Meghökkentő filmfolytatások, amik sosem készültek el

Emberevő szörnyekkel harcoló E.T., a Krisztusgyilkos gladiátor és Forrest Gump AIDS-es kisfia. Komoly tervek, amiket végül nem sikerült mozivászonra vinni.

01.jpg

E.T. legyőzi az emberevő alieneket

Az E.T. világra szóló sikere és rendkívüli bemutatója után mindössze egy hónappal Steven Spielberg és a forgatókönyvíró Melissa Mathison előrukkolt egy esetleges folytatás koncepciójával. Hogy mi volt az ötletük? Egy űrhajó, tele gonosz emberevő földönkívülivel elrabolta volna Elliottot és a barátait, akiket végül E.T.-nek kell megmentenie.

Steven Spielberg hamar rád öbbent, hogy súlyos hiba lenne a családi, ikonikus földönkívüli-történetet egy ilyen sötétebb verzióra terelni. “A folytatások nagyon veszélyesek lehetnek… Úgy vélem, az E.T. folytatása elrabolta volna a történet eredeti szüzességét. Az emberek csak az újabb epizódra emlékeznének, miközben az első rész volt az igazi” - fogalmazott egy ízben a rendező. A folytatás fantáziacíme az E.T. 2 - Éjszakai félelmek volt. A kisvárosi gyerekekre frászt hozó gonosz ufók története valóban gyökeres ellentéte lett volna az eredeti filmnek.

65236.jpg

Forest Gump AIDS-es kisfia és egy terrortámadás

Mindössze fél évre rá, hogy Tom Hanks elvitte a legjobb férfi főszerepért járó Oscar-t a Forest Gumpért, Winston Groom előrukkolt a Gump folytatásával. Erich Roth, a forgatókönyvíró éppen 9/11 előestéjén nyújtotta be a vázlatokat.  “Leültünk - Tom Hanks és Bob Zemeckis és én - egymásra néztünk és az volt bennünk, ez már így nem releváns. A világ teljesen megváltozott” . fogalmazott Roth. A folytatást végül annyiban hagyták.

A tervek szerint a film Forest Gump fiáról és annak AIDS-szel való küzdelméről szól volna. Mivel a többi szülő nem akarta volna a fiúval egy iskolába járatni a gyerekét, ezért kiveszik az intézményből. Forest új szerelme a film végén az addigi legnagyobb belföldi terrorcselekményében halt volna meg, az oklahomai szövetségi épület felrobbantásakor.

Breakfast club: 10 évvel később

Nem a szándék hiányán múlt, hogy nem készült folytatása Brat Pack filmjének. John Hughes nagyon akarta, hogy újra elővegyék az ikonikus karaktereket, a stébert, a sportolót, a hercegnőt, a bűnözőt és a zárkózottat. Az eredeti ötlet szerint a banda egy évtizeddel később ismét találkozott volna. Végül aztán elvetették a projektet, mivel nem igazán állt össze, hogy végül miért is lett volna értelme az egykori karaktereknek ismét összeülniük. 

Gladiátor 2: Krisztusgyilkos

Nick Cave egy egészen szürreális új ötlettel rukkolt elő az első részben meghalt Russel Crowe karaktere részére. Ugyan Maximus karaktere nagyon is elhunyt az első rész végén, Cave mégis megoldotta a feloldhatatlan ellentétet.

E szerint a gladiátor a purgatóriumba kerül (igen, oda!), ahol az istenek örök életet adnak neki, majd visszaküldik a földre, hogy ölje meg az egyre népszerűbb Krisztust és követőit. Amikor a véres munkát elvégzi, kiderül, hogy az istenek átverték, mert a saját fiát is megölte. A tervezett fináléban egy húszperces eposzi háborúdömpingben csúcsosodott volna ki a sztori, ami Maximus karakterét a világtörténelem összes háborúján át végigkíséri egészen a vietnámi konfliktusig. A film a Pentagonban tábornokként feszítő Russel Crowe-val ért volna véget.

Cave ötletére Crowe csak így reagált: “Nem annyira tetszik, tesó.”

A keresztapa 4

Senki sem hibáztatja a Paramount vezetőségét, hogy eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha folytatódna a Keresztapa története. De ez az egész Francis Ford Coppola nélkül működésképtelennek bizonyult.

Amikor Andy Garciát kérdezték 2012-ben, akkor azt mondta, ez az egész “Francis kezébe van”. A rendező a TMZ-nek úgy fogalmazott, eredetileg is csak “egy filmnek kellett volna lennie”.

7854835b866d5688e37cfefd52f59d2d7970cd51.jpg

Legenda vagyok 2

Will Smith karakterének halála arra engedett következtetni, hogy a Legenda vagyoknak bizony nem lesz folytatása. Francis Lawrence 2008-ban azonban felvetette, hogy mégis visszahoznák valahogyan Dr. Robert Neville karakterét. Aztán az ötletet végül mégis elvetették.

A 2007-es film forgatókönyvírója, Akiva Goldsman azt mesélte az io9-nek, hogy van ötlete a folytatáshoz és az előzményfilmhez is. E szerint az előzményfilm a vírus elterjedését dolgozta volna fel, ami éppen a Hálaadás napi parádé alatt kezdte volna el megtizedelni a lakosságot. A fő témája a Washingtonba vezető út lett volna, amely során még egy vámpírvírussal fertőzött elefánt is kitör az állatkertből.

A folytatásváltozatban a mégis életben maradt Neville lett volna a főszerepben. No nem azért, mert az ikonikus utolsó jelenetbeni robbanás nem ölte meg, hanem azért mert klónozták.

02.png

Alien 5

Neill Blomkamp valóságos lázba hozta az Alien-rajongókat, amikor néhány skiccet kiposztolt a Twitterre egy esetleges Alien filmet illetően. A rajzokon szereplő Sigourney Weaver is támogatását fejezte ki. Az ötlet egyben a kánon további részeinek a felülírását is jelentette volna, hiszen a Végső megoldás: Halál például a remek szereplőgárda nagyrészét elméletben teljesen kiírta a sorozatból.

Az egész folytatás-mizéria óriási csalódás volt. Volt egy ötlet Joss Whedon részéről, mely szerint a xenomorphok ellepik a Földet, de Weaver inkább az Alien eredetijében látott bolygóra akart volna visszatérni. James Cameron erre még vevő is lett volna, sőt dolgozott is az Alien 5 forgatókönyvén. Viszont a Fox akkor úgy döntött, hogy inkább összeházasítja az Alien szériát a Predator franchise-zal. Cameron azonnal kiszállt, a házasítás eredményét pedig mind ismerjük.

A nagy várakozást végül Ridley Scott és az általa rendezett Prometheus törte meg.

Igazából szerelem

Igazi örömmámort okozott az ikonikus film rajongói számára a folytatás kósza hírének elterjedése. Végül aztán kiderült, hogy semmi komoly előkészület nem történt a film második részét illetően.

A legtöbb szereplő ugyan azt nyilatkozta különböző orgánumoknak, hogy nyitott lett volna egy esetleges folytatásra, így a dolog vélhetően a rendezőn csúszott el. Richard Curtis már az eredeti forgatását és fogadtatását is csodaként élte meg, úgy vélte, hogy ezt nem igazán lehetne megismételni.