Transformers otthonok: ilyen házakban fogunk lakni a jövőben

Képzeljen el egy olyan házat, ami mindig a napot követve forog. Vagy éppen olyan kilátást választhat a hálószobájának, amilyet szeretne. Minden héten másmilyent.

170113180409-everingham-rotating-house-3-exlarge-169.jpg

Néhány szerencsés háztulajdonos számára valósággá válik az, amiről sokan csak álmodnak néhány építész innovatív kezdeményezésének köszönhetően.

Az elképzelés szerint az eddigi fix és szilárd alappal bíró koncepció helyett ezek az otthonok mozgó entitások lennének, amelyek foroghatnak, alakot válthatnak akár az évszaknak megfelelően.

Különböző perspektívák

Ausztráliában az Everingham forgó otthona egy folyó mellé épült ház. Kívülről egy átlagos ingatlannak néz ki, azonban az 540 m2-es kégli 360 fokban képes forogni.

A kivitelezők ezt egy 24 méter átmérőjű acél platform segítségével oldották meg, amelyen az objektum 160 méter/órás sebességgel is képes minkét irányban forogni.

170113154207-everingham-rotating-house-1-exlarge-169.jpg

Milyen az élet egy forgó házban?

„Igazából nem lehet érezni, hogy forog a ház, csak akkor, ha nagyon koncentrálsz egy külső objektumra”

– mesélt Luke Everingham, aki villanyszerelőként alkotta meg 2006-ban álmai otthonát.

A nappaliban egy érintőképernyős felületen lehet beállítani azt a programot, ami a nyolcszögletes épületet a napot követve forgatja. Everingham beszámolója szerint feltűnő változás volt, hogy még télen is folyamatos napsütésben volt ház nappalija.

Az ingatlan 243 ezer dollárba került, a tulajdonos elmondása szerint egy megrendelés alapján már megépítette a pontos mását a kanadai Prince Edward szigeten is.

170113151539-dhaus-rotating-home-1-exlarge-169.jpg

Fenntartható élet

A forgó otthonoknak nem csak a kilátás szempontjából van nagy szerepük, hanem rendkívüli környezeti előnyökkel is bír. Szakemberek szerint az alakváltó otthonok kifejezetten nagy hatással lehetnek az olyan területeken, mint pl. a Lappföldön, ahol a zord telek gyakran megnehezítik az életet.

Daniel Woolfson és Ben-Grunberg éppen ezért kifejlesztette a Dynamic D*Haus nevezetű koncepciót, amely négy különböző modulra bontja a házat, ami így 8 féle alakzatot képes felvenni.

Ahogyan melegebb évszak köszönt be, az otthon kinyílik, mint egy virág – a külső szobák kigurulnak, miközben télen az otthon kvázi bezárkózik és több termálhőt termel.

Mozgó részek

Amikor 1994-ben megépítették Németországban a Heliotrope-t, ez lett a világ első olyan épülete, ami több energiát termel, mint amennyit használ.  

Az otthon egy középső oszlom köré épült, óránként 15 fokot fordul a nap mozgásának megfelelően. A ház ablakai úgy lettek kialakítva, hogy begyűjtsék és megőrizzék a napból származó hőt, miközben a másik oldalon a sziklafalak és kis ablakok meggátolják, hogy a meleg távozzon az épületből.

170116132005-heliotrope-rotating-home-7-exlarge-169.png

A Heliotrope mindemelett újrahasznosítja a használt vizet, valamint a tetőn található mechanizmus begyűjti a napenergiát.

Ha irodát keres Budapesten, keresse itt!

Forrás: CNN