Mit adna azért, hogy minden utazási ideje maximum 10 percre csökkenjen?

Építészek egy csoportja olyan okosvárosok kifejlesztésébe kezdett, amelyből kiszorítanák az autókat, de még a közösségi közlekedést is. A "10 perces város" koncepciójával minden létező élethez szükséges dolgot besűrítenének egy tíz perc alatt besétálható távolságba. Persze vannak, akik szerint ez nem olyan jó ötlet. 

http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_211109231527-01-unstudio-seoul-h1.jpg

Olyannyira megihlette az építészeket a "15 perces város" koncepciója, hogy a Covid-világjárvány alatt elhatározták, hogy rátesznek egy lapáttal és megépítik Dél-Koreában a "tízperces várost". Azaz egy olyan megapoliszt, ahol a szó szoros értelmében minden mindössze 10 perc sétával elérhető. 

Túl sok időt vesz el az utazás

A tervet "H1 Projektnek" nevezték el, amelynek keretében Szöul területén kialakítanának egy okosvárost. Ez azt jelentené, hogy egy régi iparterületet alakítanának át úgy, hogy az 8 lakóépületnek, több irodaháznak és tanulóközpontnak adjon otthont. Az 5,5 négyzetkilométernyi területen lennének szórakoztató egységek, fitness központok és uszodák is egyebek mellett. 

A most nyilvánosságra hozott terveket egy holland építészcég készítette, akit a Hyundai támogat. A város(rész) érdekessége, hogy teljesen autómentes lesz, hiszen

az egész projekt lényege, hogy megspórolja a közlekedést és a városi léttel járó kellemetlenségeket.

Így az ott lakók mindössze 10 perc alatt minden szükséges helyre akár sétálva el tudnának érni. 

A tervező cég vezetője szerint kulcsszempont volt számukra, hogy az ottlakóknak jelentős mennyiségű időt takarítsanak meg. Mint fogalmazott, ezzel tulajdonképpen időt "teremtenek" az embereknek. Túl sok időt vesz el ugyanis az utazás a különféle célállomások között. 

http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_211109231643-02-unstudio-seoul-h1.jpg

Luxusváros az elitnek?

Az eredeti koncepciót, a "15 perces város" ötletét elsőként egy francia-kolumbiai tudós, Carlos Moreno vetette fel még 2016-ban. Az akkori ötletet a párizsi főpolgármester, Anne Hidalgo népszerűsítette az újraválasztási kampánya során. 

A kritikusok szerint azonban van egy nagy probléma az egész elképzeléssel. A feltételezések szerint ugyanis, annyira vonzó lesz mindenki számára a "15 perces" világ, hogy az az egekbe tolja majd az ottani lakások árait, ami pedig

tulajdonképpen létrehozza majd a kiváltságosok városát, elit városrészt, ahova lehetetlen lesz majd bejutniuk más társadalmi rétegeknek.

A világjárvány okozta változások azonban újabb hátszelet adtak a terveknek, a sok otthoni munka és a közösségi közlekedés kerülése tulajdonképpen emberléptékű városkoncepciót kívánna meg a jövő településeitől. 

Moreno szerint  a városok sebezhetősége megköveteli azoknak radikális újragondolását, hogy innovatív megoldásokkal vegyék fel a küzdelmet az egyre komolyabb kihívásokkal szemben.