A legendás úszóbajnok, aki több tucat embert mentett ki egy elsüllyedt buszból és egy égő épületből

Savars Karapetjan az életét nem féltve vetette magát a fuldoklók után

Savars Karapetjan neve a legtöbb magyar olvasónak nem mond sokat, holott az egykori örmény úszólegenda több olyan hőstettet is végrehajtott élete során, amelyre rajta kívül talán senki sem lett volna képes. Mentett embereket elsüllyedt trolibuszról, és rohant be fuldoklók miatt égő épületbe is. Egy nem mindennapi életút.

602f7f8885600a53584fe227.jpg

Karapetjan Örményországban született még a szovjet uralom idején, a családi barátok javaslatára kezdett úszni tanulni még egészen fiatalon. Történelmi sikereit és rekordjait az uszonyos úszás sportágában érte el – 17-szeres világbajnok lett, a legendás hírnevét azonban mégsem ez hozta el számára.

Addig mentette az embereket, míg eszméletét nem vesztette

1976-ban, amikor egy szeptemberi napon a testvérével együtt kocogott a Jereván-tó partján, mintegy 20 kilométeres futást követően szemtanúja volt, ahogyan egy trolibusz lesodródva az útról a tóba gurul és elkezd süllyedni.

Egy későbbi újságcikkből az derült ki, hogy a sofőr azért vesztette el uralmát a jármű felett, mert egy zsebtolvaj hátulról leütötte, mivel nem volt hajlandó kinyitni az ajtókat, hogy a tolvajbanda leléphessen a zsákmánnyal.

Karapetjan gondolkozás nélkül a vízbe vetette magát a tó feneke felé tartó busz után és a koromsötét vízben szinte teljesen vakon megkezdte a mentést a tízméteres mélységből. Először a lábával sikeresen berúgta a busz hátsó ablakát, majd elkezdte egyesével kihúzni az embereket a járműből, amelyben összesen 92 utas tartózkodott. A felszínre hozott embereket a testvére segítségével kezdték ápolni a parton. A korabeli sajtó szerint a férfi összesen 30-35 utast húzott a felszínre – (36 alkalommal merült a mélybe), közülük 20-an túlélték a halálos buszbalesetet.

"Folyamatosan úsztam le és fel, hogy minél több embert kihúzhassak. Nagyjából 30 másodperc jutott mindenkire. Nem láttam semmit, a kezeimmel próbáltam kitapogatni a szerencsétlenül járt utasokat. Sajnos sokukat már nem tudtam felhozni"

- emlékezett vissza a világbajnok.

shavarsh_karapetyan_ormeny_uszobajnok_onfelaldozo_mentese_a_jerevantonal_1911871_6068.jpg

Kómába került, a szovjet sajtó eltussolta

Karapetjan elképesztő kockázatot vállalt a mentéssel, súlyos tüdőgyulladást és szepszist szenvedett a tó szennyes és hideg vizétől. Az ablak berúgásakor megsérült a lába és a háta, az utolsó leúszásakor ő maga is elveszítette eszméletét. Kómába esett, 45 napon át ápolták a kórházban, és bár maradandó egészségkárosodást szenvedett, egy ideig megpróbálta folytatni sikeres úszókarrierjét – de hamar kiderült, a hőstette a karrierjébe került.

"Nem sajnálom a karrierem, azt viszont nem tudom megbocsájtani magamnak, hogy több embernek nem tudtam segíteni. Nagyon féltem közben, féltem attól, hogy hibát követek el. A végén már nem voltam teljesen magamnál, és véletlenül egy ülést vittem fel, egy utas helyett. Megmenthettem volna még egy embert, hibáztam. Mai napig kísért ez a dolog"

- mondta könnyes szemekkel az örmény származású sportoló.

Érdekes módon a hőstettéről egy ideig nem számolt be a szovjet sajtó, a hatóságok azon voltak, hogy eltussolják az ügyet. Közel 6 év telt el, mire feldolgozták írásban is a történeteket, az örmény úszót pedig kitüntették.

shavarshkarapetyan02.jpg

Újabb mentés egy égő épületből

Jópár évvel később ismét szűkség volt Karapetjan hősiességére. Amikor 1985-ben egy szovjet-örmény sportcentrum mellett haladt el, észrevette, hogy az épület lángokban áll. Berohant a lángok közé, és segített kijutni a bent rekedt embereknek. A mentést követően összeesett az utcán – sokan azt hitték, hogy az égési sérüléstek és a füstmérgezés következtében meghalt.

Nem így történt, később kitüntette az UNESCO, 2014-ben pedig ő volt az egyike azoknak, aki a téli olimpia előtt futhatott az olimpiai lánggal.