Vonszoljátok vissza magatokat az irodába! - így tesz rendet Elon Musk a Twitternél

Kevés szórakoztatóbb dolog van az elmúlt hetekben, mint Elon Muskot, a világ egyik leggazdagabb emberét figyelni, amint megpróbálja gatyába rázni a nehéz anyagi helyzetbe jutott techóriást, a Twittert. Elon Musk szinte azonnal berendelt mindenkit az irodába a home office-ból és lőttek az ingyenkajának is. 

book.jpg

Vagy 40 óra, vagy lehet menni

Úgy tűnik a Twitternél is komoly problémát jelentett a Covid-járvány miatt elterjedt home office rendszer, illetve annak hatékonysága. Több cég is pedzegette, hogy bár vannak az otthoni munkavégzésnek előnyei, mégis jobban preferálják, ha legalább a hét nagyobb részében a munkavállalók inkább irodán belül töltik a munkaidejüket. 

Elon Musk is az utóbbi táborba tartozik, a Teslánál már bevezetett hasonlót: ultimátumot adott az alkalmazottjainak, hogy vagy bejárnak 40 órát egy héten az irodába, vagy mehetnek Isten hírével. 

Sajtóhírek szerint a következő e-mailt küldte el az ott dolgozóknak: 

"Azoknak, akik távmunkát szeretnének, a minimum (tényleg a minimum), hogy 40 órát bent legyenek az irodába, vagy távozhatnak a Teslától. Ez kevesebb, mint amit a gyári munkásainktól elvárunk."

Iparági pletykák szerint Musk személyesen döntött azokról, akik mégis kérelmezték valamilyen nyomós indokból az otthoni munkavégzést. 

Radikális őszinteség a Twitternél is

Szintén a sajtó szellőztette meg, hogy Musk a Twitternél is hasonlóan járt el. Mint az alkalmazottaknak megírta, "nehéz időszaknak" néznek elébe, ezért betiltja a home office-t, ez alól csak az ő személyes engedélye képezhet kivételt. 

Musk radikális döntései egyébként körbejárták a világsajtót, a Twitter felvásárlása után szinte azonnal megvált a vezetőség jelentős részéről, sőt néhány olyan kulcsfontosságú személytől is, akiket azóta kénytelen volt visszavenni, elismerve, hogy hibázott a kirúgásukkal. 

Nincs pihenőnap, sem ingyenkaja

A Bloomberg arról írt, hogy Musk véget vetett a Twitter-dolgozók naptárában szereplő úgyenvezett "pihenőnapoknak", amit az előző vezetés alatt havonta tartottak.

A Tesla-vezér azt is tervezi, hogy visszavonja az ingyenes ebédre vonatkozó munkahelyi lehetőséget is, tekintve, hogy szerinte azt teljesen feleslegesen fizette a cég, mert szinte alig volt a stábból, aki élt vele. Becslései szerint egy évben 13 millió dollárt költött ilyen szolgáltatásra a Twitter, miközben az átlagos felhasználtsága mintegy 10 százalékos volt.

"Lényegében többen készítették a reggeliket, mint ahányan elfogyasztották őket"

- írta az egyik tweetjében. Hozzáteszi, a vacsorának a tálalásával már nem is vesződött a cég, mert szinte senki nem is maradt a cégközpontban.