FIFA-parti két üzleti megbeszélés között? – játék a munkahelyeken

Rengeteg előnye van a munkahelyi szórakozásnak

Elsőre furcsának tűnhet, de végső soron a munkaadó és az alkalmazottak is profitálnak belőle, ha a munkahelyen időnként van lehetőség egy kis játékra is.

Képzeljenek el egy olyan munkahelyet, ahol az alkalmazottaknak nem csak hogy engedélyezve van, hogy játszanak, de még bátorítva is vannak erre. Hiszik vagy sem, számos nagyvállalat már bevezetett hasonló munkakörnyezetet. A Google-nél például munkaidőben lehet bowlingozni, meditálni, falat mászni, vagy épp röplabdázni is, ha úgy tartja kedvük. A Meta-nál (Facebook stb.) szintén biztosít lehetőséget a játszásra, legyen szó ping-pongról, vagy akár videójátékokról. S messze nem csak az ebédidőre korlátozódnak ezek a kikapcsolódások, tulajdonképpen

bárki bármikor felkelhet a gép mögül, ha épp belefáradt mondjuk az emailek megválaszolgatásába.

A legtöbbünkben felmerülhet, hogy a munkahelyi játék tulajdonképpen inkább elvonja a figyelmet a munkáról, nem csak időrabló, de helytelen is mindezt munkaidőben tenni. A játék definíciójának érezzük, hogy az elveszi a munkától az időt.

De mi van akkor, ha valójában a munkának nem rovására, hanem hasznára vannak ezek a kikapcsolódási formák? Mi van, ha a játék ellentétének nem a munkát tartjuk, hanem az unatkozást?

Próbáljuk meg kicsomagolni ezt a felmerülő önellentmondást:

Valójában nagyon sok munkahelyen komoly kihívást jelent a munkaadók, és az illetékes tanácsadók és szakemberek számára, hogy olyan munkakörnyezetet teremtsenek a munkavállalók számára, amely pozitívan hat rájuk, inspirálja és motiválja őket, nagyobb teljesítményt és hatékonyabb munkavégzést segít elő. Innen megközelítve már nem tűnik annyira valóságtól elrugaszkodott ötletnek egy kis játék becsempészése a munkahelyekre.

Játszani jó, energizál, örömöt ad, kikapcsol. Mind olyan hatás, ami végső soron a munkavállalók hasznára válik.

Az életünk egy fontos szegmensében egyébként is szeretünk szórakozni, kikapcsolódni. Legyen szó játékokról, olvasásról, sportról, filmnézésről, zenehallgatásról, randevúzásról, és a sort hosszan lehetne folytatni. Nagyon sok munkahelyi coach a csapatépítő tréningekre is játékos formát javasol, mert ezzel lehet jobban megnyerni a kollégákat.

Kevesebb stressz, nagyobb elégedettség

Szakemberek szerint az, hogy lehetőséget biztosít a munkaadó a beosztottjainak a játékra, valójában a teljesményüket, elkötelezettségüket, és munkamoráljukat is növeli. Az ember kreatívabb lesz tőle és inspiráltabb.

Más kutatások arra világítanak rá, hogy a játékos munkakörnyezet csökkenti a stresszt, a feszültséget, megelőzi a kiégést – kimutathatóan megelőz bizonyos egészségügyi megbetegedéseket.

Végső soron tehát win-win helyzetet teremthet az üzlet és a munkavállaló számára is, segít a kiegyensúlyozottabb élet kialakításában, növeli az elégedettséget, ami valljuk be, nem utolsó szempont – különösen egy olyan időszakban, amikor nagyon sok vállalatnak kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtartása.