A 7 legemlékezetesebb magyar olimpiai bajnoki cím

Magyarország az egyik legsikeresebb sportnemzet az olimpiákon, így az elmúlt évszázad rengeteg felejthetetlen élményt adott a hazai szurkolóknak. Rendkívül nehéz mindössze 10 mozzanatot kiválasztani a megannyi sportsiker közül, de azért megpróbálkoztunk vele. Reméljük a következő napokban további magyar csodákkal bővül ez a rendkívül hosszú lista. 

2018092981972760-horizontal-waterpolo-match-final.jpg

Listánk teljes mértékben szubjektív, kommentben írd meg, hogyha te más sikereket is belevettél volna a top 10-es listába. 

Gyászmagyarkák és az első újkori olimpia

Hajós Alfréd neve ismerősen csenghet sokaknak, ő volt az első magyar sportoló, aki olimpiai bajnoki címet szerzett az országnak. Van egy anekdóta, ami szerint a görög király 1896-ban megkérdezte tőle, hogy mégis hol tanult meg ilyen jól úszni. Mire Hajós azt felelte, "a vízben, felség". 

Egy sportlap úgy fogalmazott az olimpia előtt, hogy a "gyászmagyarkák teljes vereséggel, tiszta kudarccal fognak visszatérni." Erre jócskán rácáfolt a magyar küldöttség. A mindössze hét főből álló olimpiai csapat 6 éremmel tért haza. 

letoltes.jpg

A magyar zsidó birkózó, aki elrontotta Hitler ünnepét

Kárpáti Károly magyar szempontból az egyik legsikeresebb olimpián, az 1936-os berlinin ért el lenyűgöző sikert. Győzelmének története azonban abból a szempontból is különös jelentőséggel bír, hogy mindezt zsidó sportolóként érte el az úgynevezett "náci olimpián", amivel a németek kifejezetten a náci Németország főségét kívánták hirdetni. 

Kárpáti előtt szabadfogású birkózásban nem született még magyar aranyérem. A magyar zsidó sportoló a berlini olimpián ráadásul a társai edzését is felügyelte, irányította - nem sikertelenül: három bajnokot is avattak azon az olimpián birkózásban. 

karpatiezis.jpg

Kárpáti a döntőben Wolfgang Ehrl-lel mérkőzőtt meg, a német olimpikon Adolf Hitlert szerette volna megajándékozni egy aranyéremmel. A náci vezér készült is a győzelemre, ám az eredmény ismeretében mégis visszafordult, míg Kárpáti üvöltöző német drukkerek gyűrűjében ünnepelte a csapattársakkal első olimpiai címét. 

Három "Görbe" arany

Papp László méltán ünnepelt magyar kiválósága az ökölvívásnak. A "Görbe" becenévre hallgató sportoló szinte mindent megnyert, amit egy amatőr ökölvívó megnyerhetett. Sporttörténelmet is írt, hiszen ő volt az első öklöző a világon, aki egymást követő három olimpián is bajnoki címet tudott szerezni. 1948-ban, 1952-ben és 1956-ban is a nyakába akasztották a legszebben csillogó medált. 

Egyik legfőbb ellenfelét, Peter Müllert egy ízben úgy megütötte, hogy még a ringből is kifordult. 

 

Aki legyőzte Newton törvényeit

Keleti (Klein) Ágnes az 1956-os olimpia legnagyobb sztárja lett azzal, hogy négy olimpiai érmet is szerzett az ötkarikás játékon. Azt írták róla győzelmei után, hogy legyőzte Newton törvényeit és legyőzte az időt. 

A világ ma is élő legidősebb olimpikonja valóságos hullámvasutat produkált a melbourne-i olimpiát megelőző években. Hol sérülések nehezítették a pályafutását, hol egyszerűen nem ment neki a verseny, máskor viszont valósággal tündökölt a különböző szereken. 1956 a záró olimpiája volt az akkor 35 éves tornász olimpikonnak. 

Végül rendkívüli teljesítménnyel mindössze pár órán belül 3 aranyat is bezsebelt, majd csapatban egy negyediket is. 

 

"Gyere Egérke, gyere kicsi lány!"

Az 1988-as szöuli olimpián a magyar küldöttség a legjobb eredményt érte el Helsinki óta. Habár számtalan magyar olimpikont lehetne kiemelni erről a tornáról is, mégis a mindössze 14 éves viszonylag kis termetű magyar lányka, Egerszegi Krisztina vitte el a prímet, akinek 200 méter háton nyert olimpiai bajnoki címe örökre bevonult a magyar sporttörténelembe. 

Emlékezetes Vitray Tamás sportközvetítése is, aki a legendás "gyere egérke, gyere kicsi lány" buzdítással követte végig a rendkívüli olimpiai bajnoki cím megszerzését. Egerszegit azért is érdemes kiemelni, mert három olimpiai aranyat is gyűjtött 1992-ben, majd 1996-ban megszerezte az ötödik aranyat is, majd mellé még egy ezüstöt és egy bronzot is, amivel az egyik legeredményesebb magyar női olimpikonná vált. 

 

Jobban is megdönthette volna a világcsúcsot, ha megszorongatják

Darnyi Tamás nevét minden úszó ismeri, a sport egyik legnagyobb kiválósága volt, szinte mindent megnyert, amit úszó megnyerhetett. Pár évvel a szöuli, sőt az azt megelőző los angeles-i olimpia előtt egy nagyon súlyos gyulladás támadta meg a szemét, ami komolyan veszélyeztette a későbbi sikeres szerepléseit. Végül aztán sikerült egy műtéttel annyira helyrerázódnia, hogy elkezdte sorra döntögetni a világcsúcsokat az olimpián. 

Edzője, Széchy Tamás az első bajnoki címe után úgy fogalmazott, hogy akár még jobb időt is úszhatott volna a világbajnoki csúcsnál is, csak nem volt, aki megszorongassa, ugyanis 3 másodpercet vert a mezőnyre az abszolút favoritként érkező magyar úszó. 

 

A legKeményebb legények háromszor is a csúcson

A magyar vízilabda-válogatott elképesztő 3 olimpián át tartó sikere örökre megmarad minden magyar sportszerető ember emlékezetében. A 2000-ről 2008-ig tartó rendkívüli menetelés egyik legbravúrosabb pontja talán a második bajnoki cím döntőjének utolsó negyedében történt. 

Miután a szerbek elképesztő nyomás alá vették a magyar kaput, a harmadik negyedben valami elképesztően bravúros védekezést produkálva a magyar csapat kétgólos hátrányt fordított meg úgy, hogy bő 13 percig egyetlen gólt sem kapott. Athénben Kemény Dénes válogatottja úgy nyert, hogy a mérkőzésen először csak a legutolsó percekben vezettek. Pont a legjobbkor. 

2008-ban aztán Pekingben megszerezték a harmadik címet is, egy jóval simább, magabiztosabb döntőbeli sikerrel az amerikaiakkal szemben.

 

Ki ne tudna még fejből sok-sok rendkívül emlékezetes olimpiai pillanatot felidézni. Kovács Ági athéni sikere, Csollány Szilveszter parádés száma, Janics Natasáék elképesztő futamai, Gyurta Dani hihetetlen hajrája, Risztov Éva rendkívüli visszatérése, Szász Emese könnyes búcsúja, a magyar gyorskorcsolyázók sporttörténeti sikere, vagy éppen Szilágyi Áron ellentmondást nem tűrő higgadt harmadik aranya most Tokióban. 

Egészítsétek ki a listát kommentben, nektek melyek voltak a legfelemelőbb magyar olimpiai sikerek?