István Királytól Gorbacsovig: A történelem legfontosabb karácsonyai

A karácsonyt világszerte a szeretet ünnepeként tartják számon, de számos történelmi esemény évfordulója is. Néhány fontos eset, ami pont december 25-én történt.

christmashistory.jpg

1. István király megkoronázása (1000)

Szent István király személye Magyarország történelmének megkerülhetetlen alakja. Az utolsó magyar fejedelemként megalapította a magyar államot. A törzsek szövetségét egységes keresztény állammá szervezte át.

Koronázási dátumát illetően van némi bizonytalanság, annyi bizonyos, hogy a karácsony, vagy az újév valamelyik napján történt meg az esemény. A hagyomány szerint az új évezred első napján történt a koronázás, ami lehetett december 25-e, és január elseje is.

2. Sir Isaac Newton születése (1642)

A briliáns angol tudós, aki felismerte a gravitáció törvényszerűségét a hagyomány szerint karácsony napján született 1642-ben. Felfedezése a mai napig sok tudományág megkerülhetetlen alapja, így talán személye tekinthető az emberiségnek adott különleges ajándéknak is.

3. George Washington átkel a Delaware-folyón (1776)

Az 1776-os év nagy mélypont volt a felkelők számára az amerikai függetlenségi háborúban. A zord időjárás tizedelte az állományukat. Sorsfordítónak bizonyult, amikor 1776 karácsonyán George Washington a Delaware-folyón átkelve foglyul ejtettek 1000 lojalistát. Ezt követően a patrióták sorra aratták a győzelmeket és végül megnyerték a háborút.

history-lists-7-historical-events-that-took-place-on-christmas-1776-george-washington-crosses-delaware-river-e.jpeg 

4. "Karácsonyi fegyverszünet" az I. világháborúban (1914)

1914. december 25-én váratlanul elhallgattak a fegyverek a nagy háború nyugati frontján. A lövészárkokban gubbasztó katonák karácsonyi éneklésbe kezdtek, majd félve előmásztak állásaikból, hogy az ellenséggel találkozva, közösen egyenek, ajándékozzanak. Sőt egy barátságos focimeccsre is sor került. Mindezt tették annak ellenére, hogy a katonai vezetők ragaszkodtak ahhoz, hogy a felek tartsák magukat a hadi fegyelemhez.

ww1.jpg

5. Hirohitót japán császárrá koronázzák (1926)

1926 karácsonyán Hirohito lett Japán császára. Ezt követően 63 évig uralkodott, miközben az egész társadalom átalakult. Regnálási ideje volt a leghosszabb az ország történelmében.

6. Az Apollo 8 megkerüli a Holdat (1968)

Az Apollo 8 volt a program második olyan küldetése, amiben emberek indultak a világűrbe. Az eredeti tervek szerint csak a holdkompot repülték volna be, végül azonban a Hold elérését pályázták meg. Pont karácsony napjára esett, hogy a legénység ráálltt a Hold körüli pályára.

A történelmi utazás egyik legfelemelőbb pillanata az volt, amikor a sok tévés bejelentkezés egyikében karácsony napján bemutatták, hogy néz ki a Hold és a Föld látványa az űrből. A közvetítés csúcspontja volt, amikor a három űrhajós - Anders, Lovell és Borman - felolvasott a Teremtés könyvéből néhány részletet. Borman elbúcsúzása így szólt:

"Ezzel búcsúzik az Apollo-8 legénysége, jó éjt, sok szerencsét, boldog karácsonyt és Isten áldását kívánva mindenkinek, mindenkinek a drága Földön."

list-7-events-christmas-apollo-8-e.jpeg

7. Ceausescu kivégzése (1989)

Románia egykori kegyetlen elnökét 1989 karácsonyán végezték ki, miután még aznap elítélték népirtásért és más bűncselekményekért. A bírósági ítéletet követően azonnal végrehajtották az ítéletet.

Nicolae és Elene Ceausescu 1965 és 1989 között uralkodtak az országban. Regnálásuk december 22-én ért véget, amikor helikopterrel kellett menekülniük a kormányzati negyedből.

c64a1eff6ed5ed4a3bff8409d6c0d28a29b6e43d.jpeg

8. Az internet tesztindulása (1990)

A világháló megjelenése alapjaiban változtatta meg a mindennapjainkat. Az első tesztindulásra 1990 karácsonyán került sor, amikor a bolygó első web szervere megkezdte működését.

9. A Szovjetunió vége (1991)

A szovjet elnök, Mihail Gorbacsov a televízióban jelentette be lemondását, ami ténylegesen is a Szovjetunió végét jelentette. Pár nappal később Boris Jelcin lett az ország elnöke.

gorby.jpg

+1. Jézus születése? (0?)

A történelem legnagyobb eseményeként tartják számon - és minden karácsonykor erről is emlékezünk - Jézus Krisztus születését. Bár a legnagyobb valószínűség szerint nem karácsony napján született és nem az időszámításunk kezdetekor. A Biblia által leírt adatok alapján (népszámlálás, császárok, bárányok, stb.) arra lehet következtetni, hogy valamikor Kr.e 7/8 őszén történhetett a nagy esemény.

Forrás: History, Time, Rubicon

Ha irodát keres Budapesten, keresse itt!