Ez lesz az új normális? Maszk helyett jön a vírusszkafander

Már-már az űrben érezhetjük magunkat a Vyzr Technologies új vírusvédelmi termékében, ami sokkal inkább hasonlít egy modern űrhajós szkafanderre, mint egy vírus elleni maszkra. 2020 már nem is lehetne abszurdabb.

 vyzr_technologies_covid-19_1.png

A kanadai cég tulajdonképpen egy cserélhető légszűrős fejre húzható légbuborékot dobott piacra körülbelül 154 ezer forintnyi dollárért. A szkafanderre hajazó sisak egy mellkasra csatolható zárt fejvédő, amely a készítők szerint abszolút védelmet biztosít minden külső vírusveszéllyel szemben, de még az általános légszennyezettség ellen is kiváló.

 

A fejre húzható szkafander viszonylag kényelmes kilátást biztosít, ha valakinek kedve tartaná megvakarni a viszkető orrát, ezt is megteheti - az inkubátorokhoz hasonló módon, egy rögzített belső kesztyűbe nyúlhat be az ember, amivel bátran matathat odabent anélkül, hogy a külső világgal érintkezne.

5edfb287191824720b163bb5.jpg

Az alkotók szerint a szkafander nem párásodik, a hátoldalán egy cserélhető légszűrő berendezés található, amelyben a ventilátor elvileg 8 órát is bír egyetlen akkumulátor-töltéssel. Maga a betét egyébként 60 óránként cserélendő. A termék súlya mindezek ellenére nem haladja meg a 2,25 kilót.

"A mi hőseink ott dolgoznak, ahol a távolságtartást nem igazán lehet megoldani"

- olvasható a cég Facebook-oldalára feltöltött egyik fotó felett.

Mielőtt bárki megkövezné a cég vezetőit az egészen abszurd ötletükért, a legfőbb céljuk saját bevallásuk szerint az volt, hogy a mostanihoz hasonló rendkívüli helyzetekben a védekezés egy új dimenzióját, szintjét teremtsék meg. A társadalom egy rétege rendkívüli módon veszélyeztetett a COVID-19-hez hasonló vírusokkal szemben, így az ő védelmükhöz sokszor nem elég a századjára felvett "egyszerhasználatos" maszk. 

 

Yezin al-Qaysi, a cég társalapítója szerint olyan megoldást kellett találniuk, ami a lehetőségekhez képest kényelmessé teszi a hosszan tartó viseletet, és egyúttal lehetővé teszi, hogy ismét lássuk egymás arcát kommunikálás közben. Ez egyszerűnek tűnhet, de a "mezei" maszkok esetében nem valósul meg.

"A BioVYZR-t nem az átlagos időkre terveztük. De a példátlan helyzetek példátlan megoldásokat szülnek"

- fogalmaz az alkotó.