Mire jó az átlátszó tévé, a fogmosó robot és a napenergiás generátor? Újdonságok Las Vegasból

Átlátszó tévé, mentális egészséget csekkoló tükör, szinkrontolmácsoló készülék és robotizált fogmosás. Ismét nagy ötletekkel rukkolt elő a Las Vegas-i techkiállítás. 

A napokban ért véget a világ legnagyobb techkiállítása Las Vegasban, amely rendre érdeklődők sokaságát vonzza a fény városába. A CES 2024 idén is tartogatott meglepetéseket, ezek közül igyekeztünk néhányat összeszedni az alábbiakban.

Átlátszó tévé, de minek?

A legnagyobb sajtóvisszhangot vitathatatlanul az LG átlátszó OLED-kijelzője váltotta ki, amelynek a lényege tulajdonképpen annyi, hogy áttetsző képernyőt szemlélhetjük kedvenc sorozatunkat és filmünket ezentúl. Hogy pontosan miért lett ez megint nagy hype, jó kérdés - hiszen már 2010-ben (!) piacra dobott a Samsung egy áttetsző képernyős MP+-lejátszót, majd a Panasonic 2016-ban ugyanezt megpróbálta a televízióval is, de mégsem robbant be az ötlet. Aztán az LG és a Samsung ismét rárepült az átlátszó koncepcióra - ami kétségtelenül látványos megoldás, de a hasznosságát a legtöbb elemző vitatja.

Magyar büszkeség

A Las Vegas-i techexpo különlegessége, hogy idén magyar vállalat is bemutatta termékét, a Compocity startup megalkotta az úgynevezett CompoBotot, melynek az a lényege, hogy lakáson belül is megoldást kínál a komposztálásra. Tehát a sima kuka használata helyett, a kajamaradékokat gyűjti úgy, hogy megoldja az ezzel járó bűz problémáját. 

Maga a termék egyébként egy gömb alakú fémtároló, amelyen egy képernyő segíti a felhasználót, hogy mit dobhat az eszközbe, amely mikroorganizmusok segítségével bontja le a bedobott ételhulladékot. Az összegyűlt anyagot egyébként a cég gyűjti össze kéthetente, majd ültetéshez használják a létrejött masszát. 

Minek nyelvet tanulni

Csak idő kérdése volt, hogy előrukkoljanak egy olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközzel, ami képes zavartalanul élő beszélgetést is szinkronfordítani. A Vasco nevű lengyel cég ezt valósítja meg már 76 nyelven, a terméke egy telefonhoz hasonló eszköz, amelyen van kamera is arra az esetre, ha feliratot kellene fordítani, valamint gépelni is lehet bele. 

A program maga a felhőben fut, így internetes elérhetőségre van szükség. A készülék egyébként egy nyelvoktatós szolgáltatás is van, amivel alapszókincset lehet elsajátítani. 

Robotizált fogmosás

Voltak nagyon hasznos, mindennapi rutint segítő eszközök is a kiállításon - a francia Y-Brush például abban segít, hogy a fogmosás ne egy bosszantó nyűg legyen reggelente és esténként, hanem egy mindössze félperces magától elvégződő művelet. A szonikus vibrációs fogkefe lényegében másodpercek alatt megsuvickolja az összes fogunkat állkapcsonként. 

Felkészülés a vészhelyzetekre

Ugyancsak aktuálisnak nevezhető korunk rendkívüli válságaira tekintettel az EcoFlow készüléke, ami lényegében egy napenergiát felhasználó generátor, vészhelyzetekre. Amikor gyakoriak az áramkimaradások, vagy az időjárás okozta problémák, akkor meglehetősen sokat tud segíteni egy háztartáson, ha van egy olyan felhasználóbarát generátor a házban, amely ráadásul a napelemekre kötve működik, és még jól is néz ki. 

A sort persze a végtelenségig lehetne folytatni: számos hasznos és hasztalan, kezdetleges és egészen profi technológiai eszköz került bemutatásra Las Vegasban - nagy kérdés, mennyi termék kerül el ténylegesen a nagyközönséghez.