Itt a még durvább mesterséges intelligencia: 9 dolog, amire érdemes használni

Hónapok óta szólnak arról cikkek, elemzések, tanulmányok, műsorok, hogy milyen elementáris hatással lehet a világunkra a legújabb mesterséges intelligencia, a ChatGPT. Most viszont a nyelvi modellt fejlesztő OpenAI közzétette a program negyedik generációját, ami szinte minden területen túlteljesíti elődjét, és egyelőre megjósolhatatlan, milyen változásokat hoz majd magával. 

Kedd óta lázban tartja az internet népét az OpenAI bejelentése, mely szerint már üzemképes a GPT-4 nevű mesterséges-intelligencia platform. Az előző változathoz képest számtalan módosítást eszközöltek, többek között: 

- jóval hosszabb utasítást is lehet adni neki, az eddigi 3000 karakteres korlát 25 ezerre nőtt

- szöveg mellett már képi bemenet (utasítás) is adható a rendszernek (tudja értelmezni, hogy mi van a képen, és következtetéseket tud levonni az azon szereplő történésekről)

- sokkal jobban teljesít a vizsgákon: az előző változathoz képest a különböző felméréseken majdnem kétszer jobb eredményt ért el.

A legtöbb emberben az a kérdés merül fel, hogy vajon mire lehet, mire érdemes használni a programot, hogyan lehet abból hasznot húzni, akár pénzt keresni. Habár számtalan módszert és formát ajánlgatnak a közösségi oldalakon, mi is összeszedtünk néhány pontot, amit érdemes azzal kipróbálni: 

1. Weboldal-fejlesztés szalvétáról

Némileg abszurdnak hathat, de többen is kipróbálták, hogy vajon a képértelmezés segítségével elérhető-e az is, hogy egy papírfecnire, vagy akár szalvétára ráfirkált tervezetet a GPT-4 megvalósítson online. Az eredmény magáért beszél: néhány firka alapján egy felhasználónak lefejlesztette az általa megálmodott weboldalát. 

 

2. Videojáték fejlesztés pár perc alatt

Egy felhasználó 60 másodperc alatt képes volt megiratni a GPT-4-vel a sokak által ismert, rémegyszerű Pong-játékot. Vajon mi mindenre képes 5 perc alatt? 

3. Felkészülés a vizsgákra

A GPT-4 lényegében bármilyen vizsgán képes nagyon magas pontszámmal átmenni - így kiválóan alkalmazható az azokra való felkészüléshez is, legyen szó gimnáziumi, vagy egyetemi tanulmányokról. 

4. Böngésző-kiegészítés

Volt, aki minden előzetes kódolási ismeret nélkül képes volt csak és kizárólag a GPT-4 segítségével egy olyan böngésző-kiegészítést leprogramozni, ami bármelyik weboldal nyelvezetét egyfajta kalózszlengre fordítja le. Amikor időközben hibázott valamiben, a rendszer hamar segített azokat kijavítani. 

 

5. Ne költs többet ügyvédekre! 

A GPT-4 lényegében mindentudó online ügyvédként is képes üzemelni, ha pereskedni kell, jogi tanácsra van szükség, vagy értelmezni egy bonyolult törvényi szabályozást, úgy néz ki, az új mesterséges intelligencia platform még ehhez is kiválóan ért.

6. Családi ügyek könnyedén

Több vállalattal is együttműködik a negyedik generációs modell. Az egyik ilyen a Milo, ami kifejezetten a családoknak szeretne segíteni a logisztikában. Ahol sok a gyerek, ott sok a program, teendő is - ebben segít a Milo. 

7. Cseréld le a Google-t

Lényegében bármilyen kérdésed, megoldandó feladatod van - a GPT-vel könnyedén megtalálod a választ. Nem véletlenül használja a Microsoft is a Bing keresőszoftveréhez ezt a technológiát, hogy felvegye a kesztyűt a nagy vetélytárssal. 

8. Nyelvtanulás egyszerűen

Napjaink egyik legnépszerűbb nyelvtanuló applikációja a Duolingo felismerte a kockázatot, hogy a mesterséges intelligencia mindegyik korábbi programot lekörözi, így inkább az együttműködést választották, és elindították a Duolingo Maxot, amellyel lényegében egy mesterséges intelligenciával csevegve, személyre szabottan tanulhatsz nyelveket villámgyorsan. 

A sort persze nagyon hosszan lehetne folytatni. Számtalan olyan munkakör van, amelyhez rendkívül hasznos az új ChatGPT, ám joggal merülhet fel a kérdés, hogyha a feladataink nagy részét a mesterséges intelligencia el tudja végezni, akkor vajon mikor veszi majd el a munkánkat is. 

Éppen ezért érdemes lépést tartani a technológiával, és azt felhasználva fejleszteni a munkateljesítményüket. 

A chatprogram saját elmondása szerint a jövőben az alábbi munkaköröket válthatja majd ki a mesterséges intelligencia: adatrögzítő, ügyfélszolgálat, jogi tanácsadás, könyvtáros, fordító, író, piacelemző, közösségi média tartalomgyártó, telemarketinges, újságíró, utazási ügynök, korrepetálás, HR-es.