A legnagyobb hibák, amit karácsonykor elkövethetsz

A köztudatban az év leggyönyörűbb időszaka a karácsony, ahol a szeretet ünnepe örök élményt csal minden otthonba. Igenám, de talán mindannyiunk fel tud idézni olyan kellemetlen pillanatokat, amiket jobb lett volna elkerülni.

istockphoto-498739194-612x612.jpg

Továbbadott ajándék

Ki ne hallott volna már olyanról, hogy egy nem kívánt ajándékot ki sem bontottak, hanem szükség esetén inkább továbbadták valakinek, akinek épp nem sikerült ajándékot készíteni.

Nos, ilyen esetben muszáj biztosra menni, hogy az ajándék csomagolásán belül sincs elrejtve valami névre szóló üdvözlő kártya, ami nyomban leleplezné az ármányt.

Létezik a Mikulás

Sosem tudhatod biztosra, hogy az a bizonyos 8 éves unokaöcsi nem hisz-e még mindig a nagyszakállú jótevőben, vagy az ajándékokat cipelő angyalkákban. Tehát a szülei tudta nélkül, ha lehet, ne te legyél a karácsonyi csoda leleplezője.

Politizálni a vacsoraasztalnál

Kevés lehangolóbb végkimenetele lehet egy családi ünneplésnek annál, hogy kicsinyes politikai vitákba torkolljon a vacsora alatti beszélgetés. Érdemes kerülni a feloldhatatlan és megosztó témákat: ezekre ott az egész év, bőven marad idő egymásnak esni az ünnepek után is.

Túlstresszelni a készülődést

Kiosztani a bolti eladót, vaktában ajándékot vadászni, összeveszni a kibogozhatatlan égősor felett. Egy sor helyzet, amelyet egy mély levegővel és némi odafigyeléssel feszültség nélkül is meg lehetne oldani.

Érdemes figyelni arra, hogy az ünnepi időszak azért van, hogy feltöltődjünk és élvezzük egymás társaságát. Minden más, csak a fogyasztói társadalom pressziója, hogy mindig mindennek tökéletesnek kell lennie, mert különben oda a karácsony varázsa. Pedig az pont a görcsöléssel veszik el.

shutterstock_343150913-4-752x501.jpg

Kiüríteni a pénztárcát

Az ember karácsonykor hajlamosabb arra, hogy mélyen belenyúljon a pénztárcájába, de azt tudni kell, hogy az örömöt nem csak pénzen lehet megvenni. A minőségi idő, ötletesség, odafigyelés sokkal többet nyom a latba a szeretteinkkel, barátainkkal való kapcsolatban, mint az ajándék értéke, amit nekik szánunk.

A sosem használt bögrék, el nem olvasott könyvek, szekrényben porosodó csúnya nyakkendők egyedül a velük kereskedő eladókat teszik boldoggá. Érdemes inkább a lényegét megragadni ennek az ünnepnek, és akkor még több pénzünk is marad.

Óvatosan az ajándékokkal

Az ajándékozás mindig érzékeny kérdés, sosem lehet fix aranyszabályokat lefektetni, hiszen ahány ember, annyi féle szokás. DE! Azért érdemes lehet megfontolni pár szempontot:
- ha több embernek egymás után adunk ajándékot, figyeljünk arra, hogy az értékük ne legyen annyira eltérő, hogy az kellemetlenül jöjjön ki
- előzetes egyeztetés nélkül háziállatot ne ajándékozzunk, ezzel meglepetés terhet helyezve a megajándékozott személyre
- van, aki szereti a tisztálkodási szereket, más viszont kifejezetten üzenetet lát abban, ha egy dezodorral állítasz be karácsonykor
(hasonlóan rosszul sülhet el a fogyókúrás könyv, és az edzőterem bérlet)

Vendégségbe üres kézzel

Ez szinte minden vendégségre igaz, de karácsonykor talán még jobban: nem illik üres kézzel beállítani a vendégségbe. Nyilván a házigazdák sok mindennel készülnek a meghívás során, így a tisztelet, szeretet és megbecsülés jele, ha valami aprósággal a vendég is hozzájárul az együtt töltött idő sikeréhez.

shutterstock_1574855038.jpg

A sort persze hosszan lehetne folytatni, a kényszeresen megtartott családi tradíciókkal, a nyűgöt jelentő beállított fotókkal, a másik karácsonyfájának minősítgetésével, az ajándékokkal varó versengéssel és így tovább. Ha van amit kihagytunk, pedig jellemző hiba, amit el szoktunk követni karácsonykor, írd meg kommentben.