Egy évtizeden belül Önnek is lehet egy digitális ikertestvére

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy mondták nekünk, hogy van egy hasonmásunk. Valaki idegen, aki elment mellettünk talán az utcán, és kísértetiesen úgy nézett ki, mint mi magunk. De mi van akkor, ha mi magunk alkothatnánk meg saját magunk ikertestvérét, önmagunk pontos digitális mását? 

Egy olyan korban élünk, amelyben szinte mindennek, amit a való világban látunk, van egy digitális mása, legalábbis lehetne. Az autónknak, a házunknak, és mi magunknak is akár. 

Avatár vagy digitális ikertesó?

A metavezumban egy ilyen jellegű digitális univerzumot akarnak létrehozni, amelyben az avatárjaink körbeutazhatják az egész világot. A digitális ikertesó annyiban más, mint az avatár, hogy valójában a való világ tökéletes mása, nem módosított, és a célja az, hogy a valós énünk számára visszajelzéseket adjon az élet különböző területeire vonatkozóan. 

Ma már a digitális technológia képes arra, hogy szenzorok segítségével teljesen rekonstruálja a valóságot. Ezek segítségével jobban megérthetjük önmagunkat, és sok hasznos információt nyerhetünk az életünkre vonatkozóan.

Legalábbis ezzel kecsegtetnek az alkotók, fejlesztők - akiknek a fejében a digitális ikertestvér gondolata megszületett. 

Rob Enderle techelemző például úgy véli, hogy az első ilyen kreálmányok még az évtized vége előtt megjelenhetnek. Szerinte elképesztően nagy szükség van arra, hogy egy gondolkozni képes replikát gyártsunk magunkról - amit akár a munkaerő világában is lehetne alkalmazni. A szakember szerint a Facebook metaverzuma egy picit túl egyszerű az emberek számára, a technológia még eléggé gyerekcipőben jár. 

Az emberi élet túl bonyolult - még

Sandra Wachter, az Oxford Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó professzora szerint érdekes, sci-fiket idéző állomására érkeztünk a történelmünknek. Szerinte rengeteg minden az ember életében személyes döntések következménye, valamint a környezeté, amibe beleszületünk, belekerülünk. S bár a mesterséges intelligencia még ezek komplexitását még nem képes mérlegelni, de nem lehetetlen, hogy az emberi élet alakulásának sorskérdéseit egyszer majd a mesterséges intelligencia is átlássa. 

Addig is, amíg az embereken ezt még nem lehet tökéletesen alkalmazni, más valós tárgyakon és helyeken ezt már elkezdték.

A McLaren és a Red Bull már elkészítette a versenyautóig tűpontok digitális replikáit, de például Sanghai és Szingapúr városának is létezik egy pontos digitális mása. Sőt, bizonyos közel-keleti új városokat párhuzamosan építenek a valóságban és a digitális világban is. 

Mivel a találmányok, tervek, prototípusok jelentős része eleve digitális formában kerül megalkotásra először, így adott, hogy azoknak egy digitális változata is elkészüljön.