Felemészti az életünket a stressz: tanuljuk meg kezelni!

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogyan tudunk megbirkózni az életünket érő stresszel. A felgyorsult és digitalizálódó világ, az egymást érő válságok sajnos nem könnyítenek a helyzetünkön, de éppen ezért értékelődik fel a tudatos életvezetés. 

desperate-5011953_1280.jpg

A stressz önmagában nem rossz dolog, az emberi lét része, ez segít abban, hogy motiváltak legyünk bizonyos dolgok elérésében. Még a magas stressz-szint is úgymond normális lehet a súlyos betegségek, munkahelyvesztés, családi tragédia vagy más jellegű traumák esetén. Ilyenkor az ember maga alá zuhan, szorong - de még ez is az élet része. Viszont elengedhetetlen, hogy az ember elsajátítsa a megfelelő stresszkezelés módszereit, mert különben a folyamatos és rendszeres "stresszelés" komoly problémákat idézhet elő az életünkben. 

Szakértők általában a következőket javasolják ezzel kapcsolatban: 

- sajátítsuk el a pozitív hozzáállás képességét

- fogadjuk el, hogy vannak olyan történések, amelyeket nem tudunk kontrollálni

- agresszivitás helyett fejezzük ki rendszeresen az érzelmeinket, véleményünket, meggyőződésünket

- tanuljuk meg jól beosztani az időnket

- állítsunk magunk elé korlátokat, tanuljunk meg nemet mondani bizonyos kérésekre

- szánjunk időt a hobbijainkra

- hagyjunk fel az egészségtelen stresszoldókkal: alkohol, drog, dohányzás (sokszor ezek még intenzívebben stressz alá helyezik az emberi szervezetet)

- nyugodtan kérj segítséget - tölts elég időt azokkal, akiket szeretsz

Lehet, hogy ezeket a tanácsokat az ember már százszor hallotta az életében, mégis fontos újra és újra tudatosítani magunkban mindazt, amilyen változásokra szükségünk van egy egészségesebb, teljesebb, nyugodtabb élet kialakításához. 

Pihenés és mozgás

Az egyik kulcsmozzanat minden esetben a megfelelő pihenés elérése: szinte minden stresszkezelés origója a jó minőségű alvás. Még az orvosi szakemberek sem tudják pontosan miért, de azok az emberek, akik hangsúlyt helyeznek napközben a testmozgásra, egyszerűen mélyebben alszik, mint akik nem - és ez pedig nagyban hozzájárul az agyunk és testünk megújulásához. (Itt mondjuk arra érdemes figyelni, hogy ne közvetlenül az elalvás előtt mozogjunk, mert az pont alvászavaráshoz vezethet.)

A testmozgás kiváló hangulatjavító is. Részben ez azért van, mert olyan stimulációk érik ilyenkor a szervezetünket, amelynek hatására fájdalomcsillapító hormonokat kezd el az termelni: lényegében leszedálja a testünket, amelynek hatására szintén könnyedén megy majd a pihenés. Ilyen testmozgás lényegében szinte bármi lehet: futás, úszás, táncolás, biciklizás, aerobic. 

A munkától és feladatoktól túlterhelt napjainkban lehet, hogy nem találunk erre elegendő időt és energiát - de ha kicsit is leleményesek vagyunk, meg tudjuk találni ezeket a lopott pillanatokat, amelyek igenis számítanak: autó helyett biciklivel menni a boltba, lift helyett lépcsőzni, távol parkolni a bejárattól, kézzel lemosni az autót, kitakarítani a házat, ebédszünetben sétálni menni. 

Muti, mit eszel

Az egészséges táplálkozásról szóló írásokkal Dunát lehetne rekeszteni, ahányféle ember, annyiféle diéta létezik - ettől sokan talán meg is ijednek, és hamar feladják az első kudarcélménynél. Viszont fontos tudatosítani magunkban néhány olyan alapelvet, amelynek még a részleges alkalmazásával is egészen komoly változást tudunk elérni. 

A fő célja a megfelelő táplálkozásnak, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, a stresszt magunkban egészséges szinten tartsuk, és a vérnyomásunkat, vérkeringésünket ne terheljük túl. A túlságosan sok hozzáadott cukor és zsír márpedig ezzel pont ellenkező hatást ér el. A junk food tulajdonképpen olyan jellegű drogként funkcionál, amely látszólag jó választ adnak a szorongásunkra, de valójában csak stresszesebbé teszik az életünket. (Ha nagyon gyakorlatiasak akarunk lenni, akkor halakat, fehér húst, tojásokat és magvakat hasznos enni).

Sokan a táplálékkiegészítőkre esküsznek - itt is nagyon összekuszálódnak a hasznos információk, a haszontalan tudálékoskodással - ezt is nagyon leegyszerűsítve talán az alábbiakra érdemes szűkíteni: C Vitamin, magnézium és Omega-3 zsírsav.