Tényleg rákkeltő az Iphone-unk?

Napok óta dúl a vita arról, hogy valóban fokozott rákkockázatot jelent-e az iPhone, miután a 12-es modellel kapcsolatban Franciaországban viszonylag komoly figyelmeztetést adtak ki. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mekkora a valós veszély, kell-e aggódniuk azoknak, akiknek szintén ilyen készülék van e cikk olvasása közben is a kezükben. 

iphone-410324.jpg

Pár nappal ezelőtt érkezett a hír, hogy a francia hírközlési hatóság, az Agence Nationale des Fréquences (AFNR) saját mérései szerint az Apple 2020-ban piacra dobott iPhone 12-es szériája az Európai Unióban maximálisan engedélyezett sugárzási határértéket túllépi. A szerv arra kényszerítené éppen ezért a gyártót, hogy egy szoftveres frissítéssel oldja meg ezt a problémát, különben az összes eddig eladott készüléket vissza kell hívni az országban.

Miért ne aludj a telefonod mellett?

A fő problémát egy úgynevezett fajlagos abszorpciós ráta jelenti, amellyel kapcsolatban az Európai Unió azért állapított meg egy határértéket, mert több tudományos kutatás szerint is az ilyen jellegű sugárzás

növelheti a rák kialakulásának a kockázatát. 

Talán nem véletlen, hogy szakemberek sora figyelmeztetett már az elmúlt években is arra, hogy nagyon nem tanácsolják, hogy az ember egész nap folyamatosan a zsebében, illetve alvás során közvetlenül a teste közelében tárolja a telefonját. 

Miközben a francia hatóság két hetes határidőt szabott meg az amerikai cégóriásnak, az Apple közleményben jelezte, hogy sem a saját, sem a független partnerek mérései nem igazolják a francia hatóság eredményeit, és ezt a dilemmát elő is fogják terjeszteni az ANFR-nek. 

Dőlnek a dominók

Az ügyet azonban ennyivel nem fogja megúszni az Apple, hiszen már most német és spanyol fogyasztói jogi csoportok fejezték ki az aggodalmukat a sugárzási szint miatt, ahogyan például a belga szabályozó hatóság is bejelentette, hogy ők is elindítják a felülvizsgálatukat az eszköz lehetséges egészségügyi kockázataival kapcsolatban. A hollandok viszont már most kijelentették, hogy a francia tesztek alapján egyértelmű a helyzet. Az ugyanakkor érthetetlen, hogy mindez a probléma hogyhogy három évvel a piacra dobást követően derült ki. 

Az abszorpciós ráta annak a sebességnek a mértéke, amellyel a fej, a test vagy a végtagok elnyelik az energiát, amikor rádiófrekvenciás elektromágneses mezőnek vannak kitéve.

Ennek magas aránya komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, ami egy olyan korban, ahol körül vagyunk véve vezeték nélküli kommunikációs termékekkel, eszközökkel, - egyáltalán nem másodlagos kérdés.

iphone-12-5755362_1920.jpg

A konkrét számokat tekintve viszont talán árnyaltabb képet kapunk. Az ANFR egy szúrópróbaszerű, 141 különböző típusú készüléket érintő vizsgálat során mért magas (5,74 watt kilogrammonként) fajlagos abszorpciós rátát az iPhone 12-esek körében. Ehhez képest az EU által meghatározott biztonságos küszöbérték csak 4 watt per kilogramm. A megdöbbentő viszont az, hogy az Apple által hivatalosan megadott érték szerint a készüléküknek maximum 1,19 watton kellene állnia ennek az értéknek, tehát a franciák csaknem ötszörös értéket mértek. 

Változtat ez bármin is?

Az ügy komoly dominóeffektust indíthat el, hiszen hasonló sugárzással szinte minden létező okoskészülék, vezeték nélküli médiaeszköz bír, így vélhetően mindnek sokkal szigorúbb lesz az ellenőrzése, ha bebizonyosodik, hogy egy olyan emblematikus készülék, mint az iPhone, nem valós adatokat közölt a termékük biztonságosságával kapcsolatban. 

Az persze nagy kérdés, hogy hány embert tántorít ez el attól, hogy akár a veséjét eladva hozzájusson az éppen a napokban bejelentett legújabb szériához, bár joggal reménykedhetünk abban is, hogy egy ilyen botrány után talán sokan lesznek olyanok is, akik sokkal tudatosabban állnak majd hozzá a jövőben ezekhez a kérdésekhez. 

Jó egészséget mindenkinek!