Reszkessetek betörőktől a Zoolanderig: Donald Trump színészi karrierje

 Szinte nem telik úgy el nap, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke ne kerüljön be valami miatt a hírekbe. Azt viszont kevesen tudják, hogy Donald Trump egy sor filmben szerepelt korábban színészként.

owy2yzyyodbkyimvnuxmservdtdockm2euj0z21nm0jabxpvu3hvps8xndz4njk6mtc3nhg5mtivodawedq1mc9mawx0zxjzomzvcm1hdchqcgvnktpxdwfsaxr5kdgwks9odhrwczovl3mzlmftyxpvbmf3cy5jb20vcg9sawn5bwljlwltywdlcy9mdxa5aww2a3v6ntv5aw.jpg

Az egyik első filmje a Szellemképtelenség volt (1989), amelyben egy elhunyt férj szellemként kísérti feleségét, hogy keressen neki egy megfelelő áldozatot, akinek a testében újjáéled. A kutatás során a Bo Derek által alakított karakter Donald Trumppal is összefut, aki magát játssza. Itt Trump megpróbálja megfenyegetni a nőt egy tárgyalás során. Alakításáért nyomban meg is kapta a legrosszabb mellékszereplőnek járó Arany Málna-díjat.

Sokak számára talán emlékezetesebb film a Reszkessetek, betörők! 2., amikor a kis Kevinnek éppen New Yorkban sikerül elvesznie. Itt ravasz módon sikeresen kivesz egy szobát, a recepcióhoz pont a szintén saját magát alakító Donald Trump igazítja útba. Matt Damon évekkel később azt állította, hogy csak akkor tudtak bizonyos épületekben forgani a filmesek, ha beleírták Trumpot valamelyik jelenetbe.

Egy rész erejéig Trump feltűnt a Kaliforniába jöttem néven futó népszerű vígjáték-sorozatban is, amelyben Will Smith játszotta a főszerepet. A negyedik évad 25. részében Trump megvenné a Banks lakást, ajánlatán gondolkozik is a család, de aztán visszagondolnak azokra a szép időkre, amiket ott töltöttek.

Talán az első olyan színészi alakítás, amiben Trump nem pont önmagát játszotta, az A kis gézengúzok nevű amerikai családi vígjátékban volt, ahol a későbbi elnök egy Waldo nevezetű gyerek apját alakította. A gazdag ficsúrt alakító gyerkőcnek Trump telefonon keresztül egy jelenetben azt mondja: "Te vagy a legjobb fiú, akit pénzen meg lehet venni."

Talán ma már nem bírnának meglenni egy szobában, de 1996-ban az Eddie című kosaras vígjátékban Whoopi Goldberg és Donald Trump együtt játszottak. Igaz a milliárdos üzletember újfent csak egy rövid jelenetet kapott. Ebben Trump egy híradós stábnak nyilatkozza az, hogy eredetileg az ő ötlete volt az, hogy Eddie-t, az éjjeli taxi-diszpécser kosárrajongót megtegyék az NBA-ben játszó New York Knicks vezetőedzőjének.

A dadus vígjáték-sorozatban Fran Fine egy gazdag özvegyember házába kerül dadusként, miután elveszíti hűtlen szerelmét és egyben állását is. Közvetlen természete és őszinte szeretete miatt pillanatok alatt megkedvelik a gyerekek. Trump a negyedik évad negyedik részében tűnik fel, amelyben Fran váratlan népszerűségre tesz szert egy televíziós showban történő szereplését követően.

Most már az egyik legnagyobb kritikusa, de annak idején Whoopi Goldberg egy másik filmben is összekerült Trumppal, A csendestárs-ban. Bár itt mindössze egy pár másodperces éttermi jelenet erejéig tűnik fel a milliárdos ingatlanmágnás.

Az amerikai elnök közel 20 éve Michael J. Fox mellett is szerepelt a Kerge város nevű sorozatban. Itt Fox egy őrült község polgármester-helyettesét alakítja, aki alig győzi intézni a különféle ügyes-bajos dolgait. A Trumpos jelenet pedig hát, magáért beszél:

Sőt, mi több, Woody Allen Sztárral Szemben című filmjében is feltűnik. Bár itt is önmagát játssza. A film egy elvált házaspárról szó, akik a félresiklott kapcsolatuk után akarnak új életet kezdeni. Az üzletembert egy étteremben interjúvolja meg egy tévés stáb az egyik jelenetben.

Sokak számára a legismertebb sorozat, amiben Trump is kapott egy leheletnyi szerepet: a Szex és New York. A második évad nyolcadik részében az üzletember éppen egy olyan milliomossal tárgyal egy étteremben, akit Samantha Jones kinézett magának.

A Zoolander, a trendkívüli borzalmasra sikerült Ben Stiller film már az évezredforduló után készült. Az év topmodellje címért küzdő Derek Zoolander karaktere mindenesetre a mozivásznon elnyerte Donald Trump tetszését.

Talán a legbájosabb film mind közül a Két hét múlva örökké, amelyben Hugh Grant és Sandra Bullock találja meg végül egymásban az igaz szerelmet. Trump egy koktélpartin beszélget a főszereplővel, akinek megjegyzi, hogy amennyiben dögös az új munkatársnője, akkor ráhajtana...

Donald Trumpnak ezeken túl is voltak kisebb szerepei, hol sorozatokban, hol alig ismert filmekben tűnt fel néhány másodperc erejéig. De a milliárdos üzletember vezetett már televíziós műsort, és részt vett már pankrációban is. Egy biztos, ilyen elnöke még nem volt az Egyesült Államoknak.