javaslat és trükk van - írd meg kommentben, ha kihagytunk valamit!