Azt hitte ennél rosszabb már nem jöhet? Fél év és beköszönt a deepfake korszak

Politikusokról, világsztárokról és élsportolókról készült kamu videók árasztják el hamarosan az internetet. Olyan minőségben, hogy nem tudja, mikor hihet a szemének.

deepfake_fin.jpg

Az álhírek áradata viszonylag felkészületlenül érte a világot. Nagy sebtében és irgalmatlanul nagy felvilágosító munkával egyfajta felületi kezelést lehetett végezni az internetező társadalomban, bár még mindig bármikor milliós olvasottságot generálhat a transznemű Michelle Obamáról, vagy a lángoló Eiffel-toronyról szóló nyelvtani hibákkal megírt álhír. A hírek hitelességét ellenőrző stábok és a tudatos internetfogyasztásra való felhívás valamivel javított a helyzeten, ám az internet sötét oldala egy éven belül ismét akcióba lendül.

Fake news után Deepfake

Létezik ugyanis egy úgynevezett deepfake kategória, ami olyan szintű videóhamisításokat takar, amelyeket alig lehet megkülönböztetni a valódi tartalmaktól. S többről van itt szó, mint a profizálódó animációkról, vagy a Hollywoodban tökélyre fejlesztett CGI-ről. Hamarosan az egyszerű átlagember kezébe is olyan technológia kerülhet, amivel pár perc alatt akár a WC-n ülve megalkothatja Donald Trump amerikai elnök lemondási beszédét.

 

A deepfake egyik hírnöke, Hao Li, a Dél-Kaliforniai Egyetem számítástechnikai professzora a CNBC-nek adott interjúban jelentette ki, fél év-egy év és "tökéletesen valósághű" fake képek és videók áraszthatják el az internetet. "Most még elég könnyen puszta szemmel megkülönböztethető, hogy mi kamu és mi nem az" - fogalmazott Li, aki szerint már most vannak egészen hajmeresztő produktumok.

A deepfake úgy készül, hogy a számítógépek és mesterséges intelligencián alapuló software-k segítségével úgy manipulálnak videókat, hogy azok igaznak tűnjenek.

Li a napokban az MIT konferenciáján szólalt fel, ott még 2-3 évre saccolta a deepfake-k teljes tökéletesedését. A CNBC-nek való nyilatkozatában azonban a mostanában rendkívül elterjedt kínai appra, a Zao-ra hivatkozva kijelentette, hogy felül kell írnia a becslését.

Az egyik legnépszerűbb kínai applikációban, a Zao-ban a felhasználók a saját fotóik feltöltésével kicserélhetik az arcukat bármelyik színészével, így bekerülve filmek és TV-sorozatok híres jeleneteibe.

"Bizonyos értelemben már most birtokában vagyunk ennek a tudásnak. A kérdés csak az, hogy ezt hogyan tudjuk több adattal, szélesebb körben alkalmazni" - vélekedett a professzor.

(Egy videó például arról, milyen lett volna Keanu Reeves Forest Gumpként:)

 

Ha a közösségi oldalak hatékonyan szeretnék felvenni a küzdelmet az ijesztő minőségben elkészülő deepfake tartalmakkal szemben, akkor már most el kell kezdeniük gőzerővel dolgozni a megoldáson.