9 utolsó pillanatos karácsonyi ajándék, amivel garantáltan sikert aratsz

Évről-évre emberek (főként férfiak) milliói kapnak a fejükhöz a karácsony közeledtével, hogy elfelejtették megvenni az ünnepi ajándékot. Ilyenkor szoktunk a legtöbbet költeni a leghaszontalanabb csecsebecsékre. Most összeszedtünk néhány olyan ötletet, amit még a legutolsó pillanatokban is be lehet szerezni. 

shutterstock_1574855038.jpg

1. Minőségi idő

Iszonyatos közhely, de sokszor a legnagyobb ajándék a szeretteink számára, ha ott vagyunk és minőségi időt tölthetnek el velünk. Minőségi alatt azt értjük, hogy nem pittyeg állandóan a telefon, nem vagyunk állandó rohanásban, hanem a teljes figyelmünket azokra összpontosítjuk, akik ezt talán év közben hiányolták is.

2. Karácsonyi élmény

Kicsit kapcsolódik az előzőhöz, de azért kicsit jobban kibontva lehet az is nagyon emlékezetes ajándék a célszemélyek számára, ha az ünnepi időszakban valami olyan programot találsz ki, amire a másik esetleg régóta vágyott, vagy csak szimplán jól érezné magát. Lehet ilyen egy délutáni korcsolyázás, barangolás a természetben, mozizás, vagy akár egy maratoni társas az otthon melegében. Nem véletlen, hogy egyre többen vannak, akik már nem is ajándéktárgyakat adnak egymásnak karácsonyra, hanem önmagunkat és valami szuper élményt. 

3. Kuponok

Kicsit fapados megoldás, de beválhat! Ha nem volt időnk elrohanni jobbra-balra, és megtalálni a tökéletes ajándékot, akkor kitalálhatunk szeretteink számára olyan későbbi szívességeket, amelyeket kuponokkal válthatnak majd be. Lehet ez egészen egyszerű segítség mondjuk a mosogatásban, takarításban, szemétlevitelben, de lehet ennél romantikusabb szinten is mozogni. Kedvesünket meglephetjük "wellness"-kuponnal (elmehet a barátnőivel szépségszalonba), vagy gyermekeinknek akár saját apa-lánya, anya-fia programot ígérni, amit ők maguk válthatnak be. Vigyázat, nem árt jól átgondolni, mik kerülnek a kuponokra: az ígéret szép szó...

4. Közös kincsvadászat

Többféle ajándékozási kultúra létezik. Vannak olyanok, akik jó előre megbeszélik, hogy mit vesznek a másiknak, sőt bizonyos esetben maguknak veszik meg a saját ajándékukat egyesek. Ennek egy kicsit szofisztikáltabb módja, ha közösen megyünk vásárolni az első üzletnyitáskor karácsony után és akkor költjük el a megszabott összeget magunkra, vagy a másikra. Így nem csak a megvásárolt termék, hanem a vásárlás élménye is feldobja majd az ünnepeket. 

5. Online világ

Nagyon sok olyan online megvásárolható dolog van, amit nem kell kiszállítani, nem kell hozzá boltokban sorban állni. Ilyenek bizonyos előfizetések, szolgáltatások, prémium hozzáférések. Legyen szó az olyan streaming-szolgáltatókról, mint mondjuk a Netflix/HBO GO vagy társai, vagy esetleg magazinról, ami akár egy egész évig tartó ajándékot jelent majd a szerettünknek, barátunknak. De akár be is írathatjuk egy tanfolyamra, képzésre, kurzusra - ha nyitott ilyen irányba.

6. Mit adhatnék? 

Érdemes sepregetni egy kicsit a saját házunk táján is. Simán elképzelhető, hogy az a valaki, akit meg akarunk lepni, örülne esetleg olyasvalaminek, ami nekünk már megvan. Biztos sokunknak van olyan elfekvő könyve, játéka, technológiai eszköze, ruhája, amiről le tudunk mondani a karácsonyi meglepetés érdekében. 

7. Adj ötletet! 

Az idő szűke nyilván kevés lehetőséget ad a hosszas ötletelésre, de sok esetben nem is maga a tárgy, hanem sokkal inkább az ahhoz kapcsolódó ötlet az, ami betalál. Ilyen például a "hálabödön", amelynek a lényege abban áll, hogy egy sima befőttes üvegbe kis színes cetliket rakunk. Ezekre aztán az ember felírhatja, ha bármiért hálás az év során, majd a következő év végén kibontva, azokat elolvasva visszaemlékezhet mindarra a szépre, ami vele történt. Lehet hasonlót csinálni füzettel-naplóval, vagy akár egy darab papírral is, amire adott esetben felrajzoljuk a bakancslistánkat, hogy mi mindent szeretnénk megcsinálni az életünk során, majd fogadalmat teszünk, hogy meg is fogjuk azokat csinálni.

8. Főzz valami extrát! 

Nyilván ilyenkor mindig különlegesebb ételekkel készül az ember, de érdemes kipróbálni, milyen az, amikor az ember az élelmiszerboltban nem törődve az árakkal és megszokásokkal, elkezd teljesen új szemmel vadászni a különcségek után. Karácsonykor a filmek, társasozás alatt, beszélgetések közben aztán mehet a nagy kóstolás, annak minden jó és sokkoló élményével együtt. :)

9. Az emlékek őre

Érdekes kutatást olvastunk a minap. Arról szólt, hogy hiába a mindent megörökítő digitális eszközök, a legtöbb ember sosem nézi vissza a fotóit, videóit - a legtöbb értékes felvétel a feledés homályába vész. Ez viszont a hasznunkra is válhat karácsony előtt, hiszen a végtelen mennyiségű kép között böngészve akár olyan szuper emlékeket is találhatunk, amelyekkel garantáltan mosolyt csalunk szeretteink arcára. Ki lehet őket nyomtatni, albumba rendezni, de átadhatjuk digitálisan is, vagy akár a tévén kivetítve, megmutatva. 

Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket kívánunk!