Este már a halakkal alszol: luxusingatlanok a tenger birodalmában

Pár hónap múlva megnyitja kapuit az első víz alatti étterem Európában. S nem ez az egyetlen tengerbe nyúló épület, ami exkluzív betekintést nyújt a felszín alatti világba.

http_2f_2fcdn_cnn_com_2fcnnnext_2fdam_2fassets_2f160711100922-floating-homes-homepage-tease-1.jpg

Az Északi tengerbe nyúló étterem stílusosan az Under névre lett keresztelve. A terveket az a Snohetta készítette, aki korábban az Oslo-i Operaház és a New York-i Time Square felújítási munkálataiban is részt vett.

Amikor 2019 tavaszán megnyitja kapuit, akkor a 110 méter hosszú építmény összesen 500 négyzetméteren mintegy 100 vendéget tud majd vendégül látni. A háromszintes ingatlan egyedülálló vízalatti panorámát biztosít majd a jóllakni vágyóknak.

http_2f_2fcdn_cnn_com_2fcnnnext_2fdam_2fassets_2f180926161251-snohetta-under2016226-os-n4.jpg

A Snohetta vezető építésze, Rune Grasdal a CNN-nek elmondta, hogy a legnagyobb problémát az építkezés során a víznyomás és a rendkívül szél és hullámok jelentették. A biztonság érdekében a komplexum falai félméteres betonból állnak, s az ablakok is 30 centis akryl üvegből lettek kialakítva.

A másik nagy kihívást a világítás jelentette, hiszen Norvégiában a téli időszak, illetve az éjszakák miatt is akkor a sötétség odakint, hogy a vendégek az étteremben az üvegen csak a saját tükörképüket látnák. Éppen ezért speciális külső világítást raktak az épület köré, hogy a legnagyobb sötétben is lehessen látni a tengeri élővilágot.

Az étterem az első foglalásokat 2019 áprilisától fogadja.

Úszó luxus

Nem az Under az egyetlen víz alá nyúló építmény, ami megépült a közelmúltban.

Dubaiban a Heart of Europe üdülőövezetben speciális úszó villákat alakítottak ki - ezek a Floating Seahorse névre hallgatnak. (Úszó csikóhal magyarul). A háromszintes komplexum legalsó szintje már a víz alatt helyezkedik el, így nyújtva különleges kilátást az ott nyaralóknak.

http_2f_2fcdn_cnn_com_2fcnnnext_2fdam_2fassets_2f160706143949-floating-homes-3.jpg

A Floating Seahorse a két tengerbe nyúló hálószoba mellett egy felszíni napozóterasszal és egy tetőtéri üvegaljú jakuzzival biztosítja a luxust a bérlőknek.

A különleges alig 10 centiméteres üveg miatt az ember úgy érezheti, hogy tulajdonképpen szinte semmi sem választja el őt a tengeri élővilágtól.

Szintén a vízen úszó otthon koncepcióját alkotta meg a szingapúri Dymitr Malcew, aki a luxust és a nomád életkörülményeket kívánta ötvözni egyedi projektjében. Az otthon önfenntartó saját víztisztító rendszerével és napelemekkel kitermelt elektromosságával.

A természetből kölcsönzött alapanyagok és az óriási panorámaüvegek segítségével azt a hatást érik el, mintha az ott lakó tényleg a szabad ég alatt a természet lágy ölén pihenne.