Olvass többet, élj tovább! - nem hinné, mi mindenre jó az olvasás

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, észre kell vennünk, hogy jóval kevesebbet olvasunk, mint mondjuk 10, vagy 20 évvel ezelőtt. A ritka kivételektől eltekintve egy átlagos ember ma már napi több órán át nyomogatja a telefonját és alig olvas, pedig az olvasásnak rengeteg haszna van, ezeket gyűjtöttük most itt össze ebben a cikkben. 

book-g8f44afff3_1920.jpg

A digitális kor beköszöntével az életünk szinte minden területe digitalizálódik, ami sajnos az olvasási szokásainkra is nagyon negatív hatással van. Az emberek kevesebbet és felszínesebben olvasnak, mint korábban, amivel jelentősen romlanak a szövegértési, elemzési és egyéb képességeik. De sosem késő változtatni, hihetetlen - mi mindenre jó, ha az ember minden nap olvas egy kicsit.

Az olvasás megerősíti az agyunkat

Egy 2013-as tanulmány azt mutatta ki MRI segítségével, hogy milyen hatást vált ki az agyunkban, ha egy regényt olvasunk. A felmérés során a résztvevőknek a Pompeii regényét kellett olvasniuk 9 napon keresztül. Ezalatt a vizsgálatok kimutatták, hogy az agyuk számos része mutatott aktivitást - jóval több, mint azon alanyoké, kik ezidő alatt olvasás helyett mást csináltak. 

A tanulmány végeredményben megállapította, hogy az agyi idegpályák egyszerűen hatékonyabban és erőteljesebben működnek akkor, ha az ember rendszeresen olvas. 

Érdemes egyébként a szülőknek együtt olvasni a gyermekeikkel, mert ezzel tudják megszerettetni velük az olvasást, ami pedig rendkívüli hatással van az iskolai teljesítményükre, a szókincsükre és a teljesítő képességükre. 

Javítja az együttérzés képességét

Kutatások bizonyították azt is, hogy azok körében, akik irodalmi műveket olvastak, jobban kifejlődött az együttérzés képessége. Lényegében azzal, hogy a művek szereplőinek belső lelki világát sok oldalon keresztül megismerték, javította a készségüket arra, hogy a való életben is megpróbáljanak a másik fejével gondolkodni, megérteni az érzéseiket. 

Nyilván egyetlen regény még nem hoz kimutatható változást, viszont azok, akik rendszeresen olvastak ilyen regényeket, jóval elégedettebbek voltak a társadalmi kapcsolataikkal. 

Robbanásszerűen fejlődik a szókincsünk

Egy '60-as években zajló kutatás csak Máté-effektusnak nevezte el azután, hogy a Máté evangéliumában szerepel egy olyan szakasz, ami arról szól, hogy "akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól az is elvétetik, amilye van."

Ez a tapasztalat a szókincsre is igaz. Kutatók egyértelműen állítják, hogy azok a diákok, akik rendszeresen olvasnak fiatal koruktól kezdve könyveket, kimagasló szókincscsel rendelkeznek. Ez pedig az élet számos területére kihat, jóval hatékonyabban tudnak elhelyezkedni többek között a munka világában is. 

Megelőzi az öregedéssel járó kognitív zavarokat

A Nemzeti Öregedés Intézet az Egyesült Államokban azt javasolja az embereknek, hogy olvassanak minél több könyvet és magazint. Ennek az oka egészen egyszerű: a rendszeres olvasás segít például az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Tanulmányok szerint az olvasás mellett például a matematikai számítások elvégzése is hasonlóan jótékony hatással bír. 

Az olvasással megelőzhető betegségek sora pedig hosszan folytatható, kutatások egyetértenek abban: minél előbb kezd el az ember rendszeresen olvasni, annál jobban jár. 

Csökkenti a stresszt

Egy 2009-es felmérés azt vizsgálta, hogy mondjuk a humorhoz és a jógához képest az olvasásnak milyen hatása van az emberek stresszszintjére. Végeredményben arra jutottak, hogy mindössze 30 percnyi olvasás éppen annyira volt képes a vérnyomást és pulzusszámot lecsökkenteni a pszichés zavarokkal egyetemben, mint a tornázás, vagy a humor. 

Végre jól aludhatsz!

A Mayo Klinika javaslatai között szerepel, hogy iktassuk be az olvasást a lefekvési rutinunkba. Ennek az oka egyszerű, ha valaki egy nyomtatott könyvet választ a képernyő nézése helyett az elalvás előtti időszakban, az mind az alvására, mind az egészségügyi állapotára rendkívül jó hatással lesz. 

Extra tipp: néhány orvos azt tanácsolja, ha gondok vannak az alvással, akkor az olvasás történjen máshol, mint a hálószoba. 

Mondj búcsút a depressziónak

A depressziós emberek sokszor elidegenednek másoktól, izolálják magukat az emberektől. Ezt a fajta elmagányosodás-érzést tudja csökkenteni az olvasást. A regények, novellák olvasása ugyanis bizonyos szinten kimenekvést nyújt a való élet gondjai elől, ami sokszor jól tud jönni, ha az embert nagyon nyomasztják a különböző érzései. 

Ráadásul a könyvek nagyon sokszor stratégiát, megoldást is tudnak kínálni bizonyos élethelyzetekre. 

Olvass többet, élj tovább!

Volt egy 12 évig tartó kutatás összesen 3635 idős résztvevővel, ami azt vizsgálta, hogy az olvasás milyen hatással van az élet minőségére ilyen távon. Azok, akik sokat olvastak, lényegében két évvel éltek tovább átlagosan, mint azok, akik csak a közösségi oldalakat, vagy más médiatermékeket néztek, hallgattak.