Elege van a Facebookból? Így védheti meg adatait!

Már napok óta arról zeng a világsajtó, hogy a Facebookon keresztül bizonyos adathalász alkalmazásokon keresztül több tízmillió felhasználó személyes adatai kerülhettek idegen kezekbe. Van, aki a teljes törlésre esküszik, más csak módosítaná a beállításait. Leírtuk, mi a teendő, ha meg akarja védeni adatait. 

685x320xtmg-slideshow_l-685x320_jpg_pagespeed_ic_t7b38fsnjm.jpg

Itt az idő, hogy töröljük a Facebook profilunk?

Rengeteg felhasználó teszi fel mostanában ezt a kérdést, miután a Cambridge Analytica nevű adatelemző cég pár éve sajtóinformációk szerint jogosulatlanul jutott hozzá 50 millió Facebook felhasználó adataihoz.

A híreket követően a Twitteren villámgyorsan elterjedt a #DeleteFacebook hashtag. A WhatsApp társalapítója, Brian Acton is erre szólított fel, ami azért is nagy szó, mert a cégét pár éve éppen a Facebook vette meg 19 milliárd dollárért.

Sokak számára ugyan a fiókjuk teljes törlése tűnik a legjobb megoldásnak, más lépéseket is lehet tenni annak érdekében, hogy megvédjük az adatainkat.

Mit kell tenni azért, hogy meggátoljuk a Facebookot az adataink megosztásában?

Nyilvánvaló, hogy nem mindenki számára opció a fiók felfüggesztése, vagy végleges törlése. 

Talán meglepő lehet utólag visszanézni, hogy mennyi applikációt használtál a Facebookon keresztül az elmúlt évek során. Biztos mindenkivel előfordult, hogy a Facebookos bejelentkezést választotta kommenteléshez, regisztrációhoz, vagy ahhoz, hogy megtudja: mi is az igazi indián neve.

A probléma ott kezdődik, hogy a legtöbb felhasználó nincs igazán tisztában vele, hogy az applikációk mögötti harmadik fél milyen mennyiségű személyes adathoz jut hozzá.

Szóval tavaszi nagytakarításként érdemes felkeresni a Facebook alkalmazási listáját a Beállítások menüpont alatt, hogy lássuk, mennyi ilyen applikáció részesült az adatainkból. Itt be lehet állítani, hogy milyen szolgáltatást szeretnénk törölni. Itt az Alkalmazásbeállítások fülnél módosíthatjuk egyenként a beállításokat, de akár teljesen törölhetjük is a szolgáltatásokat.

Érdemes a törlés előtt megfontolni a lépéseket, mert pl. Instagramot és a Spotify-t sem lehet használni közvetlenül Facebook fiókkal egy esetleges törlés után. Ilyenkor külön kell az adott oldalakra regisztrálni és bejelentkezni ebben az esetben.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a hozzáférés letörlése után ezek az applikációk továbbra is rendelkezhetnek azokkal az adatokkal, amiket már korábban letöltöttek. Ez esetben csak az lehet a megoldás, hogyha személyesen igényeljük az adott cégtől a személyes adatainknak a törlését. 

Azt is érdemes tudni, hogy azokat az információkat, amiket mások számára is láthatóvá teszünk az oldalunkon (nyilvánosak, vagy az ismerősök számára láthatók) - azokhoz az applikációk továbbra is hozzájuthatnak, ha az ismerősünk azokat használja. Érdemes tehát a saját adatlapunkon is végigböngészni azokat az információkat, amiket nem szeretnénk, ha esetleg az ismerőseinken keresztül is megszereznének az esetleges adathalász alkalmazások.

Hogyan törölhetem, vagy deaktiválhatom a Facebook profilom?

Nyilván egy fokkal jobb megoldás a profil felfüggesztése, vagy törlése. Az ehhez szükséges lépéseket ezen a linken lehet megtenni. Figyelem! A határidő lejárta után nem tudjuk majd meggondolni magunkat, és visszahozni azokat az információkat, amikre szükségünk lenne később, de a törléskor nem jutott eszünkbe lementeni.

A folyamat a következő. A törlési folyamat majdnem 90 napot vesz igénybe. Minden bejegyzésünk, fotónk, adatunk törlésre kerül (elvileg). A törlési folyamat alatt mások nem láthatják az oldalunkat.

Az ideiglenes felfüggesztés azonban nem oldja meg azt a problémát, hogy más applikációk hozzáférjenek az adatunkhoz.

Ha nem szeretnéd, hogy végleg elvesszenek a teljes törlés során az adataid, akkor ezen a linken tudod azokat lementeni.

Ha irodát szeretne bérelni Budapesten, ezen az oldalon megteheti.