Szigorú szabályok: Így élnek a legnagyobb techguruk gyerekei

Az ember azt gondolná, hogy a technológiai fejlesztők gyerekeinek álomélete van, mindig a legmenőbb és legújabb kütyükkel villoghatnak. A valóságban azonban nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk a jó cél érdekében.

steve-jobs-family.jpg

Steve Jobs

Az Apple egykori guruja a New York Timesnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a gyerekeik esetében erősen korlátozzák, hogy milyen mértékben használhatnak technológiai eszközöket otthon. Azt hinné az ember, hogy a modern kor egyik legnagyobb techzsenije a világ legmenőbb kütyüivel turbózza fel a házát, s kiderült, hogy mégsem. A gyerekeket például eltiltották az iPadtől.

Walter Isaacson, a Steve Jobs könyv szerzője sokat töltött az Apple igazgatójának házában. Ő úgy emlékszik vissza, hogy az étkező asztalnál a család rendszerint irodalomról és történelemről beszélgetett, senki soha nem vett elő egyetlen elektronikai eszközt sem.

Chris Anderson

A Wired korábbi szerkesztője, a 3D Robotics vezérigazgatója, drónfejlesztő. Náluk például erős szülői konroll alatt használhatnak a gyermekek bármilyen technológiai eszközt.

"A gyerekeim fasisztának tartanak engem és a feleségem, amiért nagyon gondosan figyelünk a technológiára. Azt mondják, egyik másik barátjuknál sincsenek olyan szabályok, mint nálunk otthon."

Chrisnek 5 gyermeke van 6 éves kortól 17 éves korig. "Ez azért van, mert első kézből szembesültünk a technológia veszélyeivel. Személyesen tapasztaltam azokat, és nem akarom, hogy ez történjen a gyerekeimmel is."

A milliárdos vállalkozó elsősorban a pornográfiára, az internetes bullyingra és kütyüfüggőségre gondolt elsősorban.

"Elsőszámú szabály: Nincsen képernyő a hálószobában. Egyáltalán. Nincs vita"

- fogalmazott.

Alex Constantinople

Az OutCast Agency vezérigazgatója, a cég telekommunikációval és marketinggel foglalkozik. Öt éves fiának egyáltalán nem engedi, hogy kézbe vegye a kütyüket. 10 és 13 éves gyerekei maximum 30 percet használhatják azokat hétköznap.

evan_williams_14.jpg

Evan Williams

A Blogger, a Twitter és a Medium alapítója a feleségével együtt olvasásra ösztönzi a gyerekeit. Az iPadezés helyett a két kicsi fiuknak több száz könyvük van, azokat olvasgatják.

Ali Partovi

Az ILike alapítója és a Facebook, Dropbox és Zappos tanácsadója szerint meg kell különböztetni, hogy csak fogyasztóként, vagy alkotóként használja-e a gyermek a készülékeket. A Youtube videók nézegetése és számítógépes játékok játszása helyett, ha mondjuk grafikailag alkot, vagy zenét komponál, esetleg ír, vagy programoz, akkor nem korlátozzák nagyon a tevékenységét.

Dick Costolo

A Twitter vezérigazgatója a New York Timesnak elmondta, addig nem korlátozzák a tinédzser fiaiknál a használatot, amíg a nappaliban vannak. Szerintük az a probléma, ha semmilyen helykorlátozás nincs érvényben a fiataloknál.

billjpg.jpg

Bill Gates

A Mirrornak adott interjújában a Microsoft alapítója elmondta, a gyerekeinek 14 éves korig nem engedélyezte a mobiltelefon használatát. Bill Gates mindemellett azt is megtiltotta, hogy Apple termékeket használjanak.

Ezen kívül még két szabályt kell betartaniuk. Minden nap meg van határozva egy esti időpont, ami után már nem mobilozhatnak. Az milliárdos szerint ez biztosítja számukra a jó és megelelő alvást. A harmadik követelmény pedig az, hogy a családi étkezés során nem lehet mobilozni, még az asztalhoz sem lehet odavinni eszközöket.

Ha irodát keresel Budapesten, kattints ide

Forrás: NYTimes, Mirror