Meddig bírod közösségi oldalak nélkül?

Egyre divatosabb social média "böjtöt" tartani a fiatalok körében is, sokan érzik úgy, hogy az állandó digitális jelenlét számos problémának a forrása. De mi is az a digitális detox?

social-media-ge8f7d2746_1920.png

Különféle tanulmányok szerint egy átlag ember körülbelül 6-7 órát tölt online, a tinédzserek körében ez a szám még magasabb.

Ha ezt leosztjuk napi bontásban, egy felmérés szerint 24 óra leforgása alatt 2.617-szer érintjük meg a mobilunkat. Talán nem véletlen, hogy egyre többen érzik szükségét annak, hogyha nehéz is, de muszáj rávezetnünk magunkat néhány offline napra.

De hogyan lehet ezt hatékonyan megtenni?

Mielőtt néhány gyakorlati tanácsra rátérnénk, érdemes tudatosítani azt, hogy a közösségi média platformjai ugyanazt az idegi áramkört aktivizálják, mint a szerencsejátékok, vagy a diszkódrogok.

Tehát annak érdekében, hogy a felhasználók a lehető legtöbb időt töltsék a felületeken, a fejlesztők drogszerű függőséget hoznak létre.

A kedvelések, megosztások folyamatos áramlása olyan szinten befolyásolja az agy jutalmazási területét, hogy szinte a kokainhoz hasonló kémiai reakciót vált ki. A fizikai függőség mellett megjelenik a pszichikai addikció is, ezért egészségügyileg és lelkileg is mondhatni életbevágó, hogy megőrizzük a kontrollt a saját médiahasználatunk felett.

Szakemberek szerint nem cél az, hogy az ember nullára csökkentse a mobil-, vagy internethasználatát, ahogy az sem, hogy nagy elhatározásában letörölje magát a közösségi oldalakról. Annak ugyanis nincs sok értelme, hogy a különféle rosszul sikerült fogyókúrákhoz hasonlóan egyfajta jojóeffektust érjünk el.

Ehelyett a cél az, hogy az önkontrollt visszaszerezve, erősítsük a tudatos technológia-használatot az öntudatlan görgetés helyett, megőrizve az egyensúlyt minden nap az értékes online jelenlét és offline jelenlét között.

Az eredményes közösségi oldal detoxnak több feltétele is van:

- mondd el másoknak is: ez nem hencegés, inkább önvédelem, hogyha mások is tudnak arról, hogy te ezt eltervezted, akkor nagyobb eséllyel tartod magad az elhatározásodhoz akkor is, hogyha esetleg kísértésbe esnél

- töröld az appokat a telefonodról: ha nincs app, nincs értesítés és nincs kísértés sem, hogy megnyomd az ikont. Később a detox végeztével pillanatok alatt újratöltheted az applikációkat, és beléphetsz a profiljaidba.

- találd ki, mivel fogod tölteni a detox alatti szabadidődet: olvass, találkozz barátokkal, tanulj valami újat, dolgozz egy projekten, menj edzőterembe, utazz el valahova - készíts tervet, hogy ne maradjanak unalmas óráid

Az egyik leggyakoribb ellenérv az ilyen detoxokkal kapcsolatban, hogy az embernek szüksége van a közösségi oldalakra a tanulmányaihoz és munkájához is.

Az egyik kulcsszempont ilyen esetben, hogy a lehető leghatározottabban próbáld meg szétválasztani a magánéletedet a munkádtól.

 Csinálhatsz csak munkahelyi felhasználót a közösségi oldalakon akár, vagy időben is korlátozhatod azt, hogy meddig kell munka miatt online lenned, és mikortól van szabadságod az egészet teljesen félrerakni.

Minden egybevéve a közösségi média detoxnak számos haszna van:

- rengeteg szabadidőd lesz: eleinte picit unatkozni fogsz, de aztán rájösz, hogy mennyi hasznos és élvezetes tevékenységet végezhetsz el azidő alatt, míg kismacskás videókat néztél volna a TikTokon
- kevesebb szorongás: ma már számtalan kutatás kimutatja a kapcsolatot a közösségi média-használat és a szorongás, valamint a depresszió között
- javulnak a reggeleid: szinte mindenki, aki csinált már ilyen detoxot, arról számol be, hogy sokkal jobban indulnak a reggelei. Ennek egyik fő oka az alvás minőségének javulása.

A siker titka, hogy teszünk egy próbát. Ha hezitálnál, akkor próbáld ki csak egyetlen hétvégén és nézd meg, hogyan érzed magad 2-3 napnyi detox után.

Bevált? Akkor próbálj ki egy hetet, vagy akár egy hónapot.

Vannak, akik már vissza se akarnak térni a közösségi oldalakra, annyival nyugodtabb és egyszerűbb lett anélkül az életük.