Legendás garázsok: Innen indultak a világ legnagyobb techcégei

Ha ma megnézzük az Apple, az Amazon, vagy a Google irodáit, a világ legkorszerűbb épületeivel találkozunk. Pár évtizeddel ezelőtt azonban ezek az óriáscégek is meglehetősen puritán környezetben alakultak meg is indultak el a világsiker útján. 

ctrx4sivuaegiub.jpg

Garasoskodás egy garázsban

A világ leggazdagabb embere, az Amazont tulajdonló Jeff Bezos is mondhatni szerény körülmények között kezdte a karrierjét. Az interneten körbejáró gépen az látható, hogy Jeff Bezos egy nagy faasztalnál ül, a falon pedig a nagy ötlet: amazon.com. Doboz számítógép, kusza kábelek és rengeteg ötlet. 

amazon-first-office-768x403.jpg

Az Amazon első irodája egyébként teljes közhely, egy bérelt ház átalakított garázsa volt, amelyben összevissza kábelek futottak, hiszen a cég szerverigényét csak így sikerült kielégíteni. A Wired magazin úgy jellemezte a helyet, mint ami "szűkös" és "rosszul szigetelt" volt, így a megfelelő hőmérsékletet a szoba közepén elhelyezkedő kályha biztosította. Ezt később hősugárzókkal pótolták, amivel viszont már túlterhelték az áramellátást. 

Sőt olyan anekdóta is járja, hogy a hírhedten garasoskodó Bezos, amikor extra munkaállomásokra volt szükség, akkor aszalok helyett inkább ajtókat vásárolt, mert azok olcsóbbak voltak, és azokat alakította át asztallá. A cég azonban villámgyorsan fejlődött, az internetes könyv-kereskedésből gigantikus cégbirodalom lett, ami Bezost a világ leggazdagabb emberévé tette. 

Legendás garázs és garázs-legenda

5d244ecd9d2d4garage02.jpg

Ha már a garázsoknál tartunk, talán többeknek eszébe juthat Steve Jobs és az Apple indulása. A világ legértékesebb márkáján a kezdeti időszakban a házuk garázsában tudtak dolgozni anyagi erőforrások hiányában. Bár a mai napig elterjedt legenda, hogy Steve Jobs és Steve Wozniak a mára már műemléknek nyilvánított garázsban szerelték össze az első Apple számítógépeket, pár évvel ezelőtt a társalapító egy interjúban cáfolta a közkedvelt sztorit, azt állítva: a garázs inkább csak logisztikai funkciót töltött be, egyfajta otthonként szolgált, az Apple történetében kiemelt kulcsszerepe azért nem volt. 

Mindenesetre nem kétséges, hogy az Apple-alapítók munkájuk egy jelentős részét egy családi garázsból végezték, és innen indult útjára a világ legtöbbet érő márkája, az Apple. 

Már megint egy garázs

 

Tavaly ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a Google, aminek apropóján betekintést adtak az internetezőknek is abba a kaliforniai garázsba, ahol még 1998-ban bejegyezték a vállalatot. A Google pályafutása tulajdonképpen egy kutatási témaként indult, amelyben két Stanfordos diák, Larry Page és Sergey Brin egy olyan keresőrendszer fejlesztésén kezdtek el dolgozni, ami egy matematikai analízisen alapulva határozza meg a weblapok közötti kapcsolatokat. 

Az első irodájukat az egyik barátjuk, a ma már Youtube-vezérigazgató Susan Wojcicki házának garázsában rendezték be.