Home office a világűrből: 2025-ben nyithat a világ első űrszállodája és irodája

Elképzelni is nehéz, hogy lesz idő, amikor a hotelszobánk ablakából kitekintve nem a Balatont, vagy a horvát tengerpartot csodálhatjuk meg, hanem az emberiségnek otthont adó bolygót, a Földet. Néhány ambiciózus terv szerint ezt az élményt már 2025-ben átélhetik azok, akik a világűrben kívánnak megszállni a világ első űrszállodájában. 

orbit4.jpg

Az Orbital Assembly nevű űrkutató vállalat azt állítja, nem kell már sokat várni addig, hogy megnyíljon az első űrben létesített szálloda. Az amerikai cég már 2019 óta kacérkodik a gondolattal, ám most új információkat és konkrét dátumot is közöltek a tervekkel kapcsolatban. 

A futurisztikus koncepció szerint egyfajta forgó kerék alakú állomás keringene a Föld körül, ebben alakítanának ki egy komplett szállodát. 

Az Orbital Assembly Corporation, űrépítkezési vállalat tervei szerint két projekt valósulna meg: a Voyager Station 400 embernek tudna szállást nyújtani és 2027-ben nyílna meg, míg a Pioneer Station egy jóval kisebb állomás lenne 28 férőhellyel, ez viszont már három év múlva működésbe tudna lépni. 

orbital2.jpg

A tervek szerint kvázi űrirodaházként is tudna üzemelni a létesítmény egyik része, ahonnan simán dolgozhatnának is az oda utazók. 

Maga az űrturizmus egyébként egyáltalán nem futurisztikus elképzelés: tavaly Richard Branson milliárdos vállalkozó utazott ki az űrbe a saját vállalatával, a Virgin Galacticcal, miközben a Star Trek színésze William Shatner pedig a Blue Origin fedélzetén juthatott ki a "csillagok közé".

Nyilván ennek az ára tulajdonképpen most még megfizethetetlen, nem biztos, hogy ez így is marad. 

Az Orbital Assembly vezérigazgatója, Tim Alatorre szerint a cél az, hogy minél több ember számára lehetővé tegyék, hogy az űrben pihenhessen, dolgozhasson, élhessen. 

orbital1.jpg

A két létesítményen egyaránt lennének irodák és kutatóközpontok is. A tervek szerint a kör alakú állomás bizonyos pontjain nagyobb gravitáció lenne (megkönnyítve a tisztálkodást, étkezést, leülést) - máshol viszont kifejezetten a móka kedvéért kevesebb gravitáció lenne, így biztosítva minden vendég számára a lehetőséget a súlytalanság kipróbálására. 

A projektnek amúgy volt egy elődje is, a Von Braun Station, amit Wernher von Braun német repülőmérnök 60 évvel ezelőtti dizájntervei ihlettek. Ezeket végül aztán lecserélték, mivel finoman szólva is ellentmondásos volt egy a náci rakétakísérletek fejlesztésében is szerepet játszó szakemberről elnevezni ezt a pionír vállalkozást. 

orbital3.jpg

A világ első űrturistája egyébként egy Dennis Tito nevű férfi volt, akit még 2001-ben láttak vendégül a Nemzetközi Űrállomáson. 

(Orbital Assembly)