Köszönj a szomszédodnak, jobban leszel tőle

Egészen meglepő felmérést tett közzé a Gallup - a kutatócég azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az emberre az, hogy ha rendszeresen köszön a környezetében levőknek, főként a szomszédoknak. Az eredmény magáért beszél.

shutterstock_283968317.jpg

Arra jutott a Gallup a felmérésében, hogy azok a felnőttek, akik rendszeresen köszönnek a szomszédaiknak, sokkal jobban érzik magukat, mint azok, akik ezt nagyon ritkán teszik. A szám sem mindegy: ha a 100 jelentik a tökéletes pontszámot, akkor

a jó közérzet 51.5 pontról 64-re emelkedett azok körében, akik legalább hat szomszédjukat üdvözlik rendszeresen. 

A kutatást vezető igazgató, Dan Witters szerint meglehetősen jó üzlet a jó közérzetért cserébe mindössze hat egyszerű üdvözletet mondani. A Gallup már 2008 óta végez negyedéves felméréseket az Egyesült Államok jóllétét vizsgálva.

Legalább 6 embernek

Hat köszöntésen felül már nincs szignifikáns különbség a jó közérzetet tekintve, de az alatt viszont látványos a számbeli különbség. De ha ez így van, akkor miért nem szoktunk olyan szívesen és gyakran köszönni? - teszi fel a kérdést a kutatócég. 

A válasz abban rejlik, hogy picit sok feltételt támasztunk azzal kapcsolatban, hogy mikor és kinek köszönünk. Ismerjük-e, tudjuk-e a nevét, mennyire vagyunk vele jóban, le kell-e állni vele hosszan beszélgetni a köszönés után, vagy sem.

A szakemberek szerint egyszerűen el kellene engedni minden feltételt, és lehetőleg minél több embernek kellene köszönni. Ezekből aztán tényleg kialakulhatnak jó beszélgetések, értékes kapcsolatok. 

Mindenre kihat

A köszönés kultúrája az elemzés szerint jelentősen előremozdítja az egyén társasági sikerét. Ez kimutathatóan kihat az ember fizikai, pénzügyi, munkahelyi és közösségi állapotára is. A jó közérzet biztonságot is jelent, mert érzelmi kötődéseket is takar egyben. 

A kutatás egy másik része arra volt kíváncsi, hogy azok körében akik egyébként elégedettek az életükkel, mennyire köszönős típusok. Az eredmények szerint az elégedettek körében mindössze 38 százalék volt az, aki nem szokott köszönni, míg 61 százalékuk pedig rendszeresen és több szomszédjának is köszön. 

Érdekes megemlíteni még azt is, hogy a fiatalabb generációknál sajnos jóval alacsonyabb az arány a köszönéseket tekintve. Bár ez amiatt is lehet, hogy zömében a fiatalabb felnőttek élnek a belvárosok nagy lakóházaiban, ahol általánosságban is jellemző, hogy a szomszédok között nem annyira szoros és bizalmi a viszony. Viszont kétségtelen, hogy a fiatalok körében például az okostelefonok túlzásba vitt használata is egyértelműen hatással van a szomszédokkal való kapcsolatra, és a köszönés kultúrájára.