Metropolis, Star Wars, Bosszúállók: Grandiózus filmes építmények

Közel száz éve központi témái a hollywoodi filmeknek a különböző valós, vagy kitalált monumentális építmények. Legyen szó a főgonoszok főhadiszállásáról, a világ legmagasabb épületeiről, vagy éppen egy fiktív város központjáról, a látvány rendre elkápráztatja a nézőket.

galactic_senate_rots.png

Metropolis és az új bábeli torony

Fritz Lang 1927-ben bemutatott fekete-fehér német némafilmjében a jövőben kialakuló társadalmi osztályok közötti nagy különbséget dolgozza fel. A Weimari Köztársaság ideje alatt kiadott mű 2026-ban játszódik egy Joh Fredersen nevű vezető Metropolis nevezetű gigavárosában, ahol csak egy kiváltságos réteg élvezheti a jólétet és a technikai felfedezéseket. A munkásosztály a föld alatt, mesterséges fényeknél éli nehéz és keserű életét.

Ennek a történetnek a központi épülete a Bábel tornya, amelyből a kiváltságos osztály vezetői irányítják az egész várost. Fritz Lang, a rendező saját bevallása szerint egy 1924-es New York-i látogatása ihlette meg, amikor megalkotta a Metropolis látképét. Magát az Új Bábel Tornyát pedig főként a felső-sziléziai Poznan tornyáról mintázta. Nem véletlen a bibliai terminológia sem, a történetben a főhősnő elmeséli a Szentírás történetét Bábel tornyáról, míg a másik főhős, Freder pedig a Jelenések könyvének egyik jelenetét említi meg a filmben. 

Versenyfutás a felhőkig 

03-347.jpgA forrás című 1949-es filmben, ami Ayn Rand 1943-as regényének adaptációja (Az ősforrás). A könyv a huszadik század egyik meghatározó irodalmi alkotása, az 1930-as évek pezsgő időszakában, New York világvárossá válásának idején játszódik. Főhőse, Howard Roark, a fáradhatatlan építész, aki drasztikus lépésekhez folyamodik, amikor egy utópikus város megépítésére készített tervei veszélybe kerülnek.

A filmnek a központi témája a Gail Wynand vagyonos ingatlan mágnás grandiózus épülete, amely a világ legnagyobb ilyen felhőkarcolója.

Pokoli torony

A Pokoli torony című amerikai katasztrófafilm minden szempontból korszakalkotó remekmű volt. Egyrészt a szereposztást tekintve minden idők egyik legnagyobb sztárparádéjának minősült (olyan nagy nevek szerepeltek, mint Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, vagy éppen Faye Dunaway). Másrészt ez volt az első hollywoodi szuperprodukció, ahol már a forgatás kulisszatitkaiba is beavatták a nézőket.

A történet szerint a világ legmagasabb felhőkarcolójának átadása során üt ki tűz az épületben, miközben az ünnepség vendégei zömében a 135. emeleten tartózkodnak. A lángok pillanatok alatt beborítják az egész üvegtornyot, így kezdőthet a hajsza a túlélésért.

A 1974-es film díszletei jócskán megelőzték a CGI korszakát, így speciális módszerekkel alkották meg az arany színben pompázó kolosszust. A legfontosabb külső jelenetekhez egy speciális makettet építettek, mely közül a legmagasabb 30 méter magas volt. Építettek egy kicsit alacsonyabb verziót is kifejezetten a tűzjelenetekhez. A belső jeleneteket több másik irodaház helységeiben forgatták. A forgatás rengeteg biztonsági óvintézkedést igényelt, ám még így is előfordult, hogy nem tudták a tüzeket kordában tartani. Az egyik alkalommal maga Steve McQeen is beállt a tűzoltók mellé tüzet oltani.

A Szárnyas fejvadász piramisa

Az 1982-ben bemutatott Szárnyas fejvadász első jelenetei 2019 novemberében játszódnak. A fiktív jövőben rabszolgaként tartott replikánsokat – emberi kinézetű androidokat - a földönkívüli kolóniákon dolgoztatják. Számukra tilos a Földre való visszatérés, ám ha egy-egy lázadó android ezt mégis megteszi, őket kapják el a szárnyas fejvadászok.

 

A replikánsokat a Tyrell Corporation gyártja, amelynek a Los Angeles-i főhadiszállása egy piramisra, vagy zikkuratra hasonlító monumentális építmény.

A Star Wars “parlamentje”

Ugyancsak nem maradhat ki a felsorolásból a Star Wars szériából ismert egyik legfontosabb intézmény: a Szenátus épülete a Coruscant bolygón. A Csillagok háborúja univerzumában ez az egyik legfontosabb központi térség, a bolygó felülete teljes egészében be van építve. 

A Régi Köztársaság ideje alatt a Szenátusi Csarnok a legnagyobb építmény a bolygón. A belsejében lebegő székek helyezkednek el egyfajta amfiteátrum szerűen a központi kancellári egység körül. A felszólalások során a székek a középpont fele repülnek. 

senate_district_rots.png

A Bosszúállók tornya

A szuperhősfilmeknek is megvan a maga kultikus épülete, a rajongók jól ismerik Tony Stark, alias Vasember főhadiszállását. Az épület Manhattanben található a képregény-történetek szerint. A Stark tornyot később a Bosszúállók tornyára nevezték át, miután a szuperhős csapat ide helyezte a főhadiszállását.

avengers-tower-in-the-marvel-cinematic-universe.jpg

A Szikla és a Gyöngy 

S ha már felhőkarcolók, akkor nem maradhat le a sor végéről a tavaly bemutatott Felhőkarcoló film sem. A történet szerint Hongkongban megépítik a világ legmagasabb épületét 220 emelettel, ezt hívják Gyöngy-nek. A felhőkarcoló biztonsági ellenőrzésével a Dwayne Johnson (“Szikla”) által alakított Will Sawyert bízza meg a tulajdonos.

22039c4b-2a56-4ca4-9b97-048ab5ecf6ab-mv5bmtyzotc0otc1nv5bml5banbnxkftztgwotu3mjm4ntm_v1_sx1777_cr001777736_al.jpg

A bűnöző társtulajdonos azonban saját maga leplezése miatt inkább felgyújtja az épületet és megzsarolja az igazi tulajt. Az épület ugyan gyorsan kiürül, de Sawyernek meg kell mentenie a bent tartózkodó családját és helyre kell állítania a rendet.