Gigametropolisz a Niagara mellett: Ilyen jövőt álmodott a Gillette alapítója

King Camp Gillette 1894-ben megálmodott utópisztikus szocialista gigavárosa lett volna az otthona minden amerikainak, egy cég termelt volna mindent, a pénzt kivonták volna a forgalomból, az energiát pedig a Niagara vízesésből merítették volna. 

6000.jpg

Hatvanmillió amerikai egy szocialista világvárosban

Pár hete a Gillette vállalata azzal került az internetezők keresztüzébe, hogy reklámkampányukban a valódi és a “mérgező” férfiassággal foglalkoztak. Hogy milyen is lenne az ideális társadalom, azzal nem most kezdett el foglalkozni az óriáscég, hanem közel 125 évvel ezelőtt, amikor King Camp Gillette, a róla elnevezett cég alapítója megálmodta az ideális várost.

1894-ben, épp azidőtájt, amikor a tökéletes borotva megalkotásán fáradozott, a chicagói üzletember The Human Drift néven publikálta vízióját egy szocialista városról. E szerint az összes észak-amerikai várost egy többszintes gigantikus városba tömörítették volna, amit a Niagara vízesés látott volna el energiával/árammal.

“Egy tökéletes gazdasági termelési és elosztási rendszer részeként… csak egy város lenne minden kontinensen, sőt akár az egész világon” - írta a szerző. Míg az állampolgárok persze birtokba vennék a vidéki területeket is - a munka, vagy a szórakozás céljából, -  az egyetlen állandó otthonuk ez a Metropolis nevezetű gigaváros lenne, ami egyszerre legalább 60 millió embernek tudna szállást biztosítani.

A Gillette által leírt város a Niagara vízeséstől 60 mérföldre keletre New York államban helyezkedne el, hasonló távolságra az Ontariói vízesésektől. A megújuló energiával kapcsolatos víziói ma már trendinek tekinthetők.

3865.jpg

Egy város, egy cég, egy birodalom

Az elképzelése szerint a vízesésből nyert energia évszázadokon át biztosítaná az energiát a világításhoz, a gyárakhoz, a liftekhez, közlekedéshez, stb. A vállalkozó terveiben szereplő “mammutépületek” szintén meghaladták a korukat. Sőt a világítással kapcsolatosan is forradalmi elképzelései voltak, az üvegkupola alatt elhelyezkedő körkörös alakzatban megépített apartmanok világítását a természetes fénnyel oldotta volna meg.

A város tervében az üveg is meghatározó alapanyag - az átlátszó acélszerkezetes folyósók egészen futurisztikus hangulatot adtak volna a metropolisznak. A mindent keresztül-kasul hálózó csövekben futott volna a szennyvíz, a fűtés és az elektromos kábelek is.

A mai környezetvédők rajongtak volna a tervért, hiszen Gillette a korát szintén jócskán megelőzve úgy képzelte el Metropolist, ahol nincsenek autók, a lakosok egyetlen privát járműve a bicikli lehetett volna. Leírása szerint az ipari és funkcionális jelleget mesterséges parkokkal, virágokkal , növényekkel és művészien megfestett üvegekkel oldotta volna fel.

Gillette egészen komplex gazdasági víziója szerint megszüntette volna az egymással versengő vállalatokat, és egyetlen cég (“The United Company”) termelte volna ki az élethez szükséges összes terméket, radikális elképzelése szerint a pénzforgalmat is megszüntette volna.