A home office 7 parancsolata: ez kell a hatékony otthoni munkához

A koronavírus-járvány visszaszorításának egyik alapfeltétele az otthonmaradás. Rengeteg munkavállaló is otthonról kényszerül dolgozni, ám sokan beleesnek a home office tipikus csapdáiba. Íme néhány jó tanács, amikkel ezt el lehet kerülni. 

home-office.jpg

Tanulmányok és kutatások sorozata foglalkozik az otthoni munkavégzés buktatóival és a hatékonyság feltételeivel. Ezeket szemlézve készítettük el az alábbi listát, hátha segítség a kedves olvasóknak. 

1. Legyél felkészült! 

Fel kell ismerni, hogy az otthoni munkavégzéshez más eszközök, körülmények szükségesek a legtöbb esetben, mint amúgy a munkahelyeken. Sok területen csak ez a rendkívüli helyzet kényszerítette rá a munkaadókat és munkavállalókat a digitalizációra, így rengeteg az új program, kommunikációs forma, munkavégzési metódus, amit most kell hirtelenjében kipróbálnunk és elsajátítanunk. Legyünk nyitottak az újra és legyünk türelmesek magunkkal és másokkal is. 

Érdemes feltérképezni egy új szemmel az eddigi munkánkat és végiggondolni, hogy mi mindenre lehet szükségünk. Hogyan fogunk kommunikálni a kollégáinkkal, hogyan tudjuk távolból értékesíteni a termékeinket, mit kell kommunikálnunk az ügyfeleink felé a megváltozott környezetben. A tervezésnek, előkészületeknek egy ekkora váltásnál kulcsszerep jut. 

2. Teremtsd meg az ideális munkakörnyezetet!

Bármennyire kényelmesnek tűnhet, az ágyban, vagy a kanapén előcsapott laptop nem a legideálisabb munkakörnyezet. Legalábbis a kutatások szerint. A munkához szükség van némi elkülönülésre és csendre. Nyilván eltérőek a lehetőségek, de igyekezzünk egy csak a munkának elválasztott területet találni az otthonunkban, amiket teljesen ideálisan csak a munkavégzésre rendezünk be. 

Találjunk ott helyet minden szükséges eszközünknek: monitor, laptop, notesz, mobil, stb. A legjobb az, ha a lakótársainktól, családunktól ez el tud különülni, mert ezzel tudjuk növelni a hatékonyságot. Óriási szerepe van az elegendő természetes fénynek és a letisztult környezetnek. Ne legyen tele az asztalunk kacatokkal, kajamaradékokkal, félig kiolvasott könyvekkel, szemetekkel. Némi növény, egy-két dísztárgy fel tudja dobni a kedvünket annyira, hogy vidámabban pörögjön az otthoni meló. 

3. Ne hagyd el magad! 

Az otthon töltött napok kísértést jelentenek mindannyiunknak a későn kelés, fel nem öltözés, szétcsúszás terén. A legtöbb tanulmány szerint életbevágóan fontos meghatározni egy napi rutint, amit fegyelmezetten követünk ahhoz, hogy produktívak maradjunk. Az egy szál boxeralsóban dolgozás összehasonlíthatatlanul rosszabb teljesítményt eredményez ahhoz képest, ha a munkába induláshoz hasonlóan még a home office-ban is adunk magunkra, és igényesen felöltözünk reggelente. 

4. Fókuszálj! 

Ez tulajdonképpen a munkahelyeken is fontos szempont, de a home office idején még aktuálisabb. Ne hagyjuk, hogy a figyelmünk elkalandozzon. Ha nem eléggé szeparált a munkakörnyezet, ha állandóan értesítésektől csilingel a telefonunk, ha az interneten szörfözés közben elveszünk az internet bugyraiban - fontos és értékes órákat is veszíthetünk a napjainkból. 

A szeretteink és önmagunk számára is kulcsfontosságú, hogy koncentrált időszakot válasszunk el a munkára. Ekkor jól tervezzük meg, hogy pontosan mit is szeretnénk aznap elvégezni, és igyekezzünk minden figyelemelterelő tényezőt kiiktatni. Ne zavarjon semmi, és akkor nem csúszik szét a napunk. Ha eléggé hatékony a munka, akkor lesz időnk a pihenésre és szórakozásra is. Ez lebegjen a szemünk előtt!

5. Jusson időd a pihenésre! 

Az elegendő pihenés két szempontból is kulcsfontosságú a mostani időszakban. Egyrészt talán hangsúlyozni sem kell, de a kipihent emberek sokkal produktívabbak, mint a kimerült társaik. Másrészt pedig a megfelelő pihenés elképesztően jó hatással van az immunrendszerünkre, ami egy járvány esetén nem az utolsó szempont. 

Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a home office során sokkal inkább hajlamosak vagyunk túldolgozni magunkat, nem egyszer napokon keresztül 14-16 órákat töltünk munkával adott esetben a korábbi 8-10 helyett. Először is érdemes megszívlelni Francesco Cirillo '80-as évekbeli tanácsait, aki úgy számolta, hogy 25 perc munkavégzés után 5 perc szünet csodákat eredményezhet. Négy ilyen ciklus után 15 perccel is megjutalmazhatjuk magunkat. 

Ha esetleg a koncentrációnk annyira szétzuhanna, hogy azonnal délutáni szundikálást követelne a szervezetünk, akkor egy szigorúan 20 perces alvás is rendkívüli előrelépést jelenthet. (Kontraproduktív, ha több időre dőlünk le.)

6. Legyen magánéleted is! 

A fentiekhez szorosan kapcsolódik, hogy a folyamatos túlórázás miatt az ember hajlamos elhanyagolni a szeretteit, barátait, elfelejtkezni a rendszeres kommunikációról. Érdemes a mentális egészségünk és a hangulatunk szempontjából időt szakítani az ilyen jellegű feltöltődésre is! 

Hosszú távon nagyon rosszul járunk, hogyha a túlórázás oltárán feláldozzuk azokat a kapcsolatokat, amik a jó fizetésnél, sikeres munkánál is értékesebbek az életben. Még az otthoni karantén idején is tartsuk a kapcsolatot távoli rokonainkkal és barátainkkal. Egy-egy jó beszélgetés újabb lendületet adhat a monotonnak tűnő mindennapoknak!

7. Fő az egészség! 

Az egy dolog, hogy az otthonmaradással elkerülhetjük a megfertőződést, de ha közben más problémák miatt robban le a szervezetünk, sokkal előrébb nem jutunk vele. Kutatások bizonyítják, hogy életbevágóan fontos minden nap legalább 45 percnyi közepes intenzitású testmozgás. Lehet az egy egészségügyi séta, néhány tornagyakorlat, kis erősítés - a vérkeringésünknek, tüdőkapacitásunknak, izommozgásunknak elengedhetetlen. Akár több részletre bontva, munkaidő alatt is érdemes kicsit felfrissíteni magunkat egy-egy mozdulatsorral. 

A másik kulcsszempont az egészséges étkezés. Sok cikkben tanácsolják az otthon dolgozóknak, hogy állandóan legyen a környezetünkben egy pohár, tele vízzel. Sokan elfelejtünk elegendő folyadékot bevinni a szervezetünkbe, holott ezt a szervezetünk amúgy igényelné. Ha esetleg munka mellett kis snacket fogyasztanánk: legyen az gyümölcs, joghurt, vagy különféle magvak.