Elképesztő: ilyennek képzelték 1922-ben a mai budapesti irodákat

Harsányi Zsolt rendezőt H. G. Wells angol science fiction író ihlette meg, amikor 1922-ben futó budapesti kabaréjában lefestette, hogyan néz majd ki a város egy irodája 100 évvel később, 2022-ben.

fortepan_211147.jpg

(Légi felvétel a Kossuth térről 1922-ből. - Forrás: Fortepan/ETH Zürich)

A Kinematolokotempográf címen futó kabaréműsor óriási sikert aratott az Apolló-színpadát meglátogató nézők körében. A humor forrását az adja, hogy a történet szerint a szereplők 2022-ben egy bizonyos időgép, illetve múltbatekintő gép (ez volna a kinematolokotempográf) segítségével visszanézhetnek 1922-be.

Drága a fűtés, nem kell ablak

A Színházi Élet 1922/13. számában leírt elbeszélés alapján a történet a 2022-es külügyminisztérium irodájában kezdődik, amelynek fala mértani síkidomokból áll, amiből a néző arra következtethet, hogy a 2022-ben élő embereket "igazában csakis a geometriai szépségek érdeklik."

Érdekesség, hogy a rendező a 2022-es irodát úgy mutatja be, hogy

azon nincs ablak, viszont egy periszkóp segítségével akár a tetőről is le lehet nézni,

és így tulajdonképpen "sokkal többet lehet látni." A színházi kritikus meg is jegyzi: "az ablaktalanság a mai fűtési viszonyok mellett nagyon is elkelne."

Előre megjósolták a mobiltelefont

A minisztérium irodaépületében egyébként található könyvtár és újságszekrény is, ám ezekben nem nyomtatott kiadványok vannak, hanem egyfajta felolvasógép, tehát kvázi hangoskönyvként lehet hallgatni a műveket és híreket is.

nevtelen.jpg

"Ennyi volna a szoba mindennapos berendezése, azonban középen áll a Kinematolocotempograf, kétezerhuszonkettő legfrappánsabb találmánya" - folytatódik a leírás. Az eszköz feltalálója egy bizonyos Pártos Gusztáv, aki exotikus ruhában és lila hajjal ül mellette. (Az újságíró szerint ez lehet 2022 általános ízlése.)

Külön érdekes, hogy a színházi mű szerint a feltaláló

egy "vezeték és felvevő készülék nélküli" telefont emel a zsebéből a füléhez, ami a mai mobiltelefonoknak feleltethető meg.

Micsoda nő

Maga a cselekmény egyébként a 2022-es magyar külügyminiszter, báró Boross körül forog, aki iszonyodik a kortárs nőktől, helyettük inkább a dédanyját kívánná látni a futurisztikus múltbatekintő gép segítségével. A masina ugyan nem működik, ám a mű egy másik kortárs szereplője (Katica) meghekkeli a kísérletet és beöltözik báró Boross dédmamájának és megteremti az 1922-es vonzó és klasszikus világot 2022-ben, így magába csábítva a külügyminisztert.

A teljes leírást ide kattintva tudod elolvasni (22. oldaltól).