Állásinterjúra mész? Ezt a 9 tanácsot olvasd el előtte!

Az állásinterjúzás inkább tűnik művészetnek, mint tudománynak, mégis vannak olyan pszichológiai trükkök, amik befolyásolhatják egy beszélgetés végkimenetelét. Az esélyeidet nagyban növelheted, ha az alábbi tanácsokat megszívleled.

maxresdefault.jpg

Ezek a pszichológiai trükkök hozzásegíthetnek ahhoz, hogy az általad vágyott állást te kapd meg.

1. Használd a "power-priming" taktikát!

Egy állásinterjús kísérletben a jelentkezők egy részét arra kérték, hogy életük kizárólag azon időszakaira koncentráljanak a beszélgetés során, amikor nagyon sikeresek, magabiztosak és eredményesek voltak. A jelentkezők másik felénél pedig az volt az elvárás, hogy az életük nehezebb időszakára reflektálva válaszoljanak a HR-es kérdésekre. Mondani sem kell, hogy az első csoportból választották ki a legtöbb alanyt, függetlenül a kvalitásoktól.

Az esélyeidet tehát nagyban növeli, hogyha zömében az életed olyan időszakait meséled el, amikor kifejezetten eredményes és sikeres voltál.

2. Mosolyogj, de ne túl sokat!

Mindig barátságosnak és udvariasnak kell lenni, de időnként szükség van a komolyságra is. Egy tanulmány azt mutatta ki, hogy jobban teljesítettek azok az alanyok, akik az interjú elején és a végén mosolyogtak inkább, a beszélgetés közben viszont komolyan fókuszáltak a válaszadásoknál, mint azok, akik folyamatosan mosolyogtak az interjú során.

3. Nevezd nevén az interjúztatót!

Bizonyított, hogy pozitív benyomást hagy a kérdezőben, ha a válaszadó rendszeresen keresztnevén szólítja őt. Nyilván nem kell túlzásokba esni, de pár alkalommal érdemes elsütni.

job-interview-panel-tease-today-160328_85ede3fe3cd79d1b3081227a1dc682db_today-inline-large.jpg

4. Gyakorold a "reflektív hallgatást"!

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy rendszeresen ismétled az interjúztató kijelentéseit, kérdéseit a saját szavaiddal.

Szintén több tanulmány alátámasztja, hogy javítja az esélyeket, ha mindig jelzed, hogy érted, mit próbál kommunikálni feléd a kérdező. Ez jó benyomást kelt nála.

Példa:
Kérdező: Ez a pozíció olyan újságírót igényel, akinél nem jelent problémát, hogy egyik nap politikai, másik nap bulvár hírt kell feldolgoznia. Mindkettőt ügyesen és készségesen megoldja.
Válaszadó: Tehát akkor olyan munkatársat keresnek, aki lelkes és nyitott mindenre. Pont így jellemezném magam. A csatolt írásaim is azt mutatják...

5. Tartsd melegen és szárazon a kezedet!

Ez elég abszurdnak hangozhat, de sokat számít. Egy hideg, nedves kéz az idegesség jele lehet. A meleg száraz kéz pont az ellenkezőjét sugallja. Ha forró nyári hőség van, mindenképp töröld le az izzadságot a kezedről, ha fagyos hideg, akkor melegítsd fel valahogy az interjú előtt.

job-interview-tips.jpg

6. Próbálkozz a tükrözéssel, de maradj pozitív!

A tükrözés tulajdonképpen azt jelenti, hogy reflektálsz a másik testbeszédére: ha mosolyog, te is mosolyogj. Ha kézmozdulatokat tesz, te is használd a kezeidet. Kutatások azt mutatják, az ilyen jellegű interakció ugyancsak jó benyomást kelt. Ez gyakran tudat alatt is megy, ezért óvatosnak kell lenni. Ha az interjúztató távolságtartó és rideg, akkor nem érdemes ugyanezt a magatartást tükrözni. A tanulmányok szerint ilyenkor jobb, ha pozitív marad az ember.

7. Ügyelj a testbeszédedre!

Ismétlődően felmerül, hogy mennyire kulcsfontosságú a nonverbális kommunikáció. Interjúk során pozitív nonverbális jeleket kell alkalmazni.

Kutatások szerint ezekre kell vigyelni:
- Mutass energikusságot és lelkesedést
- Az arcodon pozitív kifejezés legyen
- Legyen gyakori a szemkontaktus
- Mutasd ki, hogy érted, mire gondolnak
- Beszéd közben gesztikulálj a kezeddel
- Orientálódj a kérdező fele, miközben megtartod a személyes szféra távolságát
- Variáld a hangtónusod, ne monoton hangon beszélj

job-interview-2.jpg

8. Konstruktumszint-elmélet

A teória szerint minél távolabb vagy egy tárgytól, vagy személytől, annál inkább elvontabb a gondolkozásod. Minél közelebb vagy hozzá, annál koncentráltabbak a gondolataid. Szakértők azt javasolják, hogy a munkaterülethez mérten válasszák ki az alanyok azt a távolságot, ahol leülnek az interjúk során. A művész, elvont jellegű tulajdonságok hangsúlyozásánál érdemes távolabb, a speciális, fegyelmezettebb munkaköröknél pedig közelebb ülni.

9. Ne szakítsd félbe a másikat!

Sokszor hiszi azt az ember, hogyha a másik helyett befejezi a mondatát, akkor kimutatja, hogy mennyire azonos oldalon vannak. Szakemberek szerint azonban minden félbeszakítás kontraproduktív ebből a szempontból.

Ha irodát keresel Budapesten, ide kattints.

Forrás: TheBalance