Otthonról az irodába: így hozd ki a maximumot magadból a home office után is!

Szép lassan az egész világ visszatért az irodai munkavégzésre a világjárvány alatti home office időszaka után. Sokan megpróbálják hibrid rendszerben megőrizni az otthoni munkavégzés előnyeit, a 2 évnyi szünet után ugyanis sokak számára kihívás lehet visszarázódni az irodai létbe. Íme néhány javaslat ahhoz, hogy ez könnyebben menjen.

despaired-g611ccc376_1920.jpg

Visszajelzések alapján lényegében az jelenti a legnagyobb problémát a home office-ból az irodai munkába való visszatérésre, hogy nehéz elérni ugyanazt a teljesítményszintet, mint korábban. Amíg otthonról kellett dolgozni sok százmillió munkavállalónak, addig például az utazásra fordított időt is az elvégzendő feladatokra lehetett fordítani, illetve sokan eltolták a munkaidejük végét is, ahogy a magánélet és a hivatalos elfoglaltság némiképp összekeveredett. Most azonban lassan mindenkinek vissza kell rázódnia a fix munkakeretek közé, ami sok embernek nehézséget jelent. 

Néhány apró változtatással azonban még többet tudunk kihozni magunkból anélkül, hogy túlhajszolnánk magunkat. 

Sétálj egyet! 

Ha van lehetőséged időközönként pár perces szünetet beiktatni, akkor próbáld ki azt, hogy elmész egy rövid sétára. Segít a koncentrációban, növeli a kreativitást, de megnyugtatja az izomzatunkat is. 

A New York Times közölt egy tanulmány szerint mindössze 5 perc sétára fordított idő 2-3 óráig tartó pozitív hangulatváltozást eredményezhet, csökkenti a levertséget és jótékony hatással van az általános egészségünkre. 

Arról, hogy mi mindenre jó még a rendszeres séta, itt írtunk bővebben

Egészséges étkezés

Már-már unalomig ismételt igazság, hogy az egészséges táplálkozás kulcsszempont a boldog és eredményes mindennapokhoz. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az egészséges ételek legalább 20 százalékkal tudják növelni a munkahelyi teljesítményt. A tápanyagban gazdag ételek az agyi működést serkentik. 

Nem kell nagy szakértőnek lenni, hogy tudjuk, hogy az egészséges ételek közé tartoznak a különböző gyümölcsök, zöldségek, saláták, a különféle magvak, bab, vagy akár a tejtermékek és a tojás. 

Addig nyújtózkodj...

... ameddig jól esik! :) Főként az ülőmunkát végzőknek szokott nagy terhet jelenteni, hogy lényegében nullára redukálódik a testmozgás az életükben. Ez nyilván nagy kockázatot jelent a hosszútávú egészség tekintetében, de a pillanatnyi stresszoldáshoz is elengedhetetlen lenne, hogy legalább bizonyos időközönként nyújtsuk a végtagjainkat. 

Karok, lábak, törzs. A rendszeres nyújtás jót tesz a csontoknak, az izomzatnak és ízületeknek - és nem meglepő, serkenti a teljesítményünket is, miközben oldja a bennünk felgyülemlő esetleges feszültséget.

yellow-g6c69dfa4e_1920.jpg

Olvass rendszeresen!

A rendszeres olvasásnak rengeteg jótékony hatása van, nem is lehetne talán röviden az összeset felsorolni. Az bizonyos, hogy a szívműködésre, agyműködésre is jótékony hatással van, fejleszti a kognitív képességeinket. Felfrissíti az értelmünket, és feltölt energiával bennünket a különböző tanulmányok szerint.

Szuperital: a víz

Az emberi test 75 százaléka víz, ami azt is jelenti, hogy a dehidratáltság közvetlen hatással van a teljesítő képességünkre. Ezért kulcsfontosságú, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe a munkavégzés során is, ez segít a stressz csökkentésében, jótékony hatással van az problémamegoldó készségünkre, de még a bőrünk is szebb lesz tőle!

Rend a lelke

Nyilván embere válogatja, de nagyon sok esetben már az is sokat tud dobni a teljesítményünkön, hogyha rendbe rakjuk a munkakörnyezetünket. Rengeteg energiát emészt fel, zavarja a fókuszt, rossz benyomást kelt magunkban is, ha rendetlenség vesz bennünket körül. 

Mindössze pár perc rendrakás, rendszerezés is serkenti a teljesítményünket. Megéri!

laptop-gf0bf9ba5e_1920.jpg

Társasági élet

A kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok teljesen más lelki állapotot eredményeznek a munkavégzés során is. Azoknak, akik mind a párkapcsolataikban, mind baráti/rokoni szinten elégedettek, azok a munkájukban is sokkal többet tudnak kihozni magukból. 

Érdemes tehát a munkán görcsölés helyett egy kicsit több figyelmet szentelni ezekre a kapcsolatokra is, mert végső soron a munka világában is hasznunk származik majd belőle.