Jobban teszi, ha nem nyomkodja a mobilját lefekvés előtt

Szinte alig van, aki ne úgy aludna el, hogy mellette szunnyadna a mobilja is. Folyamatos társaságunkká váltak az okostelefonok, hosszú órákat töltünk el a nyomkodásával, legtöbbször egészen a lefekvés pillanatáig is. Számos oka van annak, hogy miért lenne érdemes erről mihamarabb leszokni.

ditchphoneinbed-948473178-770x553-1-650x428.jpg

Egy kis üzenetváltás a barátokkal, az Insta-sztorik végigpörgetése, lájkok ellenőrzése, unaloműzés az idétlenkedős TikTok-videókkal. Ismerős az esti rutin? Kutatások szerint a 30 év alattiak közel 70 százaléka zárja így a napját, holott az elalvás előtti mobilnyomkodás sajnos elég rossz hatással van az alvásunk minőségére, ami meglátszik a másnapi hangulatunkon és teljesítményünkön is. 

Azt például doomscrollingnak hívják, amikor a feed-et pörgetve sokkoló hírek, posztok, kommentek után vadászunk. Ezek mind stimulálják az agyunkat és késleltetik a REM fázisunkat az alvás során. Ezzel lényegében órákra ébren tudjuk tartani az agyunkat - holott az már amúgy régen "kikapcsolt" volna magától. Különbség van aközött is, ha passzívan használjuk az elektronikai eszközeinket (pl. zenét hallgatunk, valami nyugodt sorozatot nézünk), mintha aktívan pörgetjük, nyomogatjuk azt.

Habár az okostelefonokat arra találták ki, hogy kényelmesebbé, produktívabbá tegyék az életünket, azok megjelenésével lényegében olyan korszakba léptünk be, ahol szinte sosincs esélyünk kikapcsolni. Még akkor sem, ha éppen alszunk. Ez viszont súlyos hatással van az egészségünkre. 

Hogy hat a testünkre?

Az elektronikai eszközök többsége úgynevezett kék fényt bocsát ki, ami olyasmi hatással van az agyunk és testünk működésére, mint a nappali fény. Ez a belső hormontermelésünket (melatonin) úgy bolygatja meg, hogy lényegében állandó készenlétben, ébrenlétben tartja az agyunkat, mintha még mindig nappal lenne. 

Felmérések szerint a villanykörte, illetve a világítás feltalálásával az alvási zavarok aránya exponenciálisan megnőtt a társadalmak körében. Egészen addig hosszú évszázadokon és évezredeken keresztül az emberek testének a működése úgy volt bekalibrálva, hogy a természetes napszakoknak megfelelően keltek és feküdtek az emberek. Az ipari forradalommal mindez megváltozott: mára már hosszú órákig vagyunk ébren sötétedés után is, s nem ritka jelenség az sem, hogy főleg a fiatalabb korosztály egészen hajnalig ébren van az okostelefonok társaságában. 

A Business Insider újságírója, Christine Kopaczewski kipróbálta, hogy egyáltalán nem használja a mobilját lefekvés előtt és négy alapvető változást észlelt: még sosem aludt jobban, a figyelmi képességei jelentősen javultak, megszűnt a reggeli ébredés utáni stressz és frusztráció, a mobilmentes időszakban komoly élményekkel gazdagodott. 

Az okostelefonok fénykibocsátása egyrészt rontja a látást, másrészt felborítja a belső óránkat, de szétzilálja az úgynevezett cirkadián ritmusunkat is. Ezt a ritmust magunk is érezhetjük, amikor estefele van, hogy elálmosodunk, majd ha átlépünk egy holtponton, ismét felélénkülünk. 

Mit kellene tenni?

A szakértők egyrészt azt tanácsolják, hogy amennyire csak tudjuk, csökkentsük az elektronikai eszközök használatát, főleg a lefekvés előtti időszakban. De a napközbeni túlzásba vitt használat is kihathat az alvásunkra. 

Érdemes továbbá egy nyugodt esti lefekvési rutint kitalálni, ami segít az agyunknak és a testünknek is az elcsendesedésben, megnyugvásban. A horrorfilmek, rémhírek és sokkoló videók nem éppen ezt segítik elő. 

Legyen a hálószoba képernyőmentes! Habár sokaknak van televízió a szobájában, érdemes minden elektronikai eszközt száműzni az alvásunk helyszínéről. Továbbá azt is javasolják az alváskutatók, hogy legyen nagyon gyenge fény a hálószobában, ami szintén segít a testnek, hogy beidőzítse az elalvást.