Így spórolhat meg magának több 10 ezer forintot néhány apró változtatással

A legtöbb ember reménykedik abban, hogy egyszer lesz annyi pénze/fog annyit keresni, hogy szinte bármire lesz elég pénze. Sokan fizetésemelésért tepernek, mások munkahelyváltással igyekeznek növelni a büdzsét. Pedig az egyik leghatékonyabb és azonnali eszköz, ha a kiadásainkat kezdjük el racionalizálni, meglepően sok pénzt lehet egészen apró változtatásokkal megspórolni.

Ma viszonylag kevés ember mondhatja el magáról, hogy tulajdonképpen bármit tud venni, amit csak kíván. Főleg manapság válik egyre nehezebbé a helyzet, amikor sok termék, főleg az élelmiszerek ára egyre magasabb, sokkal nagyobb költség elektronikai eszközt, autót, vagy akár házat vásárolni. Nem véletlenül érzik azt a legtöbben, hogy sosincs elég pénzük. Holott lehetne több, csak egy kis odafigyelés kell hozzá.

1. Írd össze, hogy pontosan mire mennyit költesz!

Ez tulajdonképpen a kiadás-optimalizálás alfája és omegája. A legtöbb ember nincsen tisztában azzal, hogy pontosan „mire is megy el a pénze”. A hónap elején megérkezik a fizetés, ám az valamiért mindig fixen elfogy, sok-sok pénzt hagyunk a benzinkutaknál, a szolgáltatóknál, bevásárlóközpontokban. Ahhoz, hogy hatékonyan lehessen csökkenteni a kiadásokat, először látni kell tűpontosan, hogy általában mire mennyit költünk.

2. Mi az, amiről könnyedén le tudsz mondani?

Talán mindannyiunknak vannak olyan pár ezer forintos havi kiadásai, amelyeket pont az alacsony összeg miatt vállaltunk, ám mindet összeadva már komoly tételként jelenik meg a papírunkon. Lehetnek ezek kis előfizetések akár streaming-szolgáltatókra, híroldalakra, ilyen-olyan applikációkra. Ez teljesen változó. Érdemes ezért rövid önvizsgálatot tartani és monitorozni: biztos, hogy mindegyikre szükségem van? biztos, hogy mindegyiket kihasználom? Megéri éves szinten X összeget kifizetni érte? Lehet, hogy sok ilyen előfizetésről, kis havi költségről már el is felejtkeztél, s bár nem használod, mégis elfelejtetted lemondani.

A legtöbb ilyen szórakozási tételnek van ingyenes alternatívája, érdemes kipróbálni ezeket. Max, ha nem válik be, az ember újraindíthatja a szükséges előfizetéseket.

(Plusz tipp: vannak, akik arra esküsznek, hogy hónap elején külön-külön borítékba különítik el azokat az összegeket, amelyeket a hónap során fixen ki kell adni. Ha ezek eltűnnek a pénztárcából, vagy a bankszámláról, akkor az ember jóval reálisabb képet kap arról, hogy mennyi pénzzel kalkulálhat a hónap során.)

3. Az élelmiszerre megy mindig a legtöbb pénz

Ma már viszonylag sokat cikkeznek arról, hogy milyen elképesztő mennyiségű élelmiszer landol a kukában. Ez önmagában rossz tendencia, hiszen még az országhatárokon belül is vannak olyan honfitársaink, akik sajnos üres hassal kell, hogy nyugovóra térjenek a nap végén. De ha csak magunkat vesszük példának, a kidobott ételek tulajdonképpen feleslegesen elégetett papírpénz kötegek is lehetnének, mivel végső soron kukába dobott termékekre költöttük el azt.

A KSH adatai szerint a magyar lakosság rengeteget költ élelmiszerre, amin jócskán lehetne faragni anélkül, hogy egyáltalán megéreznénk, hogy csökken az életszínvonalunk. Ha tudatosságot viszünk mind az étkezési szokásainkba (egészséges életmód is komoly szempont) és a bevásárlás előtt pontosan megtervezzük, hogy mik azok, amiket szükséges beszereznünk, akkor minimalizálhatjuk az úgynevezett spontán-vásárlási magatartást, amik random emeljük le a polcokról azt, amit éppen megkívánunk. (Jellemzően ha éhesen megyünk vásárolni, akkor másfélszer annyit költünk, mint ellenkező esetben.)

Érdemes figyelni az akciókat is, egy kis odafigyeléssel több ezer forintot lehet spórolni akár egyetlen vásárlás alkalmával is.

4. Figyelj a rezsire!

Sok helyen automatikusan jön, hogy a rezsi ennyi és ennyi szokott lenni, mindig megpróbáljuk időben befizetni, arra nincsen komoly ráhatásunk. Pedig elképzelhető, hogy csak kis odafigyelés kérdése, hogy az áramhasználatot, vagy épp a vízfogyasztást számottevő mértékben tudnánk csökkenteni. Tanulhatunk akár a szüleinktől is, ki ne hallotta volna az intelmeket: kapcsold le a lámpát, ne folyasd a vizet, csukd be az ablakot. Magas rezsiköltségek mellett, tényleg észlelhető lehet a különbség.

5. Óvjuk a tulajdonunkat!

Ha valamire már költöttünk, akkor védjük és óvjuk azok állagát. Legyen szó egy új cipőről, gyermekünk játékáról, okoseszközeinkről, háztartási gépünkről. Ha rendszeresen karbantartjuk azokat, figyelünk, hogy ne használódjanak el hamar – akkor komoly kiadásoktól óvhatjuk meg magunkat a jövőben. Sőt, az online kereskedelem világában, ma már nagyon sokan szereznek abból pénzt, hogy a már nem használt holmijaikat továbbadják alacsonyabb áron azoknak, akiknek arra szükségük van.

6. Legyen reális a célkitűzésed!

Amikor spórolni kezd az ember, gyakran beleeshet abba a hibába, hogy valami távoli, nagyon nagy, elérhetetlennek tűnő célt tűz ki maga elé. Érdemes ezt elkerülendő inkább kisebb célokat kitűzni előre (hó végéig ennyit takarítok meg, erre az álmomra összegyűjtök év végéig ennyi és ennyi pénzt, stb.) Az ember meg is jutalmazhatja magát, ha elérhetőbb összeget, vagy célt tűz ki maga elé, a gyors visszacsatolás ösztönzőleg hathat a későbbi tervek elérésére.