Miért nem tudjuk megtartani az újévi fogadalmainkat?

Minden év végén emberek százmilliói tesznek valamilyen fogadalmat az újévre vonatkozóan. Aztán alig telik el pár nap, jobb esetben pár hét és a legtöbben el is bukják a kitűzött célokat. Hol csúsznak el a dolgok? Mit rontunk el? Miért nem tudjuk tartani az újévi fogadalmainkat? 

5ddc1d18fd9db233d63bcf95.jpg

Konkrétabb célok, nagyobb siker

Jonathan Alpert pszichoterapeuta a Business Insidernek például három különböző okot sorolt fel, ami ennek hátterében állhat. Az egyik alapvető gond az, hogy nem elég specifikusak a fogadalmaink. Az olyan célkitűzések, hogy "jövőre tényleg lefogyok", vagy hogy "többet fogok edzeni" olyannyira nem konkrét megfogalmazások, hogy az ember sokkal könnyebben halogatja, vagy felejti el. A szakértő szerint ehelyett pontosan meg kellene magunknak szabni, hogy milyen határidőre pontosan mit is szeretnénk elérni. Például sokkal hatékonyabb, ha az fogadjuk meg, hogy április végére leadunk 5 kilót, vagy hogy minden hónapban futunk 5-10 kilométert. A rövid-, közép-, és hosszútávú konkrét céloktól sokkal nehezebb eltérni, azokat elfelejteni, mintha csak általánosságban fogalmazunk meg magunknak valamit. 

Az is sokat árthat a motivációnknak, hogy általában csak negatív kontextusban vetjük fel a fogadalmainkat. A "nem eszek sok egészségtelen kaját" helyett jóval inspirálóbb lehet, ha azt tűzzük ki célul, hogy "sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogok enni". A pozitív fogadalmakra szívesebben emlékezteti magát az ember, mint arra, hogy mit ne csináljon. 

Érdekes Alpert harmadik meglátása is, mely szerint rengeteg újévi fogadalom nem magunkról szól, hanem valaki, vagy valami másról. Érdemes a konkrét személyes életünkben való fejlődést, változást kitűzni magunk elé az újévre, mert ezeket sokszor könnyebb is megtartani. 

A maratont nem lehet sprintben lefutni

Vannak más hibák is, amelyeket az újévi fogadalmakkal elrontunk. Általános probléma például, hogy egy maratoni futást is sprintelésként fogunk fel. Rengeteg olyan cél van, amit nem lehet egyik napról a másikra elérni. A legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent azonnal akarjunk. Ezt elkerülendő, érdemes a fogadalmakat részletesebben kidolgozni és előre tervezni, hogy egy aktuális célt milyen ütemezésben tudunk majd racionálisan elérni. 

Iszonyú közhely, de a legtöbbször nem hiszünk eléggé magunkban, amikor feladjuk az újévi fogadalmainkat. Tényleg soha nem érdemes feladni, nem dől össze a világ, hogyha újra és újra elbukjuk a fogadalmakat - érdemes tanulni a hibákból, felismerni a gyengeségeket, azt, hogy hol rontottuk el, és újra nekifeküdni a feladatoknak. A nagy történelmi felfedezésekhez, tudományos áttörésekhez is kudarcok rengetege vezetett. 

Bár a legtöbben az előre tervezést hangsúlyozzák, és jól is teszik, hiszen megfelelő stratégia nélkül ritkán lehet elérni tartós, jó eredményt. Azonban attól még semmi sem változott a világban, hogy az emberek beszéltek róla. Beszéljenek a tettek. Érdemes mielőbb cselekedetre váltani az ígéreteket. Ugorjunk fejest a fogadalmaink megvalósításába. 

Hosszú az út a célig, de megéri

Ugyancsak fontos, hogy megtanuljuk értékelni és élvezni a részsikereket is. A nagyvolumenű fogadalmak megvalósulásához hosszú út vezet. Nem csak akkor jár a hátbaveregetés, hogyha lefutottuk a maratont, hanem akkor is ha sikerül elérnünk jelentős mérföldköveket.

Befejezésül még két fontos szempontot érdemes figyelembe venni már az év első napjaiban. Egyrészt be kell látnunk, hogy nagyon sok célt segítség nélkül nem tudunk elérni. Nem szégyen az, ha az ember megossza bizalmi emberekkel, ismerősökkel a terveit, vagy éppen pillanatnyi gyengeségeit. Sok kihívást közösen lehet megvalósítani, s néha sokkal gyorsabban és egyszerűbben elérjük a kívánt célt, ha mások is mellettünk állnak. Másrészt az újévi fogadalmaknál érdemes nemcsak a MIT, hanem a MIÉRTET is meghatározni. Miért akarunk lefogyni? Miért akarunk több pénzt megtakarítani? Miért akarunk leszokni a dohányzásról? Néha ezek a miértek fontosabbak is, mint az elérendő célok. 

Mindenkinek boldog és sikeres új évet kívánunk!