Ketyeg az időzített bomba a Z generációs munkavállalóknál

Szakértők szerint komoly hátránnyal indulnak neki a karrierjüknek azok a fiatal pályakezdők, akik a távmunka korszakában csöppennek a munka világába.

shutterstock_1814929727.jpg

Mivel a legtöbb Z generációs munkavállaló többnyire csak a virtuális munkakörülményeket ismeri, ezért nehezebb számukra a munkahelyen való sikeres előmenetel.

Bizonyos szempontból a Z generációsok a lehető legjobb korban csöppennek a munka világába, hiszen a legtöbb helyen rugalmas a munkavégzés, mindenütt jelen van az online kommunikáció, és viszonylag nagy mozgásterük van arra is, hogy magasabb elvárásaik legyenek a cégekkel szemben.

Másfelől viszont néhány szakértő arra figyelmeztet, hogy

a távmunka és hibrid munkavégzés hatására a mostani pályakezdők jelentős lemaradásban vannak.

Ezek az aggodalmak zömében olyan problémákat érintenek, mint például: a kötetlen beszélgetések hiánya, az informális megfigyelések, amely során a fiatalabb alkalmazottak az idősebbektől tanulhatnak.

A virtuális beállítottság miatt szakértők szerint a pályakezdőknél egyszerűen kimaradnak létfontosságú visszajelzések a viselkedést, együttműködést és kapcsolatépítést érintően.

A Leeds Egyetem docense, Helen Hughes szerint a legfontosabb a kommunikáció kérdése. Megérteni egy munkahelyen azokat a normákat, értékeket, szokásokat, hogy pl. kit kell felhívni, hogyan kell kapcsolatba lépni, mi az ami már túl van a határon. Minden munkahelyen máshol vannak meghúzva bizonyos határok, ám ezeket megismerni jóval nehezebb egy mostani Z generációs számára, mint a korábbi időszakok pályakezdői számára.

A személyes találkozások esetén ugyanis az ehhez hasonló kérdésekre szinte azonnal választ kapnak a kezdők. Az irodai policy-ben való eligazodás intuitív módon is elsajátítható, sokszor finom metakommunikációs módon is felismerhetőek például az irodai helyek hierarchiájának fontossága, a testbeszéd szerepe a kollégák elérhetőségében, stb. Hughes szerint

az ilyen jellegű szociális összehasonlítgatás és elemzés sokkal nehezebb a táv-, vagy hibrid munkavégzés esetén.

Nem látsz magad körül senkit, és fogalmad sincs, hogy ki hogyan dolgozik és feléd sem adnak nonverbális visszajelzéseket.

Szakemberek szerint az online kapcsolattartás ráadásul sokkal komplikáltabb. A virtuális munkavégzés még bizonyos munkafeladatokat is nehezebbé tesz. A virtuális térben gyakoribb a félreértés, akár chatelés, akár emailezés közben. Nehezebb felmérni, hogy mikor kellene segítséget kérni, sokkal lassabb, illetve csekélyebb a visszajelzés lehetősége akár a Z generációs pályakezdők részéről a munkaadó, vagy a felé beosztott alkalmazottak irányába is. Jellemző probléma például, hogy a fiatal munkaerő nem mer annyira sokat kérdezni online formában, mintha irodai környezetben dolgozna, és azonnal fel is tűnne mindenkinek, ha mondjuk az illető elakad, vagy nem ért valamit.

A túlbuzgóság és tétlenség közötti megfelelő egyensúlyt a legtöbbször nehezen találják a Z generációsok,

ahogyan szorongást okoz számukra az is, hogy mennyire kell láthatónak lenniük. Sok esetben ugyanis észrevétlen, radar alatti lehet a munkavégzés, amit otthonról végez, mint ha mondjuk az irodában ülve dolgozna. Ez viszont komoly figyelemelterelést jelent, mert a megfelelő benyomást sokkal előrébb fogják helyezni, mint a tényleges munkateljesítményt.

James Bailey, a George Washington Egyetem professzora szerint a kollégákkal való random találkozások bizalmat építenek ki, elősegítve a kockázatvállalást és az innovációbarát környezetet. A szakember viccesen úgy fogalmaz, sokszor a legjobb ötleteink a vízadagoló mellett születnek, nem pedig egy jó előre megbeszélt Zoom-találkozón.

Bailey szerint hacsaknem sikerül valahogy adoptálni a személyes találkozásokból származó előnyöket az új korszak virtuális környezetébe, a Z generációs munkavállalók a jövőben lemaradásban lesznek például a vezetői készségeknek. Lehet, hogy nem lesz problémájuk az önálló munkavégzéssel, de előfordulhat, hogy

fejletlenebbek lesznek az ún. többfunkciós készségek tekintetében, hogy stratégiai szemléletet alakítsanak ki az egész céges szervezet tekintetében, mint vezetők.

Nyilvánvalóan nem mindegyik otthonról dolgozó fiatal munkavállaló küszködik ezzel, de sokakban komoly problémát okoz az ilyen jellegű munkahelyi stressz és szorongás.

A legnagyobb gond a fentebb részletezett helyzettel, hogy ezek hosszú távú hatásait a Z generáció vélhetően csak a karrierjük későbbi szakaszában fogja megtapasztalni.