El se tudja képzelni, mi mindenre jó, ha minden nap gyalogol egy kicsit

Sokunk számára a gyaloglásban nincsen az égvilágon semmi különös. Minden nap csináljuk, mégsem vesszük észre, hogy ez tulajdonképpen az egyik legjobb edzésforma.

aa.jpg

Egy sor tanulmány mutatta már ki, hogy a gyaloglásnak milyen sokrétű haszna van, beleértve a fizikai és mentális egészséget, az úgynevezett mindfulnesst (öntudatosság) és a kommunikációs képességek javulását is. Dana Santas fitness-szakember szerint a gyaloglás az egyik leginkább alulértékelt edzésforma, holott minden ember számára könnyedén elérhető. 

Íme néhány szempont, amit mindenképpen érdemes tudni a gyaloglásról: 

Javítja az egészséget

A Harvard Medical School által készített tanulmány szerint a gyaloglás nem csak a fogyásban segíthet, de csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a szívproblémák, cukorbetegség és rák előfordulásának esélyét is. Csak egy konkrét példa: kutatások szerint heti két és fél óra, vagy napi 22 perc séta akár 30 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Még a meglevő betegségek kezeléséhez is a legtöbb szakember ajánlja.

Serkenti a kognitív képességet és a memóriát

Számtalan kutatás bizonyította már azt is, hogy milyen elképesztő módon képes turbózni a rendszeres gyaloglás az emberi agyat. A Neurology című folyóirat 2010-es egyik száma például arról számolt be, hogy az agyban található szürkeállomány mérete és a gyaloglás rendszeressége között összefüggést találtak. Ez például a Virginiai Egyetem szerint azt is jelenti, hogy a tudatos gyaloglás egyértelműen csökkenti a demencia és Alzheimer-kór kialakulását az idősebb embereknél. 

Megdobja a közérzetet, csökkenti a stresszt

Akár pár perces napi séta is képes csillapítani a szorongást és javítani a kedélyállapotot. Ez különösen igaz abban az esetben, ha mindez a természetben történik - ezt is felmérések sokasága bizonyítja.

A gyaloglás során erősödnek az izmok, a csontok és ízületek is. Sokszor ajánlják azt is, hogy használjon az ember akár turistabotot is, amit pumpálva nem csak a lábakat és a hasizmot, de a karokat is edzi az ember. A csontok azért erősödnek, mert a súlyterhelés eloszlik a séta során. Gyaloglás során ráadásul olyan ízületi porcokba is eljuttat tápanyagot és oxigént, ahova nyugalmi helyzetben amúgy nem igazán jutna el a vérellátás miatt. 

bb.jpg

Rendbe teszi az alvást

Érdekes módon, némi gyaloglás úgy energizál, hogy közben segít az alvásban is. Egy felmérés például 50 és 75 év közötti nőket vizsgált, akik minden reggel egy órát sétáltak. Sokkal kevésbé szenvedtek álmatlanságtól, mint a kevesebbet mozgó társaik. 

Kiváló lehetőség kezdőknek

A túlsúly, a mozgáshiány, túl sok ülőmunka a társadalom egyre nagyobb hányadára jellemző. A legtöbben nem igazán tudják rávenni magukat arra, hogy valami nagyon intenzív edzésmunkába kezdjenek, holott rendkívüli eredményeket lehet elérni pusztán csak gyaloglással. 

Ebben a mozgásformában az a legjobb, hogy rendkívül csekély a sérülés kockázata. Szakemberek szerint még azok is, akik szinte semmilyen állóképességgel nem rendelkeznek, még ők is képesek akár szakaszonként, de fél óra sétát beiktatni a napjukba. Tíz perc a munkába, tíz perc ebédszünetben és tíz perc hazafele. 

Lehet fokozni

Az edzettebbeknek sem kell lebecsülni a gyaloglásban rejlő potenciált. Lehet váltogatni az intenzívebb intervallumkat a séták során, de akár különféle súlyokkal is lehet nehezíteni a sétát. Van aki egy hátizsákot pakol meg, más a csuklóra, vagy bokára csatol fel nehezéket. Lehet váltogatni a helyszínt is: lejtőnek, dombnak, hegynek felfelé szintén nehezedik a pálya.

Nem kell erőltetni a 10 ezer lépést naponta

Különféle applikációk, meg csodamódszereket hangoztató cikkek bűvös számként tárják elénk a napi 10 ezer lépést, ám a kutatások már ennek a töredékénél jelentős változásokról számolnak be. Azoknak az idős nőknél, akik legalább 4400 lépést megtesznek naponta, már jóval alacsonyabb a halálozási arány. A legideálisabb számot átlagosan 7500 lépésnél húzták meg a kutatók. 

cc.jpg

Építse a családi kötelékeket!

Mind a párkapcsolatok/házasság esetében, mind a gyermekek fejlődésében rendkívül hasznos tud lenni a rendszeres séta. Volt nem egy olyan házaspár, akik állítják: a séta mentette meg a kapcsolatukat. A gyermekek esetében a viselkedési problémákat vetette vissza, más esetekben a tanulmányi eredményeken javított. 

Párterapeuták például arról számoltak be, hogy a pácienseik körében a közös séták során olyan szintre mélyült a kommunikáció a felek között, amit szinte semmilyen más módszerrel nem sikerült elérni. 

Ingyenes edzés, bárhol-bármikor

A gyaloglás mindenki számára elérhető, nem szükséges hozzá szinte semmilyen segédeszköz - fel kell húzni egy cipőt és kilépni az ajtón.