Így csökkentse az áram-, és gázfogyasztását és spórolja meg a horrorköltségeket

Túlzás nélkül állítható, hogy magyar százezrei számolgatják most, hogy a fogyasztásuk vajon beleesik a kormány által bejelentett átlagba. Nyilvánvalóan senki sem szeretne a többlet miatt sokszoros piaci árat fizetni az energiáért. Néhány javaslat arra az esetre, ha lejjebb kellene nyomni azokat a bizonyos számokat.

sporolj-az-arammal.jpg

Már előre jelezzük, hogy ezek csak általános tanácsok, az internet népi bölcsességeinek gyűjteménye, egyáltalán nem vonatkozik mindenkire, de hátha akadnak közte olyan javaslatok, amelyek jól jöhetnek ebben a rendkívüli időszakban.

  • a rossz energiahatékonyságú gépeket érdemes új korszerű berendezésekre cserélni (ez egyszeri pluszköltséggel jár, de rövid időn belül a havi költségekben már meglátszik a különbség, ha sokat használt készülékről van szó)
  • egészen triviális, de érdemes emlékeztetnünk magunkat: csak akkor kapcsoljunk villanyt és csak ott, ahol mindenképpen szükséges, és használjuk azt (ahol gyerek van, ott különösen érdemes figyelni)

  • ha van lehetőség, akkor kössük a villanybojlert éjszakai áramra, mert az sokkal kevesebbe kerül, mint a nappali áram. (a bojlerek esetében lehet enegiatakarékosra állítani a szabályozót – érdemes figyelni az eco jelzést.)

  • érdemes energiatakarékos, LED izzókat használni – olyan helységekben leginkább, ahol sokáig van égve (ekkor működnek a leghatékonyabban – a rövid felkapcsoláskor ez nem igazán hasznos, mert hamarabb elhasználódnak, és a tartósságuk nem tud érvényesülni)

  • meglepő, de sok eszköz még akkor is használ áramot, ha látszólag nincsenek használatban – érdemes kihúzni a standby módban levő gépeket az áramból, ahogy a bedugva hagyott laptop-, és telefontöltők is tudják növelni azokat a bizonyos számokat. (a ki-, bekapcsolható elosztó könnyű megoldás lehet erre.)

  • a szórakoztató elektronika esetében egyébként érdemes olyan apró trükkökkel élni, mint a képernyők automatikus kikapcsolódása egy bizonyos idő után, ahogyan lehet alvó üzemmódot is beállítani időzítéssel (sőt, a számítógépen levő felesleges alkalmazások komolyan megdolgoztathatják a processzort, ami szintén több energiát használ fel ilyenkor)

  • a telefonok esetében egyébként a készülék lassabban merül, ha nincsenek mindig a Wifi-elérés, bluetooth-elérés, és egyéb alkalmazások bekapcsolva rajta. Minél lassabban merül, annál kevesebbet kell tölteni…

  • közhelynek tűnhet: de mind nyáron, mind télen érdemes odafigyelni a ház hőmérsékletére. Redőnyök például kiválóan szigetelnek, de a megfelelő szellőztetés, éjszakai ablaknyitás, függönybehúzás – olyan aprólépések, amelyek mind-mind spórolnak némi áramot a klíma szempontjából (ha már itt tartunk, egy ventilátor jóval kevesebbet fogyaszt, és ugyancsak képes hűteni a szobát)

  • a napelemek használata szinte evidens: akinek van módja beruházni, annak hosszú távon jelenthet megoldást a fogyasztás jelentette problémákra

  • a mosogatógép valójában nem áramszívók: rengeteg vizet és energiát takarítanak meg a kézi mosogatással szemben

  • főzéskor kihozhatjuk a maximumot a készülékekből: azonos időn belül, ha több ételt is főzünk, vagy éppen sütünk, akkor nem nyújtjuk hosszú órákkal el a konyhai eszközök üzemidejét.

  • a mosás esetében is lehet törekedni a maximális kihasználtságra, így elkerülhető az a pár extra mosás, amely egy megfelelő telítettség esetén akár elkerülhető lehetett volna (ráadásul sokszor indokolatlan hőfokon történik a mosás, amelyre a szennyeződés mértékétől függően nem is volna szükség)

  • ha már nyár van, akkor lehet a szabadban teregetve szárítani inkább, mint szárítógéppel

  • a vasalás is elég komoly áramot képes fogyasztani, így a hőfok mérséklésével sokat lehet spórolni

  • hajszárítás esetén szintén hasznosabb az alacsonyabb hőfok még akkor is, ha tovább tart a szárítás

  • a fűtést ki lehet kapcsolni azokra az időszakokra, amikor nem vagy otthon – illetőleg azokban a helységekben, ahol nem igazán tartózkodsz

 

Bizonyára még sok hasznos tipp, trükk, javaslat akad. Írd meg kommentben, ami neked bevált!

Címkék: iroda, rezsi, irodaház