3 pénzügyi aranyszabály, amit nem tanítanak az iskolában

Nem szeretünk tervezni, nincsenek céljaink, és idő előtt eljátsszuk a nagyfiút. Egy neves pénzügyi szakember szerint ez jellemzi az Y generációt.

alphagamma-what-will-retirement-look-like-in-the-future-of-millennials-finance-entrepreneurship-1021x580.jpeg

Douglas Boneparth, a "Millennial Money Fix" című könyv szerzője, elárulta azt a három legnagyobb hibát, amit az Y generáció pénzügyi területen el szokott követni.

Gyakran a fiatal vállalkozók nem határozzák meg elég konkrétan, hogy mire teszik félre a pénzüket, és nem készítenek tervet a céljaik elérésére. Az is sokszor előfordul, hogy nem kezelik elég jól a pénzmozgásokat, nem csinálnak költségvetést, és nem vetik össze az eredményeket a kitűzött célokkal.

Hasonlóan nagy hiba, hogy idő előtt fektetik be a pénzüket, ahelyett, hogy a nagyobb eredmény érdekében némi tőkét halmoznának fel.

millennials_finance_management.jpg

1. probléma: A célok hiánya

Anélkül, hogy tudnánk - merre tartunk, hogyan is várhatnánk, hogy egyszer csak eljutunk oda.

A legtöbb Y generációs nem tűz ki maga elé célokat. Önmagában az, hogy "piszkosul gazdag akarok lenni", nem cél. Egyszerűen csak ki kell tűzni egy eredményt, amit az ember el akar érni. Ehhez a szerző egy rendszert is felvázolt, ami a következőképp néz ki:

Nyilvánvalóan először meg kell fogalmazni, hogy mit akarunk (pl. egy nagy házat), aztán meg kell határozni, hogy mennyi idő alatt milyen pénzösszeget kellene összegyűjteni hozzá. Végül a sok cél között fel kell állítani egy sorrenden prioritás szempontjából, és így beütemezhető, hogy minden megkeresett forint mire menjen el.

Legyünk őszinték, az ilyen jellegű célok sora végtelen, ezért nem árt, ha a legfontosabbakra koncentrálunk először. Ha az ember elsajátítja annak a képességét, amivel a kisebb és elérhetőbb célokat megvalósítja, akkor egyre nagyobb megtakarításokat is eredménnyel fog venni.

481258857.jpg

2. probléma: Kifolyik a pénz a kezük közül

A pénzmozgások teljes átlátásához az érme mindkét oldalával tisztában kell lenni. Az egyik oldal a költségvetés.

Nem mindig nagy móka a költségvetés elkészítése, de tetszik nem tetszik, ez egy kritikus lépés afelé, hogy tudjuk - mire megy el a pénzünk.

Douglas hangsúlyozza, hogy nem hisz a csilivili applikációkban és eszközökben, mivel gyakran túlságosan leegyszerűsítik, vagy épp bonyolítják a tervezést. A személyes pénzügyi alapok lefektetésénél ez azonban elengedhetetlen. Amire szükség van, az mindössze egy üres papír és egy toll, vagy egy üres dokumentum a számítógépen. Kategóriánként érdemes haladni, és ott meghatározni a keretösszegeket, amivel az ember kalkulálni tervez.

Az érem másik oldala a pénzforgalom kiértékelése.

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy végignézzük, hogy melyik kategóriában mennyit költöttük. Ekkor tudjuk levonni a tanulságokat, és így tudunk változtatni bizonyos szokásainkon.

A költségvetések mesterei ezt rendszeresen megteszik, így előre tudnak kalkulálni azzal, hogy milyen eredményt tudnak elérni pl. negyedéves távlatokban. Ehhez viszont önuralomra és fegyelmezettségre van szükség.

personal-finance-advice-for-millennials.jpg

3. probléma: Idő előtt befektetni a pénzünket

A költségvetés elkészítésével szemben a befektetés területe rendkívül izgalmas. Mégis a legtöbb Y generációs, vagy a még fiatalabbak egyszerűen nem elég érettek a pénzük befektetéséhez. Sok minden el kell sajátítani ahhoz, hogy a sok munkával megszerzett vagyont a tökéletesen megfelelő helyre tudja átcsatornázni az ember.

Az egyik legnagyobb probléma ezen a területen, hogy az ezredfordulós generáció szinte mindig idő előtt kezd el költekezni. Ha az embernek nincsen 3-6 hónapnyi biztonsági tartaléka, akkor nem is érdemes fontolóra venni, hogy a pénzét szétdarabolja. Rengeteg fiatal került már nehéz helyzetbe emiatt.

Az alapvető pénzügyi ismeretek elengedhetetlenek a fiatal generáció számára különösen ebben a rendkívül bonyolult világban - vélekedik Douglas Boneparth.

Itt egy érdekes infografika a leírtakkal kapcsolatban. 

Ha irodát keres Budapesten, keresse itt!

Forrás: Business Insider