Hajóroncs, titkos ajtók, golyóálló üveg: Az Ovális iroda titkai

oval_office_from_above.jpg

Nincs is talán ismertebb épület és híresebb szoba, mint a washingtoni Fehér Ház és az abban található Ovális iroda. Az elnöki rezidencia ikonikus helysége számtalan történelmi fordulat nyomát viseli magán.

A Fehér Ház nyugati szárnyát és az abban található Ovális irodát William Howard Taft, az Egyesült Államok 27. elnöke terveztette és építtette meg. Volt olyan pletyka mely szerint az ovális formáját úgy kapta, hogy a déli szárny gyepére lefektették a túlsúlyos elnököt és körberajzolták. A valóság viszont az, hogy a 19. század első éveiben kifejezetten népszerű volt az ilyesfajta barokk és neoklasszicista építkezés, amelyben ovális, illetve kerek szobákat terveztek különböző épületekbe. 

taftoval1909.jpgAz Ovális iroda első verziója, Taft az olívazölddel kívánta feldobni a hangulatát.

Taft óta az irodát többször is átépítették, s mára egy egész komoly tradíció alakult ki annak berendezését illetően. E szerint minden hivatalba iktatott elnök maga döntheti el, hogy miként kívánja berendezni "dolgozószobáját". A változtatások megfelelő és időben történő kivitelezéséért egy százfős személyzet felel. A beiktatási ceremónia napján erre 12 órájuk van. Tulajdonképpen két dolgon kívül minden cserélhető (bútorok, képek, szobrok, könyvek, szőnyeg, függöny, stb.) - aminek maradnia kell, mégpedig a megfelelő oldalon, az az amerikai és az elnöki zászló. Előbbi bal, utóbbi jobb oldalon.

Brit hajódeszkákra tett elnöki láb

Ugyancsak állandó kelléke az irodának az az elnöki asztal, amit az Egyesült Államok elnöke, Rutherford B. Hayes még 1880-ban kapott Viktória királynőtől ajándékba. A meglepő gesztusnak kalandos előzménye van. 1852-ben a brit Resolute hajó azért indult útnak a tengeren, hogy megkeresse az eltűnt Sir John Franklin kereskedőt. A vállalkozás csúfos kudarcot vallott, mivel a hajó megrekedt a jégben, olyannyira, hogy a legénységnek el kellett hagynia a fedélzetet a mozgásképtelenség miatt. Innentől kezdve a hajó kvázi 2 évig szellemhajóként sodródott ide-oda, mígnem amerikai bálnavadászok találták meg és vitték vissza az amerikai partokhoz. Amikor kiderült, hogy a britek hajójáról van szó, visszajuttatták a királynőhöz, aki egyfajta hálaajándék gyanánt annak fáiból készíttetett egy asztalt az elnöknek. Egy ideig ezt az elnökök használták, a történet azonban úgy szól, hogy az ovális irodában akkor foglalta el végső helyét, amikor Jackie Kennedy 1961-ben egy raktárhelyiségben rábukkant.

Voltak persze elnökök, akik nem használták. Főként a magasabb termetűek, akiknek kényelmetlen volt az asztal némileg közepes, vagy inkább alacsony mérete. Volt, aki néhány hüvellyel megemeltette, de például Franklin D. Roosevelt a lábprotézise eltakarása miatt egészítette ki egy középső elemmel. Sajtóforrások szerint található rajta egy riasztógomb, ami közvetlen összeköttetésben van a titkosszolgálat embereivel, ha esetleg bármi baj történne. Az asztal mögött egy speciális Gunlock szék található (persze ez is cserélődött időnként), amit kifejezetten John F. Kennedy hátfájdalmaira alakítottak ki.

Háború, vagy béke: merre néz a sas?

Ugyancsak nagy misztikum övezi az elnöki szőnyeg közepén elhelyezkedő elnöki címer sas ábrázolását is. Ennek egyik karmában olajág látható, a másikban pedig nyilak. Az "Elnök emberei" című sorozat egyik epizódja után azonban szárnyra kaptak olyan összeesküvés elméletek mely szerint a sas aszerint fordítja a fejét, hogy béke-, vagy háborús időszak van-e.

Ennek értelmében a Fehér Ház egyik raktárhelyiségében mindig ott van a másik változata az elnöki szőnyegnek, amit néhány beavatott dolgozó hivatott kicserélni az éj leple alatt, ha a politikai helyzet azt kívánja. Persze ennek a pletykának sincs valóságalapja. Persze a történetnek az a része igaz, hogy van jelentősége annak, hogy a sas feje merre fordul, de ideiglenes változtatásoktól eltekintve a második világháború óta a címer változatlan. Akkor Truman elnök döntött úgy, hogy a sas a békét jelképező olajág felé nézzen. (A világháborút követően cserélték ki az ablakokat is golyóálló üvegekre.)

Üzenet a világnak

Az ovális iroda nem csak a különböző államfők közötti találkozók, de sokszor a nemzethez intézett különleges elnöki üzenetek helyszíne is. Innen jelentette be JFK a deszegregációs intézkedéseket például televíziós közvetítésen keresztül. Ronald Reagan volt az elnöki üzenetek rekordere, ő két ciklus alatt 29 alkalommal szólt az amerikai néphez. Tőle nem sokkal marad el Richard Nixon, akinek a 22. bejelentkezése már a lemondásáról szólt. Bill Clinton a Haitin és Irakban elrendelt katonai akciókról szólt, míg Barack Obama a mexikói öböl olajkatasztrófájáról és az Irakból történő csapatkivonásáról tájékoztatta a nézőket. S talán mindannyian láttuk azt is, ahogyan az ifjabbik George Bush a 2001 szeptember 11-ei támadásokkal kapcsolatban intézett beszédet.

Az irodát rengeteg titokzatos történet és anekdóta lengi be a padló alá épített nyomásérzékelőkön keresztül, az iroda alatt található titkosszolgálat bunkeren át a szobából nyíló titkos járatokig. A teljes igazságot minden sztoriról talán még maguk az amerikai elnökök sem tudják, annyi bizonyos - ez a világ leghíresebb irodája.